В світлі появи інтерв'ю президента ПАРЄ Тіні Кокса на Європейській правді 16 травня та ексклюзивної онлайн-розмова із Головою правління Громадянської мережі ОПОРА Ольгою Айвазовською 19 травня, а також деяких заяв щодо проведення виборів в Україні ОПОРА хоче наголосити на таких аспектах.

По-перше, Україна має низку міжнародних зобов'язань, в тому числі у сфері виборів. У Преамбулі Конвенції про права людини вказано, що основні права та свободи людини найкраще підтримуються "ефективною політичною демократією". Європейський суд з прав людини, вирішуючи справу Матьйо-Моен та Клерфейт проти Бельгії (Mathieu-Mohin and Clerfayt v. Belgium), заявив, що "оскільки стаття 3 Протоколу № 1 втілює характерний принцип демократії, вона має першочергове значення для всієї системи Конвенції”. Стаття 3 Протоколу № 1 гарантує “[…] право на вільні вибори з розумною періодичністю шляхом таємного голосування в умовах, які забезпечують вільне вираження думки народу […]”.

Розумна періодичність виборів як стандарт передбачає гарантування ключових принципів виборчого права, без чого вибори неможливі. Тобто за надзвичайних обставин, коли держава не може забезпечити реалізацію виборчих прав із дотриманням зазначених міжнародних стандартів, у тому числі під час воєнного стану, в більшості демократичних країн вибори не проводять.

Проведення виборів за будь-яку “ціну” ставить під сумнів легітимність влади не менш, ніж у випадку їх непроведення. Зарубіжний досвід проведення виборів (наприклад, в умовах пандемії) показує, що принцип періодичності є досить гнучким. За наявності законних підстав та легітимної мети відтермінування виборів у розумних межах не буде його порушенням, якщо такий захід є найбільш ефективним (співмірним) серед інших для захисту прав та інтересів виборців.

Також варто зауважити, що чергові парламентські вибори мали би відбутися восени 2023 року. З цього приводу існує певна дискусія, тому варто пояснити підхід до їх проведення. 

Конституція України передбачає відразу кілька часових рамок, які визначають строк повноважень парламенту:

  • Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради України (ч. 1 ст. 77). Так, перший рік повноважень парламенту чинного скликання розпочався у 2019 році після прийняття присяги народними депутатами 29 серпня цього ж року, а пʼятим роком повноважень є 2023 рік. 
  • Строк повноважень Верховної Ради України становить п’ять років (ч. 5 ст. 76). Ця ж норма, зокрема, означає, що строк повноважень парламенту не перевищує п'яти років.

Таким чином, на наш погляд, за мирних умов парламентські вибори мали би відбутися восени 2023 року. 

Водночас в Україні наразі діє воєнний стан, під час якого ні міжнародні стандарти, ні поточне законодавство не дозволяє проводити вибори. За таких умов, відповідно до  ч. 4 ст. 83 Конституції України, в разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану.

Слід зазначити, що перепоширення окремих цитат з відео інтерв'ю Тіні Кокса журналісту “Європейської правди” деякими засобами масової інформації та блогерами були протрактовані, як схвалення ПАРЄ ідеї проведення виборів в найближчий період. Виходячи зі змісту висловлювань президента ПАРЄ, йшлося саме про зобов’язання України проводити вибори відповідно до стандартів з розумною періодичністю. Також Тіні Кокс неодноразово наголошував, що вибори повинні відповідати Конституції України, яка забороняє їх проведення під час воєнного стану, а також, що питання їх проведення належить до виключної компетенції України, української влади та українських політичних партій

Дискусія в українському інформаційному просторі засвідчила, що питання проведення виборів продовжує залишатися одним з найбільш чутливих,  тому його обговорення потребує особливо відповідального ставлення під час висвітлення та трактування.