У маленькому містечку Оратів на Вінниччині “за народною ініціативою” відкликають одразу кількох депутатів селищної ради. Багато мешканців громади проти. Вони провели мітинг та навіть зібрали сотні підписів, аби депутати зберегли свої місця у раді. Однак партія невблаганна. 

Цікаво, що навіть ухвала суду не змогла заблокувати відкликання депутатів. Крім того, на заступницю голови місцевої ТВК, яка не виконала рішення суду, наклали два штрафи загальним розміром у понад 53 тисячі гривень. 

Про те, що таке “імперативний мандат”, що думають про нього виборці, як він працює та чому це “партійна диктатура”, нагадує Громадянська мережа ОПОРА.

Про імперативний мандат та механізм відкликання

Почнімо з того, що імперативний мандат — це можливість відкликання депутата виборцями або партією з політичних мотивів, таких як невідповідність діяльності передвиборчим обіцянкам або програмі. На противагу йому існує вільний мандат, який не передбачає відкликання. Він характерний для більшості розвинутих демократій, адже надає депутату багато привілеїв і свободу дії.

Своєю чергою відкликання — це фактично процес позбавлення депутата мандату в місцевій раді шляхом ініціювання спеціальної процедури, яка до того ж називається “відкликання за народною ініціативою”. І це найцікавіше, бо насправді такий процес можуть ініціювати не лише виборці певного округу, а й місцева організація політичної партії, від якої обрано депутата. Тому у випадку з партією слова “за народною ініціативою” будуть лише словосполученням у юридичному формулюванні.

Для того, щоб відкликати депутата, спочатку слід провести збори виборців, на яких вони ухвалять відповідне рішення та створять ініціативну групу. Ця група має зібрати необхідну кількість підписів виборців та передати їх до територіальної виборчої комісії. Та перевіряє достовірність підписів і в разі відсутності зауважень звертається до партії щодо відкликання депутата. І лише після цього вищий керівний орган партії ухвалює чи не ухвалює рішення про відкликання депутата. Якщо рішення позитивне, то ТВК визнає обраним наступного за черговістю депутата, якщо рада формувалася за пропорційною системою з відкритими списками.

Як бачимо, процес доволі складний, особливо якщо додати до нього вимоги щодо кількості осіб на зборах виборців та в складі ініціативної групи, чіткі строки тривалості збору підписів та обсягів даних про виборців, які слід вносити до підписного листа. 

Не варто забувати й про саму кількість підписів, яку необхідно зібрати. Вона має бути більшою за виборчу квоту (у випадку з депутатом-списочником) або перевищувати кількість отриманих голосів депутатом-мажоритарником. У випадку з Оратівською селищною радою потрібно було зібрати хоча б 417 підписів виборців. Але, як ми вже зазначили, все одно рішення про відкликання депутата приймає керівництво партії, від якої він балотувався. Тож збирати підписи банально може бути даремно.

Натомість, коли відкликання депутата ініцією безпосередньо партія, все значно простіше. Для цього на конференції місцевого партійного осередку не менш ніж двома третинами голосів присутніх приймають рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутата місцевої ради. У випадку з Оратівською селищною радою таке рішення, скоріш за все, ухвалювала б Вінницька обласна організація певної партії. Після цього вищий керівний орган партії – зазвичай це політична рада – ухвалює рішення про відкликання депутата. Далі ТВК визнає обраним наступного за черговістю депутата, якщо рада формувалася за пропорційною системою з відкритими списками.

Що ж там на Оратівщині?

Оратів — невелике селище у північно-східній частині Вінницької області, де мешкає трохи менше 3 тисяч осіб. Це містечко — центр однойменної селищної територіальної громади, куди входить близько 50 сіл та селищ. У ній живе понад 19 тисяч осіб, з яких 16 тисяч є виборцями

У 2020 році в Оратові, як і загалом по Україні, відбулися чергові місцеві вибори. Громада обирала селищного голову та депутатів селищної ради. Оскільки виборців у громаді понад 10 тисяч, вибори до місцевої ради відбувалися за пропорційною виборчою системою з відкритими списками.

