Важливо показати репрезентативність суспільного запиту до Кабінету Міністрів України щодо перегляду норми про заборону виїзду за кордон всім депутаткам місцевих рад, а також згуртувати спільні зусилля щодо адвокації та протидії сексизму у виборчих процесах задля забезпечення збалансованого представництва жінок та чоловіків у Верховній Раді України та місцевих радах.

Про це домовилися учасниці панельної дискусія: «Сучасні виклики та можливості політичної участі жінок» в рамках форуму до 140-річчя українського жіночого руху “Жіночий рух діє в усіх жінках”. Подія відбулася 20–21 серпня у Києві. Тематичну панель модерувала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. 

Як промовиці до заходу долучилися: Олена Шуляк, народна депутатка України, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Марія Іонова, народна депутатка України, співзасновниця ГО «Український Жіночий Конгрес»; Інна Совсун, народна депутатка України,  співголова МФО «Рівні можливості» у Верховній Раді; Марина Хонда, заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень; Катерина Колтунова, заступниця начальника Кіровоградської ОВА, депутатка Кропивницької міської ради та співголова депутатської групи «Рівні можливості»; Валентина Головата, начальниця Мирненської селищної військової адміністрації, Херсонська область.

Учасниці говорили про досвід політичної участі жінок: від відстоювання політичних прав до реальної політичної участі та розбудови держави. Зосередили увагу на основних здобутках у законодавстві та викликах, спричинених російською агресією щодо гендерної рівності та збільшенні представництва жінок у політиці. А також акцентували на значені посилення впливу жінок у прийнятті рішень.

Ольга Айвазовська як модераторка розмови підкреслила важливість швидкого та конструктивного діалогу щодо завчасного законодавчого прийняття змін, які стосуються цензу осілості для громадян, які вимушені були виїхати за кордон у період воєнного стану.  Йдеться про вимушену, зумовлену війною міграцію, яка в демократичних країнах є підставою для отримання тимчасового захисту. Перебування за межами своєї рідної країни за таких умов створює суттєві перешкоди для реалізації пасивного виборчого права жінок - можливості балотуватися і мати представництво у парламенті. А це, як зазначила Ольга Айвазовська, - проактивні українки зі значним досвідом адвокатування до рівня найвищого владного представництва у країнах перебування. 

Консолідуючою темою було вирішення питання мобільності представниць місцевого самоврядування, які її втратили після прийняття постанови Кабінет Міністрів України від 27 січня 2023 року №69 щодо заборони перетину кордону всім депутатам місцевих рад, незалежно від їх військового обов’язку, зокрема жінкам, особам з інвалідністю, пенсіонерам. Це значно обмежило можливості депутаток місцевих рад та призвело до розривання ними зв’язків з ОМС, а тим сами потенційного колапсу всієї системи місцевого самоврядування. 

Також обговорення торкнулося болісної теми повернення та реінтеграції вимушених переселенок, які змушені облаштовувати життя в країнах переміщення, втрачаючи зв'язок з Україною. А це у свою чергу становитиме додаткові виклики в період відбудови та відновлення повоєнної України.   

Організатори заходу: Музей жіночої та гендерної історії, ГО «Центр гендерної культури», Український Жіночий Фонд, ВГО «Союз українок», ГО «Український Жіночий Конгрес», ГО Центр «Жіночі перспективи», Мережа «Жіноче намисто Закарпаття».

Партнери заходу: Апарат Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій, Національний Демократичний Інститут, Данський центр досліджень жінок та ґендеру (KVINFO), Фонд термінових дій для феміністичного активізму (Urgent Action Fund for Feminist Activism)