Організації громадянського суспільства Грузії заявляють, що ніколи не долучаться до реєстру, який суперечить гідності. Про це розповіла Ніно Долідзе, виконавча директорка Міжнародного суспільства за чесні вибори та демократію (ISFED) — організації, яка з середини 1990-х років займається спостереженням за виборчими процесами у Грузії — у відеорозмові з Ольгою Айвазовською спеціально для YouTube-каналу «Говорить ОПОРА».

Ніно Долідзе зазначила, що організації громадянського суспільства не збираються виїжджати і припиняти свою роботу на території Грузії. Її організація, зокрема, готується спостерігати за виборами восени: «Організації громадянського суспільства залишаються тут, в Грузії. Ми сказали, що ніколи не зареєструємося в реєстрі, який суперечить нашій гідності. Ми представляємо інтереси лише однієї країни, і ця країна — Грузія. Тому, звичайно, ми ніколи не зареєструємося як агенти іноземних держав, що б не сталося. Ми не збираємося тікати з цієї країни. Ми будемо робити свою роботу, те, що ми плануємо робити, і подивимося, як далеко вони зайдуть. Якщо вони вирішать не допустити на виборчу дільницю організацію, яка вже 30 років працює в цій країні, захищаючи всі вибори, це буде їхнім політичним меседжем і рішенням. Тоді ні про які вільні і чесні вибори, звичайно, не може йтися. Тож ми готові. Подивимося, що буде далі, але ці громадські організації залишаються, стоять міцно. І ми також відчуваємо українську підтримку та підтримку інших цивілізованих країн».

Ніно Долідзе зазначає, що дискредитація організацій громадянського суспільства, і особливо ISFED, не є новиною — це почалося давно, а зараз лише посилилося.

«Ще до прийняття закону, два-три роки тому, представники правлячої партії багато разів згадували про ISFED. Також це виходило за межі самої організації, оскільки були й інформаційні нападки на особистому рівні. Наприклад, було кілька телевізійних шоу, спрямованих проти мене особисто, де показували дуже агресивні й дискредитуючі історії про те, що я багата і є керівницею багатої неурядової організації, або що я не підтримую інтереси моєї країни тільки тому, що я говорю про проблеми під час виборів. Це була величезна кампанія в соціальних мережах, спрямована проти мене та інших спостережних організацій.

Ми завжди знали, що уряди не дуже задоволені тим, що організації мають право голосу, особливо коли ми говоримо про проблеми під час виборів, і ми думали, що це більш-менш прийнятно. Але зараз вони почали вивішувати плакати прямо перед дверима наших будинків та наших офісів – там є наші фотографії і підписи, що це зрадники країни, зрадники нації. Тобто йдеться не тільки про їхню риторику в соціальних мережах чи медіа щодо нас — вони показують нашим сусідам та членам наших сімей написи про те, що ми є зрадниками країни. Вони дзвонили й погрожували нам, а також членам наших родин. Наприклад, моя 11-річна донька також отримувала телефонні дзвінки з погрозами. І я вважаю, що це було не тому, що вони просто хотіли, щоб ми замовкли, не були активними проти цього російського закону. Ці телефонні дзвінки і плакати були спрямовані не тільки проти нас, лідерів громадянського суспільства, а й проти інших людей, які протестували проти цього законодавства. Тому, з одного боку, це була спроба залякати нас перед акціями протесту, але, я вважаю, вони продовжуватимуть ці погрози і перед виборами — можливо, в інших формах. Вони знають, що ISFED та інші спостережні організації говорять про проблеми і в передвиборчий період, і в день голосування. Ми говоримо про всі можливі порушення, а також дуже багато працюємо над просвітою виборців. А поінформовані виборці, звичайно ж, не в інтересах правлячої партії. Тому я вважаю, що вони намагатимуться змусити нас замовкнути і знову використовуватимуть подібні методи погроз перед виборами, але ми готові», - розповіла Ніно Долідзе.

Нагадаємо, з 15 квітня грузини мітингують проти закону «Про прозорість іноземного впливу», дуже подібного до російського так званого «Закону про іноземних агентів». Цей закон надає уряду інструменти для придушення громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, що може відкинути Грузію з її демократичного шляху до інтеграції в ЄС. Міжнародні правозахисні організації, групи громадянського суспільства та спостерігачі за виборами закликають європейських та національних лідерів негайно відреагувати на спробу грузинського уряду придушити громадянське суспільство напередодні загальних виборів у жовтні.

Саме тому Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська записала відеорозмову з двома представницями громадянського суспільства Грузії — виконавчою директоркою Центру досліджень економічної політики (EPRC) Ніно Євгенідзе та виконавчою директоркою Міжнародного суспільства за чесні вибори та демократію (ISFED) Ніно Долідзе. Повну відеоверсію розмови дивіться на YouTube-каналі «Говорить ОПОРА».