Ефективне громадське спостереження за виборами допомагає попередити порушення. Саме тому тиск, який влада Грузії зараз чинить на національні спостережні організації, є неприпустимим. Про це розповіла Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час свого виступу на засіданні Комітету з людського виміру ОБСЄ, що відбулось 14 травня у Відні. 

На заході делегати обговорюють роль спостереження за виборами в покращенні виборчих процесів та просуванні інклюзивних реформ; як можна посилити прозорість виборів і демократичних процесів у регіоні ОБСЄ, у тому числі шляхом виконання рекомендацій БДІПЛ; яка роль громадянського суспільства у спостереженні за виборами. Під час сесії також виступили голова Центральної виборчої комісії Албанії Ілірджан Челібаші, членка правління Європейської платформи за демократичні вибори (EPDE) Зофія Люткевич, керівниця відділу виборів БДІПЛ Меган Фіцджеральд. Захід організувала Постійна місія Ірландії в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

Наводимо текст виступу нижче:

Дорогі колеги та учасники! 

Щиро дякую за увагу до важливої теми покращення практик спостереження за виборами та проведення інклюзивних реформ. Три роки тому ОПОРА написала книжку про те, як ми йшли 10 років до Виборчого кодексу і наскільки була важливою взаємодія між різними локальними та міжнародними гравцями заради просування цих змін: 

  • прозорості виборчого процесу та організації чесних і вільних виборів;
  • виборчої системи з відкритими партійними списками, 
  • рівної участі жінок та чоловіків у виборах, 
  • безбар’єрності виборчих дільниць для людей з інвалідністю, або 
  • розслідування на якісно новому рівні злочинів проти виборчих прав.

З досвіду України можу свідчити перед вами, що лише за умов взаємодії між національними та міжнародними партнерами, успіх є можливим. Хоча кожен новий виборчий цикл приносить виклики з новаціями і реформи не можуть бути обмежені якимось одним етапом. Ефективне спостереження за виборами допомагає попередити порушення та поширити слова правди. Вибори в Україні останнії років не лише були визнані чесними та вільними, але і призвели до прийняття Виборчого Кодексу, змін до Кримінального кодексу та Кодексу з адміністративних правопорушень. Україна виконала рекомендації Венеціанської комісії щодо виборчої системи, а місія ОБСЄ-БДІПЛ відзначила у своїх звітах, що правоохоронні органи почали гідно та політично незалежно виконувати свою роль під час виборів. 

 

А потім Росія розпочала повномасштабну неспровоковану агресію і вибори в країні неможливо провести до завершення активної фази війни. Втім, ми не поставили на паузу свою роботу, а вже зараз плануємо перші повоєнні вибори і працюємо з партнерами над якісним законодавством для цієї екстраординарної події.

 

Натомість, інша країна та її громадянське суспільство опинилось у зоні ризику вже цього року не мати жодних можливостей виконати свою місію щодо непартійного спостереження за виборами в Грузії, адже проросійський уряд планує обмежити на рівні законодавства роботу незалежних організацій. Влада Грузії свідомо йде проти членства країни в ЄС та щодня порушує права власних громадян на свободу мирних зібрань. Серед ключових цілей:

  • зрив європейської інтеграції, як гарантії демократичного поступу Грузії;
  • підготовка до виборів восени без непартійних та незалежних спостерігачів, які будуть визнані іноземними агентами;
  • максимальне звуження простору для діяльності неурядових організацій в країні. 

Це дуже страшні сигнали в країні. Приклад Росії та обмеження роботи незалежних організацій є поганою практикою, яка поширюється в Європі та звужує права на об'єднання громадян, мирні протести і незалежний моніторинг за виборами.

 

Я, як голова правління GNDEM, хочу поширити важливу заяву щодо грузинського громадянського суспільства. Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами (GNDEM) висловлює глибоку стурбованість спробами підірвати право громадян на спостереження за власними виборчими процесами як через розгляд парламентом Грузії закону про іноземний вплив у російському стилі, так і через постійні словесні випади з боку уряду та офіційних осіб щодо громадських спостерігачів – від ISFED, GYLA та TI-Georgia – і триваючих переслідувань громадських лідерів загалом.

 

Цей законопроєкт був прийнятий парламентом Грузії. Він ставить під загрозу право громадян на мирні збори та організації на благо грузинського народу. GNDEM також висловлює солідарність з грузинськими громадянами, громадськими активістами та журналістами перед обличчям урядових репресій, які вони отримують, реалізуючи своє право на мирний протест.

 

Як заявив Спеціальний доповідач Організації Об’єднаних Націй щодо ситуації з правозахисниками, спостерігачі за виборами, включно з неупередженими громадськими спостерігачами за виборами, є правозахисниками, які служать захисту громадянських і політичних прав громадян, і що «держави-члени закликаються вжити всіх необхідних кроків для створення умов, які дозволяють національним і міжнародним спостерігачам за виборами ефективно виконувати свою роботу, а також захищати їх від будь-якого насильства, погроз, помсти, негативної дискримінації, тиску чи будь-яких інших свавільних дій внаслідок законного здійснення ними своїх прав і свобод».

 

Це створює критичні ризики для чесності виборчого процесу та прав громадських спостерігачів на виборах. Ми закликаємо Президента Грузії не підписувати проголосований закон, а владу Грузії притягнути до відповідальності будь-яких посадових осіб, відповідальних за переслідування представників організацій-членів GNDEM - ISFED і GYLA, а також інших відомих громадських організацій, включаючи TI-Georgia. GNDEM також закликає міжнародні та регіональні спостережні місії та установи підтримати громадських спостерігачів та інших правозахисників у Грузії.