Округ №159

Сумський окружний адміністративний суд відмовив в задоволенні позову  політичної партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" до окружної виборчої комісії № 159 про визнання протиправним та скасування рішення ОВК в частині затвердження процедури проведення та результатів повторного жеребкування щодо включення кандидатур від суб’єктів виборчого процесу до складу дільничних виборчих комісій. Формулювання в постанові: «за необґрунтованістю».

Нагадаємо, 21 вересня відбулося жеребкування членів ДВК в окружній виборчій комісії округу №159 (центр м. Глухів)  http://opora.org.ua/news/2560-sumshchyna-vo-lsvobodar-ta-vo-lbatkivshchynar-zbyrajutsja-oskarzhyty-rishennja-ovk-159 Перше жеребкування голова комісії Катерина Скрипниченко оголосила помилковим. Було проведене друге жеребкування, результати якого система «Вибори» опрацювала лише зранку 22 вересня.

Як пояснила під час судового засідання 27 вересня Катерина Скрипниченко, перше жеребкування було визнане помилковим тому, що члени окружної комісії з початку не до кінця розібралися в порядку проведення процедури. Вони орієнтувалися на кількість суб’єктів подання кандидатур, яких є 37, а не на кількість кандидатур до найбільшої дільниці. Найбільша дільниця № 746, до якої було 36 кандидатур.

  • Після першого жеребкування виникло питання: в системі виборів мали 36 комірок, а кандидатур виявилося 37. Ми довго мучились та прийшли до висновку, що з самого початку пішли по хибному шляху. Як би ми залишили цей результат жеребкування, то порушили б закон, - заявила голова ОВК №159.
  • Те, що результати жеребкування були оприлюднені лише в протоколі №5 від 22 вересня Катерина Скрипниченко пояснила так:
  • Після другого жеребкування ми занесли в машину дані, сервер їх прийняв, але сигнал був слабким і ми не змогли отримати результатів. Тому о 23.30 засідання ОВК закрили, а результати з системи «Вибори» отримали лише близько сьомої ранку 22 вересня.

Представник позивача Олег Страшко наполягав на тому, що друге жеребкування було проведене з порушеннями, а тому має бути скасоване. Адже у повторному жеребкуванні брали участь вже не 37, а 36 суб’єктів подання, а причини змін у кількісному складі пояснені не були ані членам комісії, ані присутнім на засіданні. Крім того, позивач наполягав, що  21 вересня ОВК № 159 так і не встановила результати жеребкування, пояснюючи це відсутністю роботи електронної системи “Вибори”, а самі результати були встановлені лише 22 вересня.

Суд дійшов висновку, що кількість жеребків, що мали б використовуватись при проведенні жеребкування має дорівнювати 36. Тому, на переконання суду, членами ОВК № 159 було обґрунтовано прийнято рішення   скасувати результати такого жеребкування, та провести його у відповідності до вимог Закону України “Про вибори народних депутатів України” та Порядку. А щодо часу встановлення результатів жеребкування, суд прийняв рішення, що це 21 вересня, коли результати жеребкування були занесені до системи «Вибори», а не 22 вересня, коли система їх опрацювала.

Округ №157

Кандидат від Об’єднаної опозиції по округу №157 Олег Медуниця повідомив, що 26 вересня Харківський апеляційний адміністративний суд залишив в силі рішення Сумського окружного адміністративного суду про відмову йому в задоволенні позову щодо незаконних дій голови Окружної виборчої комісії.

Нагадаємо, мова йшла про те, що голова окружної виборчої комісії №157 Ольга Одінцова направила 17 вересня до міліції заяву про вчинення злочину кандидатом в народні депутаті від Об’єднаної опозиції по округу №157 Олегом Медуницею. http://opora.org.ua/news/2512-sumy-kerivnyctvo-ovk-157-podalo-do-miliciji-zajavu-pro-zlochyn-jakyj-niby-vchynyv-kandydat-vid-objednanoji-opozyciji-oleg-medunycja Натомість Олег Медуниця подав до суду, стверджуючи, що ці дії голови комісії були незаконні.

 

За коментарями звертайтесь:
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.