Українські громадяни не демонструють бажання особисто брати участь у фінансуванні діяльності політичних партій і не мають таких планів.

Про це свідчать результати опитування, проведеного на замовлення Громадянської мережі ОПОРА, які було презентовано 30 липня під час обговорення рекомендацій змін до законодавства в частині відповідальності за порушення правил політичного фінансування.

Так, 96% опитаних вказали, що вони ніколи не робили внесків до виборчих фондів партій чи кандидатів на виборах (робили подібні внески 1%), а 94% — ніколи не робили внесків на підтримку політичної партії у міжвиборчий період (робили внески близько 3%).

Немає підстав очікувати зростання активності населення щодо фінансування наявних політичних партій чи політиків, навіть тих, чию політичну позицію громадяни поділяють. Адже лише 3% респондентів, які мають подібні симпатії, зазначили, що планують (або вважають правильним) фінансувати відповідну політичну партію чи кандидата; натомість 89% не мають таких планів.

На переконання респондентів, політичні сили мають фінансувати себе самостійно за власний рахунок. Зокрема, 38% опитаних вважають, що політичні партії й кандидати мають оплачувати агітацію за рахунок членів цих партій, 14% виходять з того, що таке фінансування мають забезпечувати керівники партій, а 11% підтримують фінансування тими, хто симпатизує цим партіям і кандидатам, або багатими людьми. Натомість надання коштів з державного бюджету підтримали тільки 7% респондентів.

Половина опитаних не змогли визначитися щодо того, чи варто обмежувати сумарні річні внески на користь політичних партій / кандидатів певною сумою, а ще 18% не вважають за потрібне запровадження таких обмежень. Підтримують законодавче обмеження фінансування політичних суб’єктів лише 29% респондентів.

Польовий етап дослідження у вигляді опитування провела соціологічна служба Центру Разумкова з 21 по 27 березня 2024 року, на замовлення Громадянської мережі ОПОРА у межах проєкту «Забезпечення невідворотності покарання та запобігання порушенням правил політичного фінансування» за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем IFES) та британської допомоги від уряду Великої Британії. Опитування методом face-to-face відбувалося у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській, Херсонській областях — лише на тих територіях, які контролює уряд України та на яких не відбувається бойових дій).

Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Разом з тим, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

ДОСЛІДЖЕННЯ. Фінансування політичних партій та практики політичної корупції в Україні