Член ОВК у 94 виборчому окрузі Лариса Солдатенко, що працювала за квотою кандидата Петра  Симоненка, заявляє, що не писала до ЦВК заяви на звільнення — її сфальсифікували.

 

Ценром 94 округу є Миронівка. Повноваження Лариси Солдатенко як члена окружної виборчої комісії були припинені постановою ЦВК від 23 травня 2014 року. У постанові йдеться, що зроблено це відповідно до її особистої заяви. Але, як інформує спостерігач ОПОРИ, про власне звільнення пані Лариса нічого не знала і сьогодні була шокована цією новиною.

Я не писала таку заяву, - прокоментувала ситуацію  Лариса Солдатенко Громадянській мережі ОПОРА. - Що робити, ще поки не знаю. Тому що за мене вирішили і мене просто поставили перед фактом. У міліцію заявлятиму. Це підробка документів, розумієте?”

Нагадаємо, окрім Лариси Солдатенко, у Київській області постановою ЦВК було припинено повноваження ще шести членів окружних виборчих комісій від Симоненка. У Центральній виборчій комісії має бути зареєстрована інформація про людину, що подавала ці заяви.

Членам комісій, що зіткнулися з подібною проблемою, варто писати заяву у міліцію. Водночас, з огляду на процедуру розгляду заяви, відновити свої повноваження до дня виборів вони уже не встигають.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що фальсифікація заяви члена комісії порушує цілу низку статей Кримінального кодексу і тягне за собою серйозну відповідальність.

Зокрема, у частині 1 статті 157 читаємо: “Перешкоджання вільному  здійсненню  громадянином  (...) діяльності  члена виборчої комісії (...)  при виконанні ними  своїх  повноважень (...)  караються штрафом від трьохсот до п'ятисот  неоподатковуваних мінімумів  доходів  громадян  або обмеженням волі на строк до двох років,  або позбавленням волі на той самий строк,  з  позбавленням права  обіймати  певні  посади  або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.”

Щодо реєстрації у ЦВК завідомо сфальсифікованої заяви, то у частині 3 статті 157 читаємо: “ Діяння (...) вчинені  за  попередньою  змовою  групою  осіб  або членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з  використанням  свого службового становища, караються обмеженням волі на строк від двох  до  п'яти  років або  позбавленням  волі  на той самий строк,  з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від двох до трьох років.”

Частина 2 статті 158 ККУ застерігає: “Підробка  виборчих документів (...),  а також використання завідомо  підроблених  виборчих  документів (...) вчинені членом виборчої комісії, комісії з референдуму, кандидатом, його уповноваженим   представником, уповноваженою особою політичної партії (блоку), членом ініціативної групи референдуму, караються штрафом  від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до  чотирьох  років,  або позбавленням волі на той самий строк,  з позбавленням права обіймати  певні  посади  або  займатися  певною діяльністю на строк від одного до трьох років.”

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.