Такий висновок можна зробити за підсумками семінару-обміну, який з 15 по 17 травня проходив у м. Вознесенськ і був присвячений проблемам оформлення прибудинкових територій багатоквартирних будинків. Участь у семінарі взяли представники  громадських організацій,  ОСББ та  ЖБК  сіл, селищ та малих міст з усіх  регіонів України.

Виявляється, що проблеми з передачею землі під багатоквартирними будинками є спільними для більшості населених пунктів нашої країни. В кожному місті  вони мають свої особливості, але все зводиться до того, що ОСББ та ЖБК в переважній більшості  не можуть реалізувати своє право на землю або це їм коштує величезних коштів, часу та неймовірних зусиль. І це при декларації загальнодержавного пріоритету розвитку ОСББ.

Учасники семінару обговорили  перепони на шляху оформлення прибудинкової території, які на сьогоднішній день існують на законодавчому рівні, основні з яких зафіксовані в 42 статті Земельного Кодексу України (ЗКУ):

- ОСББ має право оформити землі -  “у разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку”, що не зовсім коректно, адже приватизуються квартири (приміщення) у будинку, а не сам будинок. Така колізія на практиці стає значною перепоною для ОСББ від яких вимагають правовстановлюючий документ на весь будинок;

- “відповідна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування” — саме формулювання “може” говорить про необов'язковість такої передачі, а визначення форми передачі (власність або оренда) віддано на розсуд органу місцевого самоврядування без зазначення конкретних підстав для передачі у власність або оренду;

- підставою для визначення розмірів та конфігурації земельних ділянок  є проекти розподілу територій та відповідна землевпорядна документація. Проекти розподілу кварталів в більшості міст відсутні, тому існують випадки, коли ОСББ ставлять перед фактом: або чекайте, коли відповідні проекти будуть розроблені, або виготовляйте їх за власний кошт (10-80 тис. грн). Крім того, формулювання   “відповідна землевпорядна документація” дає можливість в кожному населеному пункті під словом “відповідна” розуміти абсолютно різні речі і це далеко не завжди на користь ОСББ,  а скоріше навпаки.

На фоні наявних проблем в земельному кодексі погіршує ситуацію відсутність законодавчо закріпленої процедури, що офіційно визнає Держкомзем. В таких умовах кожне місто має вигадувати велосипед або чекати унормування на національному рівні. Як з'ясувалось в ході семінару на місцевому рівні закріплення процедури передачі прибудинкових територій  майже не практикується, а там де є такі поодинокі   випадки, сама процедура не завжди відповідає потребам ОСББ та ЖБК, чинному законодавству й здоровому глузду.

Завершувався семінар обговоренням можливих шляхів вирішення ситуації, що склалася навколо прибудинкових територій та визначенням ролі кожного  в процесі запровадження змін. Про законодавчі тенденції сьогодення учасники почули від Тетяни Бойко, керівника житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА. Вона розповіла про намагання громадськості покращити ситуацію з оформленням прибудинкових територій через законопроект 8474, в якому пропонувались зміни до земельного кодексу та про його нелегкий шлях від ініціативи громади до вето Президента.

Також Тетяна запропонувала учасникам семінару приєднуватись до національної Коаліції громадських організацій, метою якої є сприяння у запроваджені на законодавчому рівні спрощеної процедури оформлення прибудинкових територій. Більшість з присутніх охоче відгукнулось на пропозицію поповнити ряди небайдужих в боротьбі за своє право на землю.

Покидаючи семінар, кожен з учасників сформував для себе план дій з першочергових кроків, які будуть зроблені по приїзду до дому. Для когось це просто з'ясувати чи є в його місті затверджена процедура, хтось спробує пройти шлях оформлення  прибудинкової території і відчути всі труднощі на собі,  а дехто планує об'єднати громаду, щоб разом щось змінити хоча б на місцевому рівні. І не важливо, чи  великий, чи миленький внесок буде зроблено кожним з учасників, тому що лише об'єднавши зусилля однодумців можна досягнути успіху. І для того, щоб жодні напрацювання не були втрачені, всі присутні домовились підтримувати зв'язок, обмінюватись результатами роботи, консультуватись та допомагати один одному. 

Семінар-обмін “Поширення успішного досвіду вдосконалення процедури оформлення прибудинкових територій” проходив в рамках проекту «Сприяння розвитку ОСББ через поширення досвіду удосконалення процедури оформлення прибудинкових територій», що виконувався при підтримці програми “Схід-Схід: партнерство без кордонів” і “Громадянське суспільство та належне врядування” Міжнародного фонду Відродження.

Детальніше: 
Сергій Аверков,