У Сумах спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували намети політичної партії «Слуга народу», де опитують громадян з приводу висунення кандидатури Тетяни Рябухи від політичної партії «Слуга народу» на посаду голови Сумської ОТГ та політики президента.

В анкеті, яку роздають в наметах партії «Слуга народу» окрім зазначення виборчої адреси, ПІБ та контактного номера громадянам пропонують відповісти на  такі питання:

  • Яка існує проблема у Вашому будинку?
  • Які проблеми є у Вашому районі (вулиці)?
  • Яка на Вашу думку існує проблема у м. Суми, що потребує першочергового вирішення та які шляхи її вирішення Ви бачите?;
  • Чи задоволені Ви роботою місцевих органів самоврядування?
  • Чи підтримуєте Ви політику Президента України та роботи політичної партії «Слуга народу»?
  • Чи підтримуєте Ви рішення народного депутата України Рябухи Тетяни Василівни запропонувати свою кандидатуру на посаду голови Сумської ОТГ від політичної партії «Слуга народу»?

Варто наголосити, що в анкеті незазначено пункту про згоду особи на обробку її персональних даних.

Згідно з частиною 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Відповідно до частини 53 Виборчого кодексу України, кандидат, партія (організація партії) - суб’єкти виборчого процессу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процессу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.