У газеті Закарпатської обласної ради та облдержадміністрації «Новини Закарпаття» передвиборча агітація не маркована відповідною позначкою.

Зокрема, як фіксують спостерігачі ОПОРИ, у № 47-48 від 3 травня розміщена публікація «Схід – тонка справа» із зображенням кандидата у Президенти С. Тігіпка. Зміст публікації – тези із передвиборчої програми С. Тігіпка. Головний редактор видання Віталій Ящищак зазначив, що ця публікація «надрукована на підставі угоди, укладеної із розпорядником виборчого фонду кандидата в Президенти України Сергія Тігіпка, і оплаченого в установленому порядку рахунка».  

Згідно з частиною 10 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України», «політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така». У муніципальній газеті цю вимогу проігнорували.

Подаючи інформацію про подробиці візиту П. Порошенка до Закарпатської області, позначку «політична реклама» у відповідних матеріалах на цю тему зробили муніципальна газета «Вісті Ужгородщини» та комерційні – «Закарпатська правда» і «Срібна Земля-Фест». З іншого боку, газета «Новини Закарпаття» інформацію із ознаками політичної агітації про П. Порошенка подала як звичайний публіцистичний матеріал.

Також у газеті «Новини Закарпаття» у кожному номері подаються матеріали, які мають ознаки прихованої агітації за П. Порошенка. Зокрема, у № 43-44 від 19 квітня розміщено публікацію «Вперше з 1991 року Президента можуть обрати в один тур». У матеріалі із посиланням на політичного експерта В. Шлінчака наводиться думка про важливість обрання Президента у першому турі; претендентом на таку роль є саме П. Порошенко; факт обрання Президентом у першому турі є економією бюджетних грошей.

На питання про умови появи цих матеріалів у газеті, головний редактор В. Ящищак зазначив: «Публікації з-поміж багатьох інших безоплатно були запропоновані редакції їх авторами. Чим ми і скористалися за відсутності місцевої аналітики». 

2014 05 21 Porosenko2

2014 05 21 Poroshenko

2014 05 21 Poroshenko1

2014 05 21 Tihipko

 

За коментарями звертайтеся:
Володимир Феськов,
координатор громадського спостереження
за виборами Президента України
у Закарпатській області
+380 66 317 36 13, [email protected]
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.