Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг ходу виборчої кампанії на виборах Президента України та виборах міського голови м. Херсона. Про результати довготермінового спостереження йшлося на прес-конференції: «Перебіг виборчої кампанії на Херсонщині: порушення, готовність, загрози. Презентація роботи Громадянської мережі ОПОРА у день голосування», що відбулась 20 травня у прес-клубі «Новий день».

Під час заходу експерти ОПОРИ розказали про основні тенденції виборчого процесу президентських і місцевих виборів:

Координатор довготермінового спостереження по Херсонській області, розповів про роботу окружних виборчих комісій та дільничних виборчих комісій: «Попри всі складнощі, робота ОВК та ДВК організована відповідно до законодавства про вибори. Головні проблеми: фінансування ОВК затримується місцевими відділами казначейства; проходять заміни у комісіях (як ОВК, так і ДВК) – в середньому на 30% , що ускладнює роботу (у Верньорогачицькому районі зафіксовані факти тиску з боку впливових у районі осіб на членів ДВК, щоб вони писали відмову від роботи в комісії). Та головною загрозою, є те, що дільничні виборчі комісії сформовані з мінімальною кількістю членів – 12, а деякі – 9, це вже само по собі ускладнює роботу – мало людей для виконання всіх встановлених законом процедур. Ситуація ускладнюється тим, що знімаються кандидати у Президенти, і з ДВК виходять їхні представники, що зменшує кількість членів комісії на день голосування».

Також з проблемами працює Херсонська територіальна виборча комісія по виборах мера міста – кадрові ротації у керівництві та довготривала передача печатки та документації поставила під загрозу календарний план підготовки до виборів.

Передвиборна кампанія кандидатів в Президенти обмежується помірною зовнішньою агітацією: білборди, плакати. Також всі основні претенденти відвідали по черзі Херсонщину провели по одній зустрічі в Херсоні та в райцентрі. Працюють агітатори в наметах та на вулицях. Відрізняють цю кампанію масштабні пейнтбольні війни з білбордами: протягом всієї кампанії великі носії обливалися фарбою (агітація за Добкіна, Тігіпка, Миколаєнка). Штаби кандидатів в Президенти та в мери допускали порушення у випуску агітаційних матеріалів: білборди, листівки, флаєри випускались без вихідних даних.

На виборах мера зафіксовані непоодинокі випадки чорного піару та антиреклами: газета «Люстра»,  листівки образливого характеру, некоректне співставлення кандидатів зі звинуваченнями чимало не в злочинах і т.ін. Ці інсинуації були спрямовані проти кандидатів: С. Путілова, В. Гіріна, З. Бережної, О. Урсуленка.

Окремо зупинився на роботі місцевих медіа, які намагались забезпечувати рівність в інформуванні про кандидатів, проте мали місце і замовні матеріали, і чорний піар.

Регіональний координатор довготермінового спостереження за виборами, презентував Мапу порушень виборів 2014, яка наповнюється в онлайн-режимі. Також розповів про навчальну платформу для спостерігачів на виборах: «Перед вибором» - це програма інформування про результати довготермінового спостереження;  навчальний ресурс «Виборком» - просвітницький проект, який доступно розповідає про тонкощі виборчого законодавства.  А також презентував Паралельний підрахунок голосів – технологічний проект, що дає можливість оцінити попередні результати голосування на виборах Президента, який буде проведений підчас голосування 25 травня, а також пояснив, чим він відрізняється від опитування виборців на виході з дільниць (екзіт-пол).

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.