Збурення нестабільності напередодні виборів спостерігається у Кам’янці-Подільському (ТВО № 193) – другому за чисельністю населення місті Хмельницької області. Воно виникло на базі вимог відставки директора комунального підприємства «Міськтепловоденергія» 68-літнього депутата міської ради Валерія Гордійчука. У процесі громадського конфлікту вже мали місце перекриття автотраси міжнародного значення та невдала спроба громадських слухань.

 

xm-buremnyj k-pod

 

xm-buremnyj k-pod1

 

Наприкінці минулого тижня представники «Правого сектору» і «Самооборони» Кам’янця-Подільського перекрили виїзд із міста в напрямку Чернівців біля моста «Лань, що біжить» через каньйонистий Смотрич. Акція була анонсованою, з вимогою відставки директора КП «Міськтепловоденергія» Валерія Гордійчука. Його звинувачують у хабарництві та нецільовому використані коштів. Міський голова Михайло Сімашкевич намагався переконати активістів і представників громади, що «перед Днем міста не варто проводити подібні акції, адже це створить «картинку», що в нас є бандерівці і це відштовхуватиме туристів».

Понад півтисячі учасників протесаної акції мали і опонентів. За сотню метрів від протестувальників вийшли працівники розташованої поруч лікарні. Вони заявляли, що «виступають проти блокування мосту, бо це заважає нам працювати».

xm-buremnyj k-pod2

 

Згодом на зміну медикам на знятому з маршруту комунальному автобусі прибуло більше ста працівників «Міськтепловоденергії» та інші противники акції, серед яких помічено вчителі та вихователі. Як виявилось, представників трудового колективу мобілізували протидіяти «Правому сектору» примусово – серед працівників росте невдоволення керівництвом Валерія Гордійчука через невчасну виплата зарплатні.

Керівник міського осередку «Правого сектору» Олександр Кравченко та його прихильники заявили, що вимагають негайної відставки директора комунального підприємства. Міський голова наводив іншу аргументацію: «Якщо в «Правого сектора» є зафіксовані порушення, то після слідства Гордійчука вже завтра не буде. Сам директор вже би й сам написав заяву, але тоді в нас затягнеться кредит Світового банку. Ми не візьмемо 150 мільйонів гривень і не збудуємо нових котелень і ТЕЦ. Кредит світового банку підписав Гордійчук, і якщо його звільнять, то документацію треба змінити і затвердити в європейській та світовій комісіях. Це затягнеться на півтора року». Михайло Сімашкевич запропонував провести незалежний аудит роботи «Міськтепловоденергії», та консенсусу не сталося.

- Нами зібрано близько 1600 сторінок документів (рахунків, кошторисів, відповідей на запити), що свідчать про зловживання владою, - розповів Олександр Кравченко. – Ці матеріали передано до Служби безпеки України. Міська влада покриває злочинця, адже відправили до нас близько 45 тітушок, які погрожували нам фізичною розправою, але ми не реагували на провокації, завдяки чому акція пройшла спокійно.

Після вихідних у сесійні залі Кам’янець-Подільської міської ради депутатів, представників громадських організацій та жителів міста скликали на громадські слухання з приводу виниклого конфлікту. Проте замість діалогу спалахнув черговий конфлікт уже після першого виступу голови громадської ради при міськвиконкомі Олега Гільовського, який накинувся зі звинуваченнями на «Правий сектор».

Сам Олег Гільовський пов'язаний із новоствореною організацією «Громадська варта», активісти якої всіляко перешкоджали на слуханнях місцевому «Правому сектору». Вони забороняли фотографувати себе і після виступу та дискусії Валерія Гордійчука з опонентами у сесійній залі міськради розгорілася суперечка між «Правим сектором» і «Громадською вартою». Пристрасті вгамувати не вдалося, і головуючий на слуханнях Михайло Сімашкевич оголосив про їхнє закриття. Залишали залу люди під наглядом працівників міліції.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.