18 травня Одеський міськтервиборчком розглянув скаргу довіреної особи Едуарда Гурвіца Дмитра Нана на дії іншого кандидата в мери Одеси Геннадія Труханова щодо розміщення агітаційних матеріалів на міських маршрутках.

Цікаво, що пізніше схожу заяву з цієї ж теми принесла довірена особа Геннадія Труханова - Денис Петик. В ній Денис Петик повідомив комісії про виявлені на маршрутках фотографії кандидата, а також тексту «Сохраню мир в Одессе», «кандидат на пост мэра», «Геннадий Труханов», які штаб політика не розміщував.

Суть скарги Дмитра Нана полягає в тому, що багато міських маршруток курсують містом з великими постерами, які містять гасло "Доверяй делам", що заборонено Законом про вибори. Варто зазначити, що лозунг “Доверяй делам” з 2012 року використовується Геннадієм Трухановим. Маршрутки ж належать компанії "Північтранс".

Геннадій Труханов подав до комісії письмове пояснення, в якому спростував свою причетність до порушення, заявивши, що йому невідомо хто є замовником розміщення на міських автобусах відповідних зображень, а сам він ніяких договорів не укладав і, відповідно, з виборчого фонду не здійснювалося ніяких перерахувань для оплати розміщення відповідної інформації.

Водночас, розгляд заяв Дениса Петика і скарги Дмитра Нана викликали бурхливу дискусію серед членів комісії - одні стверджували, що розміщення подібних матеріалів явно грає на руку Геннадію Труханову, а тому він явно винен, інші ж наполягали на тому, що Геннадій Труханов не винен, а маршрутки з агітаційними матеріалами можуть належати навіть не компанії, а самим водіям, які могли розмістити їх з власної ініціативи.

Після напруженої дискусії, більшістю голосів комісія вирішила, що Геннадій Труханов не винен, оскільки на агітаційних постерах немає вихідних даних і посилань на обвинуваченого, а напис "Доверяй делам" не закликає голосувати за будь-кого і не вказує на конкретну особу, а тому не може вважатися агітацією. Таким чином, скаргу довіреної особи Едуарда Гурвіца Дмитра Нана Одеський міськтервиборчком відхилив та попередження Геннадію Труханову не виніс.

Водночас, розглянувши заяву Дениса Петика, члени комісії вирішили направити отримані матеріали до правоохоронних органів для перевірки фактів незаконного розміщення матеріалів агітаційного змісту, а також виявлення його замовника.

 

diskussija

dovody 1

golosovanije

marshrutka Doverjaj delam
 
 
Oficyalnoje logo Truhanova
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.