На центральній площі селища Красятичі роздавали рекламу без вихідних даних від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Листівками цієї партії і кандидата в облраду Івана Ступака поклеєна будівля торгового центру і перукарні.

В наметі з логотипом БПП «Солідарність» на центральній площі смт. Красятичі роздають партійні газети, ручки, передвиборчу програму Івана Ступака, кандидата в обласну раду, брошуру з його біографією і календарики. Ані календарики, ані брошура чи передвиборча програма не містять даних про установу, що здійснила друк, відповідального за випуск та тираж.

В кількох метрах від намету плакати із логотипами «Солідарності» і портретами Івана Ступака поклеєні на стінах торгового центру «Кооператив» та перукарні «Престиж». Окрім того, біля автобусної зупинки встановлений білборд Івана Ступака теж без вихідних даних.

reklama perukarnya

У газеті «Новини Полісся» (10 жовтні 2015) рекламна стаття «Знайомтесь: кандидат в депутати Київської обласної ради по багатомандатному виборчому округу Іван Іванович Ступак» не має відповідних позначок про політичну рекламу. Як і матеріал поряд «Я не дам знищити Поліський район» про кандидата в обласну раду від політичної партії «Опозиційний блок» Тетяни Падашевської.

gazeta Podashevska

На центральній площі смт. Красятичі також розміщені білборди без вихідних даних від політичних партій «Опозиційни блок» та «Наш край».

nez

Активіст Громадянської мережі ОПОРА склав заяву в міліцію про адміністративне порушення (212-13) розповсюдження без визвольних даних в палатці і на біл-бордах (212-13), а також порушення порядку ведення агітації в газеті (212-14). Міліція зафіксувала усі порушення, далі дані передадуть дільничому інспектору.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Закон України «Про місцеві вибори» чітко передбачає такі випадки. Зокрема, ст. 56 ч. 2 каже, що «друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Важливо, що Закон України «Про місцеві вибори» в статті 57, частині 5 чітко окреслює визначення політичній рекламі: «це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу.

До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що стаття 9 пункт 3 Закону України «Про рекламу» чітко каже, що будь-який інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, у якому привертається увага до конкретної особи чи товару, що формує чи підтримує обізнаність та інтерес глядачів щодо цих осіб, товарів чи послуг, є рекламою й мусить відповідно маркуватися. При цьому, закон чітко визначає, що маркування — це позначки «Реклама» чи «На правах реклами», а не «Точка зору», «Редакція рекомендує», «Особливий погляд» тощо. А в пункті 5 тієї ж статті прихована реклама – забороняється.

За коментарями звертайтесь:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Київській області
063 685 95 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.