Володимир Зеленський залишається легітимним главою держави та виконуватиме свої повноваження до моменту вступу на пост нового Президента, якого українці оберуть на виборах. Натомість Голова Верховної Ради може виконувати обов’язки Президента лише у разі дострокового припинення його повноважень.

Останнім часом російська пропаганда активно “розганяє” тему легітимності Президента України і строку його повноважень. Невміло маніпулюючи нормами українського законодавства й Конституції, російські посадовці заявляють про незаконність перебування Володимира Зеленського на посаді Президента і перехід влади до Голови ВРУ Руслана Стефанчука. Для Кремля українська правова система — «як дишло», про що прямо заявляв Дмітрій Пєсков. 

Також Москва пробує ставити під сумнів легітимність будь-яких рішень української влади після 20 травня, закликаючи міжнародну спільноту не підписувати з Володимирлм Зеленським жодних документів — мовляв, ті «не матимуть юридичної сили». Так само Росія закликає мобілізованих громадян України повертатися додому через «узурпацію» влади Зеленським і «незаконні» рішення про мобілізацію. Росія навіть наводить дані якихось опитувань, за якими лише 17% українців вважають Президента легітимним. 

Така гібридна тактика реалізується на тлі перманентних обстрілів енергетичної та цивільної інфраструктури, тиску на фронті й посилення спровокованих війною соціально-економічних проблем. Не варто забувати й про геополітичну складову — дискредитаційна кампанія має на меті послабити зовнішні позиції України та зменшити її міжнародну підтримку.

Основний ресурс для кремлівських аргументів — формальне, а інколи й довільне прочитання тексту Конституції України. Зокрема, відповідно до Основного Закону, «у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану». Однак аналогічного положення стосовно Президента в тексті Конституції немає. 

Водночас, захищаючись від неспровокованого та жорсткого нападу, Україна намагається дотримуватись основних принципів демократичної держави. Чутливі для українського суспільства теми не мають стати інформаційною зброєю агресора, і саме тому юристи ОПОРИ навели 5 важливих аргументів щодо легітимності Президента Зеленського. 

По-перше, Конституція України пронизана ідеями безперервності (континуїтету) й наступності влади. Починати варто з Преамбули Основного Закону, де згадано про «багатовікову історію українського державотворення». Воно триває й нині, в умовах безпрецедентної військової агресії РФ. На цих самих принципах безперервності й наступності функціонують усі органи державної влади. Верховна Рада України, Президент України і Кабінет Міністрів України виконують свої повноваження до моменту обрання або призначення нових осіб на відповідні посади (детальніше формулювання — див. ст. 83, 108, 115 Конституції України).

По-друге, відповідно до положень Конституції України, «Президент України виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного Президента України». Наприклад, під час Помаранчевої революції та проведення «третього туру» президентських виборів Леонід Кучма зберігав свої повноваження до 23 січня 2005 року — тобто до моменту вступу Віктора Ющенка на посаду Президента. При цьому президентські повноваження Кучми завершилися ще 31 листопада 2004 року.

По-третє, згадане вище положення Конституції доповнюють положення ст. 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Згідно з нею, забороняється проведення виборів Президента України в умовах воєнного стану. Президент України виконує свої повноваження до завершення дії правового режиму воєнного стану та після його завершення до часу проведення виборів і вступу на посаду новообраного глави держави.

По-четверте, Голова Верховної Ради України виконує обов’язки Президента України лише у разі дострокового припинення повноважень глави держави, зокрема у разі: його відставки, неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров’я, усунення в порядку імпічменту та смерті. В лютому 2014 року, у розпал Революції Гідності, ми мали прецедент, коли глава держави самовільно залишив посаду. Тоді Верховна Рада України у відповідній постанові вказала, що Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення повноважень Президента України і не виконує обов’язків глави держави. Відповідно, ці обов’язки з 23 лютого 2014 року до 7 червня 2014 року — вступу на посаду нового Президента України Петра Порошенка — виконував Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Також потрібно зазначити, що, виконуючи обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради має лише частину повноважень глави держави. Зокрема, він не може звертатися з посланнями до народу та з щорічними і позачерговими посланнями до Верховної Ради про внутрішнє й зовнішнє становище України; призначати всеукраїнський референдум щодо змін Конституції України; проголошувати всеукраїнський референдум за народною ініціативою; призначати позачергові вибори до Верховної Ради України; припиняти повноваження Верховної Ради України у визначених Конституцією України випадках; вносити до Верховної Ради України подання про призначення міністра оборони України, міністра закордонних справ України; призначати на посаду та звільняти з посади за згодою Верховної Ради України генерального прокурора; призначати на посади та звільняти з посад половину складу Ради Національного банку України та половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; призначати на посади суддів Конституційного Суду України; присвоювати вищі військові звання, вищі дипломатичні ранги та інші вищі спеціальні звання і класні чини; нагороджувати державними нагородами; здійснювати помилування; створювати для здійснення своїх повноважень консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби.

По-п’яте, підтвердити очевидні конституційні положення та їх розуміння може тільки Конституційний Суд України — або шляхом відповідного тлумачення положень ст. 108 Конституції України, або прийняттям рішення про відповідність Конституції України положень Закону України «Про правовий режим воєнного стану». В обох випадках необхідно, щоб до Конституційного Суду з поданнями звернувся один із таких суб’єктів: Президент України, щонайменше сорок п’ять народних депутатів України, Верховний Суд, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

Таким чином, Президент України Володимир Зеленський залишається легітимним главою держави та виконуватиме свої повноваження до моменту вступу на пост нового Президента України. Обрання ж нового глави держави можливе лише шляхом виборів після завершення дії правового режиму воєнного стану. 

Джерело: https://censor.net/ua/b3493301