Право висувати списки кандидатів за цією системою мають лише політичні партії. Самовисування не передбачене, але безпартійні кандидати можуть входити до списку політичної партії. Партії висувають єдиний список, з якого формуватимуть територіальні виборчі списки для кожного округу. Якщо ви голосували на останніх місцевих виборах, то пам’ятаєте, що в бюлетені потрібно було обрати партію, за яку ви бажаєте проголосувати. Також можна було вписати номер обраного вами кандидата, але він мав представляти цю саму партію.

У 2020 році до Оратівської селищної ради, яка складається з 26 депутатів, пройшли 5 політичних партій:

  • “Українська Стратегія Гройсмана” — 40,78% (10 мандатів)
  • ВО “Батьківщина” — 23,81% (6 мандатів)
  • “Європейська Солідарність” — 19,93% (5 мандатів)
  • “За майбутнє” — 7,89% (3 мандати)
  • “Слуга народу” — 5,46% (2 мандати)

На посаду селищного голови обрали самовисуванку Галину Лошак, яка, судячи з відкритих джерел, входить до партії “Європейська Солідарність”.

Однак цьогоріч 12 квітня стало відомо про відкликання двох депутатів Оратівської селищної ради від ВО “Батьківщина” – Анатолія Салія та Сергія Салія. Таке рішення прийняла на конференції Вінницька обласна організація цієї політичної сили. Цікаво, що це не перше відкликання депутатів в Оратівській селищній раді, хоча й найбільш резонансне. 

Фото надані депутатами Саліями

Так, за інформацією ЗМІ, на початку повномасштабного вторгнення Росії партія “Українська стратегія Гройсмана” відкликала та позбавила мандату священника Ярослава Мацюка, а згодом аналогічний процес відбувався щодо ще одного депутата від цієї партії – Петра Сопонюка. Все це – якась зовсім аномальна активність щодо відкликання, як для ради на 26 депутатів.

Та повернімось до депутатів Саліїв. За тиждень після рішення партійної конференції, 20 квітня, в Оратівській громаді відбувся велелюдний мітинг, де мешканці виступили проти відкликання. За словами прихильників депутатів, вони зібрали кількасот підписів та скерували колективний лист до вищого керівництва партії ВО “Батьківщина”, аби вплинути на ситуацію, що склалася.

Також, за словами Анатолія Салія, йому вдалося поспілкуватися з лідеркою ВО “Батьківщина” Юлією Тимошенко. Адже кінцеве рішення щодо відкликання приймає вищий керівний орган партії – політична рада, де Юлія Володимирівна як голова партії точно має певний вплив. 

Отже, 26 квітня Тимошенко приїжджала до Вінниці та відвідувала обласну лікарню імені Пирогова. Туди вирушили й депутати, щоб розповісти про себе. Однак зустріч не змінила ходу подій. 

Фото надане Анатолієм Салієм

Анатолій Салій зазначає, що “розповів лідерці Батьківщини про себе, про свої справи та нагадав про підтримку виборцями громади депутатів від ‘Батьківщини’”. За його словами, “пані Юлія обіцяла втрутитися у ситуацію щодо відкликання. Повідомила, що після з’ясування того, що сталося, зателефонує. Слова дотримала. Зателефонувала”. 

Однак Юлія Тимошенко, за словами депутата, повідомила, що рішення підтримати відкликання депутатів політична рада вже ухвалила. Порадила захищати інтереси через суд.

І справді, рішення політичної ради ВО “Батьківщина” щодо відкликання обох депутатів прийняте 26 квітня. Його причиною називають невідповідність практичної діяльності депутатів принципам і положенням передвиборної програми чи програми політичної партії, від якої їх обрали, а також невиконання зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними. Анатолій та Сергій Салії ці звинувачення категорично заперечують. 

