«Побоювань, що вибори можуть бути зірваними, або їх результати не визнають, немає», - про це на прес-конференції на тему  «Проміжні підсумки спостереження за виборами Президента та міського голови. Спостереження в день голосування», яка відбулася 19 травня в Миколаєві, заявили координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Миколаївській області Олена Кабашна та керівник проектів КВУ в Миколаївській області Олександр Ухмановський.

mykolaiv press conf

Головні спікери прес-конференції майже однаково оцінюють проходження виборчої кампанії кандидатів в Президенти – це безпрецедентна кампанія по тиші та спокою. Що є насправді підтвердженням того, що серйозних порушень не було. На резонансні порушення вказала Олена Кабашна: «ОПОРА розцінила рукоприкладство до вже екс-кандидата у Президенти Олега Царьова під час його візиту до Миколаєва як перешкоджання агітаційній діяльності, а також напади на агітаційні намети кандидатів Анатолія Гриценка та Олега Ляшка. Але ж це були поодинокі випадки, а взагалі кандидати в Президенти  зосередилися на агітації за допомогою білбордів і майже не відвідували регіон».

Окремо спікери торкнулися формування комісій, що викликало велике занепокоєння у спостерігачів. І Олена Кабашна, і Олександр Ухмановський відмітили такий негативний момент, як поява серед членів ОВК людей, які раніше були пов’язані зі скандалами. Так, мова йде про члена комісії ОВК №134 Василя Микитюка, який став відомий широкому загалу після скандалу на 132-му окрузі на парламентских виборах 2012 року. Членом ОВК вже на цих виборах В. Микитюк став від кандидата Олександра Клименка, який, як підкреслив О.Ухмановський, не міг не знати про «минуле» Микитюка: КВУ зібрала інформацію стосовно членів ОВК, які раніше відмітилися у скандалах, та презентувала цей своєрідний люстраційний проект усім кандидатам в Президенти, і більшість кандидатів дослухалися.

Також побоювання спостерігачів викликало формування і початок роботи ДВК. По-перше, для нормального формування ДВК спочатку не вистачало 952 людини, потім були прийняті поправки до Закону про вибори Президента України, які зменшили допустимий кількісний склад членів ДВК з 12 до 9 людей. І хоча не всі ДВК вчасно провели своє перше засідання (невчасно провела перше засідання 1 ДВК у 131-му окрузі, а також 11 ДВК у 134-му окрузі), зараз вони всі працюють. «Казати про те, що буде зрив виборів через роботу ДВК, немає жодних причин», - підкреслила Олена Кабашна.

Також спостерігачі за виборами не вважають, що загрозу представляє «зняття» з виборів кандидата в Президенти Петра Симоненка. За повідомленнями спостерігачів ОПОРИ, після оголошення Петром Симоненком свого рішення, яке немає жодних юридичних наслідків, член ОВК №132 не виходить на зв’язок і не приходить на засідання ОВК. До того ж, членів ДВК від цього кандидата переконують відмовитися від роботи в комісіях, декому навіть погрожують, і дехто погоджується це зробити. Представники ОПОРИ і КВУ не вважають, що це може вплинути на вибори: членів комісії, які вибувають, замінять іншими.

Розповіли учасники прес-конференції і про день голосування. ОПОРА виставить 45 навчених спостерігачів, які будуть спостерігати за перебігом голосування і встановленням результатів з початку і до кінця, і традиційно ОПОРА вже на ранок представить результати паралельного статичного підрахунку голосів першого туру президентських виборів.

КВУ в цьому році вирішило відмовитися від «своїх» людей, віддавши перевагу волонтерам, яких буде приблизно 250. Для них проведуть тренінги, також КВУ хоче провести тренінги і для співробітників міліції, щоб навчити застосовувати виборче законодавство при тих чи інших порушеннях.

Окрім українських спостерігачів, у Миколаївській області будуть працювати спостерігачі ОБСЄ, ЕНЕМО, представники американкої, канадської і польської місій.

«Ми сповиваємося на те, що вибори будуть чесними, а їх результати – легітимними. Ми закликаємо всіх прийти на вибори і зробити свій вибір. Пам’ятайте, що, як сказав У.Черчіль, погану владу обирають хороші люди, які не ходять на вибори», - звернулися до громадян представники ОПОРИ та КВУ.    

За коментарями звертайтесь:
Олена Кабашна,
Координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у Миколаївській області
0950871785
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.