Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування затвердив план заходів, серед яких — візит до 10 громад Донеччини та 8 громад Луганщини на підконтрольних українському уряду територіях, де не були призначені чергові місцеві вибори.

На необхідності такого візиту наголосила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, виступаючи на засіданні комітету 26 січня 2022 року. Внаслідок непризначення виборів у 2020 році на прифронтових територіях були порушені права на самоврядування близько 500 тисяч виборців. За словами Айвазовської, ця поїздка важлива, бо на місцях депутати зможуть поспілкуватися із зацікавленими сторонами і громадянами та почути, чи потрібне місцеве самоврядування (горизонтальна система державного управління) в цих громадах, чи військово-цивільні адміністрації перфектно виконують свої функції і вибори там непотрібні.

Голова Комітету Андрій Клочко зазначив: «Комітет точно планує виїхати в ці громади. У плані заходів візит поставили на березень, на сьогоднішньому засіданні Комітет затвердив цей план. Однак ми мусимо звертати увагу і на безпекову ситуацію там».

Нагадаємо, у 10 громадах Донеччини та 8 громадах Луганщини на підконтрольних українському уряду територіях місцеві вибори так і не були призначені. При цьому національні вибори впродовж 2014–2019 років у цих громадах, як правило, відбувалися. Вже рік без місцевого самоврядування залишаються м. Світлодарськ, м. Торецьк, с. Мирне, с. Ольгине, м. Волноваха, м. Вугледар, с. Сартана, с. Очеретине, м. Авдіївка, м. Мар'їнка Донецької області та м. Гірське, м. Лисичанськ, м. Попасна, м. Сєвєродонецьк, с. Нижньотепле, с. Станиця Луганська, с. Широкий, м. Щастя на Луганщині.

Також Ольга Айвазовська наголосила, що ОПОРА провела власний моніторинг безпекової ситуації на Донеччині та Луганщині. Безпекові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які працювали в цих громадах, уже завершили роботу. Наразі триває піготовка звіту, який організація оприлюднить найближчим часом.

Крім того, депутати Комітету спільно з представниками ОПОРИ розробили законопроєкт щодо процедури та критеріїв призначення чи непризначення виборів на територіях Донеччини та Луганщини, розташованих у зоні ООС. Венеційська комісія Ради Європи та БДІПЛ/ОБСЄ підготували спільний висновок на ці рекомендації. Триває опрацювання фінальної версії. ОПОРА сподівається, що Комітет підтримає цей законопроєкт і його зареєструють у парламенті.