Фото надані депутатами Саліями

ОПОРА намагалася поспілкуватися з керівницею Оратівського партійного осередку ВО “Батьківщина” Лесею Ларіоновою, яка, за словами наших співрозмовників, ініціювала відкликання депутатів. Утім, вона від будь-яких коментарів відмовилася.

Нам також не вдалося особисто поспілкуватися з представниками Вінницького обласного осередку ВО “Батьківщина”, адже телефон приймальні партії не відповідав. 

Однак ОПОРА отримала відповідь на письмове звернення до осередку партії. У ній представники політичної сили повідомили, що з 24 лютого 2022 року загалом розглянуто і прийнято рішення про внесення пропозицій щодо відкликання 12 депутатів. Але конкретних підстав для відкликання партія не зазначила.

Радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк зазначає, що мандат депутата місцевої ради набувається шляхом виборів. Депутат отримує інструкції від виборців і має звітувати перед ними, тому в разі відкликання його за народною ініціативою політичній партії у тексті рішення недостатньо лише перерахувати підстави для такого відкликання. Для легітимності такого рішення партія має пояснити виборцям причини відкликання їх депутата з наведенням фактів недотримання вимог щодо звітування чи порушення конкретних принципів, положень передвиборної програми місцевої організації партії. Якби розширене обґрунтування підстав відкликання містилося в рішенні про відкликання, це сприяло б довірі суспільства до діяльності такої партії.

ОПОРА також отримала відповідь від виконавчого секретаріату ВО “Батьківщина”, у якій вказано, що до партії з 24 лютого 2022 року надійшло 14 протоколів зборів від 5 обласних організацій, на яких прийнято рішення про внесення пропозиції щодо відкликання депутатів. Зокрема, йдеться і про Оратівську селищну раду.

Цікаво й те, що за два тижні після ініціювання відкликання депутатів Саліїв, 26 квітня, Вінницький партійний осередок ВО “Батьківщина” вирішив відкликати ще одну свою депутатку — Оксану Давидюк. Жінка стверджує: це відбулося тому, що вона стала на захист своїх колег по фракції і, як багаторічна членкиня партії “Батьківщина”, вважає, що підстав для її відкликання немає. До речі, депутатка була однією з тих, хто зустрічався з Юлією Тимошенко 26 квітня у Вінниці.

 Фото надане Анатолієм Салієм

Варто відзначити, що ВО “Батьківщина” фактично відкликає своїх найрейтинговіших депутатів. Так, Анатолій Салій на останніх виборах набрав 227 голосів виборців (1-ше місце серед усіх кандидатів від ВО “Батьківщина”), Сергій Салій отримав 167 голосів (це 2-ге місце), а Оксана Давидюк – 93 голоси (5-те місце). Самі депутати якраз і апелюють до того, що завдяки їхнім голосам партія ВО “Батьківщина” взагалі пройшла до селищної ради. Низка виборців у розмовах з ОПОРОЮ повідомили про те саме.

Чи можна зберегти мандат через суд?

У неділю, 30 квітня 2023 року, Оратівська селищна ТВК провела, за словами Саліїв, одразу два засідання та ухвалила рішення щодо визнання депутатами наступних обраних за черговістю кандидатів. Замість Анатолія Салія депутаткою мала стати Валентина Розумнюк, а замість Сергія Салія – Тетяна Тімохіна. Однак засідання селищної виборчої комісії, ймовірно, відбулося з низкою порушень. 

Зокрема, депутати та їхній адвокат стверджують, що перш за все є питання до наявності кворуму на засіданнях. Крім того, депутати надали ОПОРі відео та повідомили про перешкоджання у доступі на засідання та ненаданні документів. До речі, наскільки зрозуміло, одне із засідань виборчої комісії взагалі відбувалося на території приватного підприємства.

Ми надіслали запити про доступ до публічної інформації до Оратівської селищної виборчої комісії, щоб з’ясувати обставини відкликання депутатів, але відповіді так і не отримали.

