У місті Вишневе Київської області, що входить до 95 виборчого округу, виборці у своїх поштових скриньках знайшли листівку, де політик Наталія Королевська закликає голосувати за кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Тигова. Останній цю листівку називає «чорнухою».

scan Kyiv

На поширеній поліграфічній продукції нема вихідних даних. Тут ніби-то Наталія Королевська звертається до виборців, ґанить Майдан та закликає голосувати за Тигова. Останній справді був членом партії Наталії Королевської «Україна – вперед!». Але, судячи з реакції, про поширення листівки без вихідних даних із закликом голосувати за себе дізнався від спостерігача ОПОРИ.

10 Kyiv 

«Чорнуха» або чорний PR – це створення і розповсюдження інформації, направленої на формування у аудиторії, клієнтів, потенційних клієнтів негативного ставлення до певного явища, події, процесу, товару. Якщо кандидат називає заклик голосувати за себе, озвучений ніби-то Наталією Королевською, «чорнухою», то не сприймає як позитив асоціювання себе з цим політиком в контектсі порозуміння з електоратом.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що, за міжнародними стандартами, очорнення репутації конкурента суперечить етичним нормам передвиборчих перегонів. Хоча українське законодавство не регулює чітко такий прийом і дозволяє агітувати голосувати за чи не голосувати за кандидата або партію.

Однозначним порушенням у зафіксованому випадку є відсутність вихідних даних. Адже, відповідно до ч.7 ст.69 ЗУ «Про вибори народних депутатів», «друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.