Кількасот громадян можуть не взяти участі у голосуванні 25 травня в територіальному виборчому окрузі № 192 з центром у Деражні. Це мешканці трьох багатоквартирних будинків на вулиці Будівельників, які вважають себе жителями обласного центру (ТВО № 190), але територіально належать до Хмельницького району.

 

Фактично міські жителі, мешканці масиву «Грузевиця-2» зареєстровані на території Грузевицької сільської ради. Вона хоч і межує з Хмельницьким, але шістнадцять кілометрів, які розділяють житловий масив передмістя і село Грузевицю, не мають зручного транспортного сполучення, аби така кількість людей могла протягом дня дістатися туди й назад. За словами хмельницького міського голови Сергія Мельника, масив був у проекті розширення меж обласного центру, яке відбулося два роки тому. Проте попереднє керівництво району домоглося, аби ця територія залишилася у районі. «Так, люди, які проживають на вулиці Будівельників, один-два-три, внесені у список виборців, який передано на дільницю номер 681077», - повідомив нам начальник відділу ведення Державного реєстру виборців у Хмельницькому районі Вячеслав Марчак. «Термін, протягом якого вони могли змінити місце голосування, уже минув, і масового відвідування ними нашого відділу не було. Змінити місце голосування за передбаченою законом процедурою вони зможуть перед другим туром голосування, якщо він буде призначений ЦВК».

За словами голови громадської ради при обласній держадміністрації Юрія Рєзнікова, у цих трьох житлових будинках масиву «Грузевиця-2» мешкає півтори тисячі чоловік, із яких не менше тисячі виборців. На його думку, для них можна було б утворити окрему виборчу дільницю, адже масив продовжує розбудовуватися. Тим часом секретар Грузевицької сільради Любов Петрів, котра щоденно має справу з реєстрацією мешканців масиву, називає число зареєстрованих у будинках на вулиці Будівельників у 380 чоловік. «До списку виборців, переданого на виборчу дільницю в Грузевицю, внесено 124 громадянина, у паспортах яких зазначено місце реєстрації на цій вулиці», - сказала вона.

Загалом у Хмельницькому районі, попри 76 населених пунктів, є 82 дачних масиви, у яких постійно мешкає кілька тисяч громадян, не маючи реєстрації. Отже, вони й не внесені до Держреєстру виборців. «Цю проблему необхідно вирішувати, адже це не декласований люд, а наші, проєвропейські голоси на виборах», - вважає Юрій Рєзніков. «Он навіть мій заступник по громадській раді Іван Кузь, який проживає у дачному масиві, приписаному до Шаровечківської сільради, не встиг подолати тяганину, домагаючись права проголосувати на виборах Президента України 25 травня. Розпочав же він це не вчора-позавчора, а значно раніше».

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.