Вже більше місяця грузинський народ виступає проти встановлення путінських правил — ухвалення закону з умовною назвою “Про іноземних агентів”. Законопроєкт, прийнятий владою у другому читанні (1 травня), за своїми цілями і змістом є російським законом, спрямованим проти західного курсу країни. 

Безпрецедентно велика кількість демонстрантів, які вийшли на протести з 15 квітня, чітко показала, що грузинський народ розуміє підступну мету цього закону, не піддається спробам уряду залякати громадян і непохитно захищає західний курс країни. Влада Грузії вдається до насильства проти мирних протестувальників. 2 травня грузинська поліція застосувала сльозогінний газ, гумові кулі та водомети проти мирних протестувальників, затримавши десятки людей. 

Грузія та її громадянське суспільство опинились у зоні ризику, адже проросійський уряд планує обмежити на рівні законодавства роботу незалежних організацій. Влада Грузії свідомо виступає проти членства країни в ЄС та щодня порушує права власних громадян на свободу мирних зібрань. Серед ключових цілей:

  • зрив європейської інтеграції, як гарантії демократичного поступу Грузії;
  • підготовка до виборів восени без непартійних та незалежних спостерігачів, які будуть визнані іноземними агентами;
  • максимальне звуження простору для діяльності неурядових організацій в країні. 

Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами (GNDEM), головою правління якої є Ольга Айвазовська, висловлює глибоке занепокоєння через спроби підірвати право громадян спостерігати за виборчими процесами — як через розгляд грузинським парламентом закону про іноземний вплив, написаного за російським зразком, так і через постійні словесні атаки урядовців на громадських спостерігачів від ISFED, GYLA та TI-Georgia. Законопроєкт загрожує праву громадян на мирні зібрання. GNDEM також висловлює солідарність із грузинськими громадянами, громадськими активістами та журналістами, які зазнають репресій з боку уряду за реалізацію свого права на мирний протест.

Запровадження такого закону у розпал виборів 2024 року має на меті позбавити громадян Грузії права брати участь у політичному процесі в своій країні шляхом незалежної оцінки його чесності. Це зробить виборчий процес менш прозорим, а його учасників — менш підзвітними. "Цей законопроєкт створює критичні ризики для цілісності виборчого процесу та прав громадянських спостерігачів за виборами. Ми закликаємо парламент Грузії відхилити законопроєкт на пленарному засіданні, а грузинську владу — притягнути до відповідальності всіх посадових осіб, винних у переслідуванні представників і співробітників членів GNDEM — ISFED і GYLA, а також інших відомих громадських організацій, зокрема TI-Georgia. Влада повинна дотримуватися свого обов'язку захищати правозахисників відповідно до міжнародного права. GNDEM також закликає міжнародні та регіональні спостережні місії й інституції підтримати громадських спостерігачів та інших правозахисників у Грузії," — йдеться у заяві

ОНОВЛЕННЯ: 

Парламент Грузії в третьому, остаточному читанні (14 травня) затвердив закон «Про прозорість іноземного впливу», який називають також законом про «іноагентів». За затвердження суперечливої ініціативи владної партії «Грузинська мрія» проголосували 84 депутати – попри протести десятків тисяч громадян країни, які виходять на акції, а також критику міжнародних партнерів Грузії. 30 опозиціонерів проголосували проти.

Нагадаємо, що в 2023 році проурядова грузинська парламентська група “Сила народу” розробила та зареєструвала в парламенті Грузії закон з умовною назвою “Про іноземних агентів”. (справжня назва — "Про прозорість іноземного впливу"). Він вимагатиме від організацій, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, зареєструватися як агенти іноземного впливу. У разі невиконання цієї вимоги вони підлягатимуть примусовій реєстрації та розслідуванню з боку Міністерства юстиції Грузії. Провладна партія “Грузинська мрія” підтримала цю ініціативу. На початку 2023 року майже 400 грузинських неурядових громадських організацій і парламентська опозиція різко розкритикували обидві редакції цього законопроєкту. Тоді не підтримала таку ініціативу і Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель теж виступив із критикою законопроєкту. Уряд врешті-решт відмовився від законопроєкту, але у квітні 2024 року знову вніс його аналогічну версію на розгляд парламенту. Незважаючи на обіцянки відмовитися від своїх планів, правляча фракція "Грузинська мрія" знову внесла законопроєкт "Прозорість іноземного впливу" і прийняла його в першому читанні 17 квітня 2024 року.

Таке рішення вивело на площі й вулиці Тбілісі тисячі протестувальників. Голосування за цей закон у другому читанні, що відбулося 1 травня, ще більше розпалило суспільний протест. За цей час проти демонстрантів-протестувальників застосували жорстку силу, також почалися масові арешти.

Громадянська мережа ОПОРА висловлює підтримку неурядовому сектору і громадянам Грузії та солідарність із ними. Ми наголошуємо, що ухвалення такого закону стане негативною практикою та зашкодить громадянському суспільству і демократії в цілому. ОПОРА підкреслює, що копіювання негативних практик, як це хочуть зробити провладні політичні сили в Грузії, може призвести до становлення авторитаризму, переслідуванню незалежних організацій та ЗМІ, а  також порушенням прав людини.

"Міжнародні правозахисні організації, групи громадянського суспільства та спостерігачі за виборами закликають європейських та національних лідерів негайно відреагувати на спробу грузинського уряду придушити громадянське суспільство напередодні загальних виборів у жовтні. Невідкладна і рішуча міжнародна політична підтримка грузинського громадянського суспільства має вирішальне значення для захисту грузинської демократії від авторитаризму російського зразка," - наголошують у заяві підписанти спільного звернення Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE).

Чи стане цей закон перешкодою для Грузії на шляху до ЄС? Голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська для BBC Україна