Після оприлюднення звітів про фальсифікації на позачергових парламентських виборах у Сербії представники Центру дослідження, прозорості й підзвітності (Center for Research, Transparency and Accountability, CRTA) зазнають погроз і стають об’єктами дезінформаційних атак з боку чинної влади та проросійських акаунтів у соціальних мережах.

Так, у день голосування деякі спостерігачі CRTA зазнали насильства на дільницях. Після оприлюднення звіту з висновками про фальсифікації (наприклад, підкуп виборців і їх масове переміщення для контрольованого голосування) чинна прем’єрка Ана Брнабіч, яка тепер іде у відставку, звинуватила CRTA у спробі дестабілізувати Сербію та підірвати конституційний лад: “Ми почули інсинуації, спекуляції, напівінформацію, і все це гарно зібрано разом для політичного контексту, який грає на їхню користь, як це також було під час виборчої кампанії”. 

Крім того, в дезінформаційну кампанію проти спостерігачів включилася низка російськомовних акаунтів у соціальних мережах, які називають протестувальників “бандерівцями” та засуджують їхню громадську активність.

ОПОРА щиро підтримує своїх колег та їхню роботу заради поширення демократичних цінностей і практик та вимагає припинити будь-який тиск, пов'язаний із добросовісною роботою спостережної організації. Можливість проводити громадське незалежне позапартійне спостереження за виборами є однією з ознак демократичності системи управління.

Нагадаємо, що 17 грудня у Сербії відбулися парламентські вибори. Відповідно до офіційних результатів, перемогу на них здобула партія чинного президента Олександра Вучича "Сербська прогресивна партія", набравши 46,72% голосів. Опозиційний альянс "Сербія проти насильства" посів друге місце з результатом у 23,56% голосів. 

Однак спостережні організації — як міжнародна місія з представниками ОБСЄ, так і місцева громадська мережа активістів CRTA — зафіксували порушення виборчого законодавства та фальсифікації. Це викликало протести з вимогами скасувати результати виборів. Зрештою, на 35 дільницях результати анулювали через порушення або так і не встановили, тому 30 грудня відбулося повторне голосування, яке все ж не задовольнило протестувальників.

Варто зазначити, що ситуація з дотриманням міжнародних демократичних стандартів на виборах у Сербії відчутно погіршилася ще у 2020 році, про що CRTA також інформувала у своїх звітах на основі громадської спостережної кампанії.

Читайте також:

GNDEM висловлює солідарність зі спостерігачами в Сербії та занепокоєна щодо атак на CRTA

CRTA є громадським правозахисним позаполітичним і незалежним об’єднанням активістів, журналістів та небайдужих громадян, які прагнуть змін на краще у своїй країні. Організація поділяє Декларацію глобальних принципів непартійного спостереження за виборами, є членом Глобальної мережі спостерігачів за виборами (GNDEM) та Європейської мережі спостережних виборчих організацій (ENEMO).

CRTA з 2016 року спостерігає за перебігом виборчих процесів у своїй країні, адвокатує зміни до виборчого законодавства, бореться за подолання дезінформації та поширення фактчекінгу щодо політичних процесів, мотивує виборців активніше цікавитися політичним життям, проводить інформаційно-просвітницькі кампанії в медіа, аби мотивувати громадян голосувати, моніторить діяльність парламенту і працює над публічністю масивів відкритих даних. Здобутки цієї організації в розвитку демократичної культури, громадського активізму та захисту прав людини були відзначені нагородою ОБСЄ “Захисник демократії” у 2018 році.