Як відомо, кандидат у Президенти Петро Симоненко заявив у прямому ефірі телевізійної програми Першого каналу про зняття своєї кандидатури з виборчих перегонів. Хоча відповідно до ч.1 ст.56 Закону України «Про вибори Президента України» у кандидата немає такої можливості, і у разі надходження до ЦВК звернення про відмову від балотування пізніше 1 травня (23 дні до дня виборів), таке звернення не розглядається, рішення по ньому не приймається. Проте, усна заява кандидата  мала неприємні наслідки і вплинула на діяльність дільничних виборчих комісій.

Так, до окружної виборчої комісії № 187 (центр – м. Цюрупинськ) довірена особа Петра Симоненка зробила подання на дострокове припинення повноважень 84 членів ДВК, які працювали в комісіях від цього кандидата. ОВК на своєму засіданні прийняла рішення позитивне рішення по цьому питанню, хоча член ОВК Дмитро Бездольний (від кандидата Дмитра Яроша) сказав, що заяви від членів ДВК, які додані до подання, викликають сумнів. Декілька осіб, від яких нібито поступили заяви на вихід із комісії, сказали йому в телефонній розмові, що нічого не писали і хочуть працювати і надалі.

Попри це ОВК вивела за цим поданням членів комісій, і нових не вводила, бо нема часу і можливості, як пояснили нашим спостерігачам в ОВК. Зменшення кількості членів ДВК вносить додаткові труднощі в організацію роботи у день голосування.

В ОВК №№ 184, 185 ситуація відрізняється, тут представники Петра Симоненка працюють, заяв і подань не поступало.

ool

Детальніше:
прес-служба Громадянської мережі ОПОРА по Херсонській області,

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.