Як стало відомо ОПОРІ з відповіді Управління дізнання Національної поліції України від 4 серпня 2021 року, поліція у Покровську (Донецька область) розслідує кримінальне провадження щодо фінансування передвиборної агітації, зокрема онлайн-агітації, на виборах у ОВО № 50, які відбулися 28 березня. 

Наприкінці квітня ОПОРА проаналізувала остаточні фінансові звіти кандидатів у народні депутати на довиборах у окрузі 50, та виявила, що фактичні витрати на онлайн-агітацію (пости політичної реклами в соціальній мережі Facebook) значно перевищують ті, що кандидати вказали у своїх фінансових звітах. Тож аналітикам ОПОРИ вдалося помітити, що в діях кандидатів Артема Марчевського («Опозиційна платформа – За життя»), Андрія Бондаренка («Слуга народу»), Лариси Ревви (ВО «Батьківщина») та осіб, котрі замовили рекламно-агітаційні повідомлення на їхню користь в Facebook, наявні ознаки порушення виборчого законодавства.

Центральна виборча комісія зареєструвала Артема Марчевського кандидатом у народні депутати 19 лютого. За підрахунками ОПОРИ, його витрати склали від 664$ (~18 459,2 гривні) до 2028 доларів США (~56 378 гривень). Агітація кандидата публікувалася з публічної сторінки кандидата.

Лариса Ревва офіційно стала кандидаткою 25 лютого. Згідно із даними Бібліотеки політичної реклами, Ревва витратила з моменту реєстрації до дня голосування орієнтовно від 1600$ (~ 44 480 гривень) до 1910 доларів США (~53 098 гривень). Агітація кандидатки публікувалася з публічної сторінки «Larisa Revva - Лариса Ревва».

Андрій Бондаренко пройшов офіційну реєстрацію в ЦВК також 25 лютого. У результаті дослідження агітаційної активності кандидатів у соціальних мережах ОПОРА порахувала, що його витрати становили від 100$  (~ 2780 гривень) до 320 доларів США (~8896 гривень). Агітація кандидата публікувалася з публічної сторінки кандидата Андрія Бондаренка. 

Водночас у своїх остаточних фінансових звітах про надходження та використання коштів виборчого фонду та розшифровці до нього ці три кандидати не зазначили жодних витрат на розміщення агітації в мережі «Інтернет», та зокрема в соціальних мережах. Такі дії можуть мати ознаки подання завідомо недостовірних відомостей у фінансовому звіті, що передбачає відповідальність частиною першою статті 159-1 Кримінального кодексу України. Ймовірно, не всі витрати, пов’язані з рекламою, були профінансовані коштом виборчих фондів, створених кандидатами.

Дані щодо фактичних витрат ОПОРА отримала з Бібліотеки політичної реклами Facebook та зі звіту Бібліотеки реклами Facebook

У травні 2021 року ОПОРА звернулася до Національного агентства з питань запобігання корупції з проханням перевірити дані та вжити передбачених законом заходів. НАЗК підтвердило ймовірні порушення та, керуючись Кримінальним процесуальним кодексом України, передало всі матеріали до Національної поліції Україні. 

За результатами розгляду листа НАЗК від 14.06.2021 працівниками сектору дізнання Покровського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області 1 липня внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 159-1 КК України. 

Нагадаємо, що Надвірнянський районний відділ поліції ГУНП в Івано-Франківській області також отримав матеріали від департаменту запобігання політичній корупції Національного агентства з питань запобігання корупції, відкрив кримінальне провадження та розпочав збір доказової бази. Зокрема, за результатами консультацій ОПОРА надіслала офіційне звернення до Facebook з метою отримання додаткових доказів безпосередньо від соціальної мережі.