Ми також спробували взяти коментар у заступниці голови Оратівської селищної ТВК Ганни Барської. Вона попросила зателефонувати наступного дня, але слухавки так і не взяла. У вайбері пані Ганна також не відповіла, тож отримати будь-які роз’яснення від ТВК нам не вдалося. 

3 травня адвокат депутатів Саліїв подав заяву про забезпечення позову та домігся зупинення дії постанови Оратівської ТВК про обрання наступного за черговістю кандидата до набрання законної сили рішенням у справі. Рішення щодо Сергія Салія та зупинення обрання Тетяни Тімохіної суд прийняв 4 травня, а щодо Анатолія Салія та зупинення обрання Валентини Розумнюк — 5 травня. Ухвала суду підлягає негайному виконанню.

Мабуть, на цьому можна було б бодай на певний час зробити перерву. Однак 3 травня 2023 року семеро депутатів селищної ради звернулися до селищної голови Галини Лошак з вимогою негайно — до кінця робочого тижня — скликати позачергову сесію “з поважної причини”. 

У порядку денному було лише одне питання: “Про Комплексну Програму всебічної соціальної підтримки учасників бойових дій, бійців-добровольців, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих), поранених військовослужбовців”, які зареєстровані на території громади. Програма розраховна на 2023–2024 роки з річним фінансуванням у 250 тис. грн. 

Отже, 5 травня 2023 року 14 депутатів Оратівської селищної ради зібралися на позачергову сесію ради, яка з правового погляду має сумнівну легітимність. Виходячи з регламенту Оратівської селищної ради та Закону України “Про місцеве самоврядування”, така сесія мала би бути скликана у двотижневий строк. Натомість на той час уже було призначено чергову сесію на 18 травня.

Примітно, що на сесії 5 травня не було зареєстровано ні селищної голови, ні секретаря ради. Тож депутати були вимушені обирати головуючого. Ним став Віктор Грох, який у коментарі ОПОРі повідомив, що оперативність у скликанні сесії була продиктована нагальністю прийняття Комплексної програми підтримки.

Проте засідання Оратівської селищної ради 5 травня, яке загалом тривало трохи більше ніж 10 хвилин, примітне зовсім іншим. Значну його частину зайняв виступ вже згаданої нами заступниці Оратівської ТВК Ганни Барської, яка не виконала ухвал суду (попри те, що вони були доведені до її відома) та видала посвідчення депутатів Тетяні Тімохіній та Валентині Розумнюк. За це її покарали двома тижнями пізніше. Так, суд наклав на неї 2 штрафи у розмірі 26840 гривень кожен

Суд звертає увагу, що це “максимальний розмір штрафу”, а також підкреслює, що “під час повторного зачитування ухвали суду про забезпечення позову Ганна Барська зневажливими діями продовжила оголошення обраного наступного за черговістю у списку депутата. Суд акцентує увагу на тому, що вказані дії були вчинені публічно та набувають суспільного розголосу, а також свідчать про публічну демонстрацію правового нігілізму як прояву неповаги до суду та судових рішень”.

Отже, в такий суперечливий та кулуарний спосіб Тетяна Тімохіна та Валентина Розумнюк отримали посвідчення та зараз виконують обов’язки депутатів.

Зокрема, попри рішення суду, а також звернення адвоката Анатолія та Сергія Саліїв, на черговій сесії 18 травня дві нові депутатки були присутні на засіданні та голосували за питання порядку денного.

ОПОРА поспілкувалася з цими депутатками. Вони заявляють, що не бачать проблеми, адже виконують свої повноваження на підставі виданих заступницею Оратівської ТВК посвідчень. Правду має, знову-таки, шукати суд.

Деякі юридичні аспекти щодо невиконання рішення суду і набуття повноважень новими депутатами пояснює радник з юридичних питань ОПОРИ Павло Романюк:

“По суті, позачергове засідання Оратівської селищної ради 5 травня використали для набуття повноважень наступними за черговістю депутатами. Поспіх із його проведенням, як уже йшлося вище, не дозволив депутатам дотриматися законодавчих вимог щодо строків його скликання. Крім цього, на засіданні заступниця голови ТВК оголосила постанову, дію якої на момент оголошення зупинив суд, тобто наступні за черговістю депутати не могли набути повноважень.”

