Після Революції гідності у 2013-2014 роках та втечі тодішнього президента Віктора Януковича, в Україні  відбулось 5 національних виборчих кампанії: дві президентських, дві парламентські та місцеві по всій території країни. Протягом цього «маленького життя» країна пережила післяреволюційну політичну нестабільність, незаконну анексію Криму Російською Федерацією та розгортання нею проти України військового конфлікту на Донбасі, що триває й досі. 

У 2019 році чергові президентські та позачергові парламентські вибори були визнані демократичними, чесними та вільними як спостерігачами ОПОРИ, так і міжнародними спостережними місіями. Не обійшлось без порушень, але вони не вплинули на хід кампаній та результати голосування. Загалом ці вибори відзначились ще цілим рядом рекордів: найдовший бюлетень у першому турі президентських – довжиною 80 см із прізвищами 39 кандидатів, найвищий показник переможця у другому турі президентських – 73,22% голосів, найбільша кількість виборців, які змінили місце голосування без зміни виборчої адреси, напередодні другого туру президентських виборів – 325 604 осіб. Не в останню чергу цей показник сформувався і завдяки зусиллям ОПОРИ у співпраці з партнерами. Зрештою, навіть пошуковий запит «як перевірити себе у списку виборців» у Google за результатами 2019 року увійшов у ТОП-10 за популярністю в Україні. І в цьому є також заслуга ОПОРИ.

Інформаційно-просвітницька кампанія 2019 року стала найбільш успішною для Громадянської мережі ОПОРА за останні 14 років. Завдяки партнерствам із медіа холдингом, студією продакшену та партнерською знімальною групою ми досягли найбільшого інформаційного покриття. Так, тематичні сюжети з нашими експертами, соціальну рекламу та телепередачі нашого виробництва  загалом побачили близько 46 млн телеглядачів упродовж двох виборчих кампаній. В інтернеті наші відеоролики соціальної реклами отримали 6 млн переглядів. А в засобах масової інформації та соціальних мережах ОПОРУ та наших експертів згадали більше 15 000 разів. 

Звісно, така успішна, а головне безоплатна співпраця з медіа стала можливою завдяки нашій багаторічній системній роботі у виборчій тематиці та політичній незаангажованості, нашому найважливішому соціальному капіталу – репутації. А соціальна відповідальність медіабізнесу сприяє не лише дотриманню журналістських стандартів, а й бажанню долучатись до просвіти виборців. Ми всі б хотіли жити в суспільстві, де люди знають про свої права та вміють їх захищати. В країні відповідальних громадян немає місця безвідповідальним політикам.

Ми підготували лонгрід про цю нашу успішну комунікаційну та просвітницьку кампанію: 

https://www.longread.oporaua.org/efektyvna-prosvita

Сподіваємось, він буде корисним і для вас.