Спостерігачі ОПОРИ на Луганщині зафіксували можливі порушення виборчого законодавства у Кремінній та Рубіжному – відсутність вихідних даних на кубах та буклетах з політичною рекламою кандидатів на місцевих виборах та білбордив з написами російською мовою.

У Рубіжному спостерігач ОПОРИ зафіксувала  3 куби із політичною рекламою без вихідних даних із написом «Батьківщина», на яких міститься текст: «25 жовтня вибори голови та депутатів Рубіжанської міської ради. 0800210445.Батьківщина». Поряд із написом на банерах розмішені фотографії та прізвища кандидата на посаду міського голови та кандидатів у депутати міськради. Вказані елементи зовнішньої реклами містять ознаки здійснення передвиборної агітації на користь організації політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Місцева партіїна організація є суб‘єктом виборчого процесу згідно з п.3 ч.1 ст. 22 Виборчого кодексу України, адже вона висунула та зареєструвала кандидатів на відповідних виборах. Ці банери не містять вихідних даних, що передбачено законодавством. А саме, відповідно до ч. 2 ст. 53 Виборчого кодексу України друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Згідно з частини 1 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно,  а відповідно до частини 2 ст. 212-13 Кодексу - встановлено відповідальність за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження.

Поряд із цим, у Кремінній спостерігачка ОПОРИ зафіксувала білборди кандидата на посаду міського голови Володимира Струка російською мовою. На банерах міститься фото кандидата та надпис: «Не словами, а делами. Владимир Струк». Зміст тексту дозволяє розглядати білборд як можливу передвиборчу агітацію. У зв’язку із цим можуть бути наявні ознаки порушення ч. 4 ст. 18 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», – матеріали передвиборної агітації, що транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет, виконуються державною мовою.

Спостерігачка ОПОРИ у Рубіжному також зафіксувала розміщення друкованих матеріалів (листівки) без вихідних даних та російською мовою на під’їзді будинку. Листівка містить напис«Шарий в Рубежном», оформлений з використанням назви/символіки//розпізнавального знака/передвиборних слоганів/ «Партія Шарія», що містить ознаки здійснення передвиборної агітації на користь організації політичної партії «Партія Шарія».

Спостерігачі ОПОРИ звернулися до органів Національної поліції для перевірки наявності ознак адміністративних правопорушень у виявлених фактах. 

Загалом, з початку виборчого процесу поліцією Луганської області зареєстровано 126 повідомлень щодо можливих порушень виборчого законодавства. За результатами перевірок відкрито 13 кримінальних проваджень та складено 22 адміністративні протоколи.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)