Існують і законодавчі недоліки набуття та припинення повноважень через відкликання депутатів, обраних за пропорційною системою. По-перше, законодавство не містить чіткої відповіді на питання про те, з якого моменту повноваження відкликаного депутата вважаються припиненими. Лише застосувавши аналогію закону в контексті відкликання сільського, селищного, міського голови, можемо припустити, що таким моментом може бути день прийняття вищим керівним органом відповідної політичної партії рішення про відкликання сільського, селищного, міського голови за народною ініціативою.

По-друге, законодавство так само не конкретизує моменту виникнення повноважень у наступних за черговістю депутатів. Виборчий кодекс лише передбачає, що рішення ТВК про реєстрацію депутата оголошують на пленарному засіданні відповідної ради. Це рішення є підставою для набуття ним повноважень і складення присяги депутата. Водночас ні Кодекс, ні профільне законодавство чітко не визначають час виникнення цих повноважень. До того ж варто звернути увагу, що профільне законодавство не вимагає прийняття присяги депутатами місцевих рад, хоча цитована норма Виборчого кодексу начебто на це натякає.

Також, оскільки ТВК не відповіла на наш запит, адже адресат відмовився від отримання листа, достеменно не відомо зміст рішень, які ухвалювала ТВК. Цікаво й те, що зі змісту ухвал Вінницького окружного адміністративного суду ТВК прийняло 30 квітня дві постанови №58 та №59 про визнання наступними за черговістю депутатами, які й були озвучені на позачерговому пленарному засіданні Оратівської селищної ради 5 травня 2023 року, хоч і трішки під іншою назвою — “визнання обраними наступними за черговістю депутатами та їх реєстрацію”.

Утім, варто звернути увагу, що визнання обраним та реєстрація депутатом — це два різні юридичні факти. Законодавство вимагає від ТВК спочатку прийняти рішення про визнання депутатів обраними та повідомити їх про це, а після подачі відповідних документів ТВК має прийняти ще одне рішення про реєстрацію депутатів. Саме оголошення останнього на пленарному засіданні ради і є підставою для набуття повноважень.

Підсумки

Як бачимо, у цій історії дуже багато дійових осіб. Згадати про всіх складно та, мабуть, і не потрібно. Хоча наприкінці варто згадати про головних людей у цій історії — наших громадян або, якщо говорити більш юридичним терміном, виборців.

Ми поспілкувалася з виборцями, мешканцями Оратова та села Сологубівка. З їхніх слів, вони задоволені роботою депутатів. Зокрема, кажуть, що Анатолій Салій, або “Вікторович”, як вони його називають, допомагає розв’язувати чимало проблем

Як бачимо, процес відкликання депутатів, попри його складність, все ж залежить винятково від волі політичної партії, що може призводити до “партійної диктатури”. Звісно, депутати можуть захищати свої інтереси через суд. У цьому процесі, мабуть, найбільш незахищеними все ж будуть виборці, особливо якщо вони виступають проти відкликання депутата та задоволені його роботою.

І тут ідеться не лише про Оратів, хоча відкликання 20% від складу ради дещо аномальне. На жаль, відкликання саме за “партійною ініціативою” можуть підвищити й так високий рівень недовіри до політичних партій, який уже зараз становить понад 60%. 

Також у перспективі на наступних місцевих виборах — а вони рано чи пізно відбудуться — кандидати потенційно захочуть “убезпечити” своє майбутнє депутатство, тому шукатимуть для себе “персональні” партії. Схожі процеси вже відбувалися на місцевих виборах 2020 року. Пам’ятаймо, що для купівлі партій функціонує цілий ринок, про який ОПОРА розповідала ще два роки тому.

Сподіваємося, наша історія була пізнавальною. Приклад Оратова доводить, що модель імперативного мандату, яка існує в Україні, потребує пошуку більш справедливих рішень.