Голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук 17 серпня був зареєстрований ЦВК кандидатом в народні депутати по виборчому округу № 22, що в місті Луцьку. Однак після оперативної наради в ОДА посадовець заявив, що не збирається йти у відпустку на період виборів. Таким чином у нього залишаються можливості використовувати адміністративний ресурс для своєї агітаційної кампанії


Klimczuk_i_PRБорис Петрович Клімчук – один із небагатьох голів облдержадміністрацій, який попри вказівку Президента України, дану головам ОДА не йти на парламентські вибори, вирішив балотуватися до ВРУ шляхом самовисування. В останній можливий день, 13 серпня, він подав відповідні документи в ЦВК і вже 17 серпня його зареєстрували кандидатом у народні депутати по виборчому округу № 22 (м. Луцьк). Це стало значною несподіванкою для багатьох місцевих експертів та політиків, адже зовсім недавно Клімчук особисто всіх запевняв, що у парламентських виборах участі брати не буде. Пояснити журналістам мотиви та плани щодо своєї участі у виборах голова ОДА довгий час відмовлявся. І ось, 21 серпня, після оперативної наради в обласній державній адміністрації Клімчук приділив кілька хвилин журналістам, щоб таки відповісти на їх запитання.

Оскільки Борис Клімчук зареєстрований кандидатом, то логічно б виглядало взяти відпустку на період виборів для проведення власної передвиборчої агітації. Втім, на думку голови ОДА, це непотрібно. «Я зареєстрований. Я в відпустку не йду. Я працюю, я – губернатор. Тому згідно Закону «Про вибори…» я про вибори не маю права говорити», - відповів на запитання журналістів Клімчук.

Згодом він додав, що коли розпочнеться його передвиборча кампанія, журналісти дізнаються про це першими, а зараз він працює на посаді голови ОДА і відходити від роботи не має наміру. На питання про оцінку заяви народного депутата Ігоря Палиця, який звинуватив голову облдержадміністрації у тиску та вимаганні грошей, Клімчук відмовився відповідати.

Втім Борис Клімчук назвав журналістам імена своїх довірених осіб. Це: Антон Кривицький, радник Луцького міського голови та колишній багаторічний очільник міста, Петро Пилипюк, директор компанії «Модерн-Експо», голова Ради промисловців і підприємців Волинської області та Петро Бойчук, директор Луцького педагогічного коледжу.

«Стриманість Бориса Петровича у коментарях журналістам та уникання розмов про вибори під час оперативної наради – свідчення того, що голова Волинської облдержадміністрації чітко усвідомлює межу дозволеного для держслужбовця та кандидата в депутати водночас. Це звісно позитивний приклад та добрий сигнал для голів райдержадміністрацій, яких ще місяць тому, у своєму розпорядженні про «Про стан здійснення заходів з підготовки і проведення виборів народних депутатів України в області» (№ 283 від 13.07.2012 р.) Клімчук зобов’язав додержуватись вимог щодо неупередженого ставлення до політичних партій і кандидатів у народні депутати України. Разом з тим, небажання Бориса Клімчука йти у відпустку створює можливості для зловживання службовим становищем. Так, його діяльність, як голови ОДА, буде постійно висвітлюватись в місцевих ЗМІ. Крім того, він як посадовець братиме участь у різного роду заходах, як от відкриття бюджетних установ, вручення нагород чи подяк, зустрічей з колективами підприємств. А це вже ставить в нерівні умови інших кандидатів в депутати по 22-му виборчому округу, які таких можливостей не мають. Тому Борису Петровичу, якщо він дійсно націлився серйозно боротись за депутатський мандат, краще відійти на період виборів від державних справ, щоб не давати підстав для звинувачень у використанні адмінресурсу» - прокоментував ситуацію координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області, Михайло Шелеп.

 

Марія Доманська
регіональний прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.