19 травня в мережі Інтернет було розповсюджено відео, на котрому працівники ЖРЕПу № 5 (комунальне підприємство) розклеювали на тумбах друковану агітаційну продукцію за кандидата на посаду Чернівецького міського голови Олексія Каспрука.

На відео автор запису запитує у працівниць ЖРЕПу № 5, звідки у них плакати і хто сказав їх розклеювати. Ті відповідають, що плакати їм видали в ЖРЕПі і сказали розклеювати. 

Громадянська мережа ОПОРА зв’язалась з ЖРЕПом № 5, де працівники повідомили, що розклеювання плакатів відбувалось у позаробочий час.

Кандидат на посаду Чернівецького міського голови Олексій Каспрук у коментарі ОПОРІ запевнив, що ніякого відношення ні він особисто, ні представники його штабу до вказаного факту не мають. Якщо працівники ЖРЕПу і розклеювали агітаційну продукцію, то за власним бажанням. Агітаційну продукцію, за словами Олексія Каспрука, вони могли взяти в агітаційних наметах, офісі.

Про вказаний факт також сьогодні, 19 травня, повідомив під час своєї прес-конференції інший кандидат в мери Віталій Михайлішин.

Якщо буде підтверджено факт розміщення агітаційних плакатів працівниками ЖРЕПу №5 в робочий час за вказівкою керівництва ЖРЕПу, такі дії можна трактувати, як використання адміністративного ресурсу.

ОПОРА нагадує, що одним з різновидів адміністративного ресурсу є інституційний адмінресурс, а саме: використання кадрових ресурсів та матеріально-технічних засобів в інтересах окремих партій чи політиків, за відсутності рівного доступу до них усіх інших політичних акторів.

Законодавець передбачив заборону кандидатам у депутати, кандидатам на посади сільського, селищного, міського голови, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв'язку, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Проте у вказаному випадку формально ч. 2 ст. 53 закону Про місцеві вибори, де, власне, йдеться про так званий адміністративний ресурс, не порушено, оскільки немає підпорядкування працівників ЖРЕПу (комунального підприємства) кандидатові на посаду Чернівецького міського голови Олексію Каспруку.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА вважає, що необхідно змінювати чинне виборче законодавства і заборонити використовувати працю підлеглих осіб в агітації всім службовим та посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування, державних та комунальних підприємств тощо, а не тільки кандидатам.

Нагадаємо, що на минулому тижні ОПОРА зафіксувала факти незаконного розміщення агітаційної продукції Олексія Каспрука на громадському транспорті.

Принагідно повідомляємо, що в Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА запрацювала гаряча лінія, на яку виборці можуть залишати повідомлення про факти порушень виборчого законодавства 099 010 6551.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:

Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, g.sorochan(at)opora.org.ua

Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.