Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами (Global Network of Domestic Election Monitors (GNDEM), членом якої є і ОПОРА, оприлюднила заяву про солідарність із громадськими спостерігачами в Гватемалі.

25 червня жителі Гватемали пішли на виборчі дільниці, щоб обрати нового президента, Конгрес і місцевих чиновників. Громадські спостерігачі, які представляють кілька організацій громадянського суспільства, зокрема Місію спостереження за виборами – Гватемала (MOE-Gt), Виборчу раду Mirador та Платформу корінних жінок (PMI), стежили за ключовими аспектами передвиборчого процесу та у день голосування.

У день виборів MOE-Gt провело паралельний підрахунок голосів (PVT), перевірену методологію, яку використовують громадські спостерігачі в усьому світі, щоб оцінити якість процесу та перевірити, чи офіційні результати відображають волю виборців, виражену під час голосування. Дані PVT підтвердили, що офіційні результати, опубліковані Вищим виборчим трибуналом  Гватемали (TSE), відповідають голосам, поданим виборцями.

Однак після першого туру в Гватемалі відбулися судові розгляди, які зупинили процес встановлення результатів і моужуть призвести до дискваліфікації одного з обраних виборцями кандидатів для проходження у другий тур (серпень 2023 року).

Згідно з обґрунтуванням суду, Movimiento Semilla (“Рух насіння”), який налічує понад 5 000 членів, допустив порушення в процесі реєстрації документів, а серед підписантів нібито були вказані імена кількох раніше померлих людей.

"Постановка під сумнів реєстрації кандидата після голосування є неналежною виборчою практикою, може розглядатися як зловживання судовими ресурсами з метою виборчої вигоди та підірватиме довіру суспільства до чесності виборчого процесу", - зазначають в GNDEM.