Право громадян брати участь у місцевих референдумах гарантовано Конституцією України. Проте вже 9 років Україна не має закону про місцевий референдум. Цю ситуацію має виправити новий проєкт закону про місцевий референдум, який вже зареєстрований у Верховній Раді, а нещодавно отримав висновок Венеційської комісії. Ми очікуємо, що народні депутати якомога швидше розглянуть питання місцевого референдуму.

На пресконференції експерти представили правовий огляд законопроєкту про місцевий референдум та оприлюдненого висновку Венеційської комісії щодо нього, повідомляє Центр політико-правових реформ.

Також представили результати соціологічного дослідження щодо ставлення українців до місцевого референдуму.

Юлія Кириченко, членкиня правління Центру політико-правових реформ:
«Центр політико-правових реформ послідовно останні 10 років працює заради встановлення в Україні демократичної процедури проведення референдумів. Ми вважаємо, що саме місцевий референдум може стати дієвим інструментом народовладдя на рівні громад, а не дестабілізуючим фактором. Треба розуміти, що маніпулятивні референдуми, псевдореферндуми для слабкої демократії є загрозою».

Федір Веніславський, народний депутат України (фракція «Слуга народу»):
«Законопроект про місцевий референдум є другим після вже Закону «Про всеукраїнський референдум» законопроектом спрямованим на забезпечення народовладдя. Фактично ми хочемо виправити несправедливе блокування з 2012 року конституційного права громадян вирішувати самостійно питання місцевого значення».

Ольга Айвазовська, голова правління Громадянської мережі ОПОРА:
«Представники ОПОРИ були долучені до напрацювання цього законопроєкту про місцевий референдум. На сьогодні можна відзначити відкритий, інклюзивний процес напрацювання законопроєкту. І я дуже сподіваюсь, що ті громади, які почнуть використовувати цей інструмент, все ж розумітимуть відмінність між опитуванням і безпосередньо місцевим референдумом, який є інструментом впливу на управління своєю громадою, а не просто вимірюванням громадської думки».

Сергій Савелій, старший фахівець з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем (IFES):
«Закон «Про місцевий референдум» – позитивний крок у напрямі розбудови демократії на місцевому рівні та більш ефективного залучення громад до питань місцевого значення. Попри певні недоліки, на які вказувала наша організація у висновку, як і Венеційська комісія – цей законопроєкт є зразком для інших у царині демократії.
Окремо варто відзначити процес напрацювання законопроєкту, адже він готувався у відкритий та інклюзивний спосіб і його фінальна версія враховує частину зауважень, висловлених IFES на початковому етапі роботи над текстом ініціативи».

Наталія Гнидюк, заступниця керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»:
«Проєкт Закону України «Про місцевий референдум» № 5512 є, безумовно, кроком назустріч місцевій демократії. Він має на меті, з одного боку, забезпечити територіальні громади правом ініціювати обговорення та безпосередньо вирішувати важливі питання місцевого значення, впливати на рішення місцевих рад та їх голів, а з іншого – забезпечити органи місцевого самоврядування можливістю залучати мешканців громади до вирішення питань, щодо яких складно знайти консенсус. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримуватиме зусилля направлені на підвищення обізнаності громад щодо важливості цього законопроєкту та можливостей, які він несе».

Пресконференцію організовано Центром політико-правових реформ у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА та проєкту «ГОВЕРЛА», за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. Думки, висловлені на заході, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів та Уряду Великої Британії.