У період з 22 квітня по 11 травня 2014 року Одеська обласна організація Комітету виборців України та Громадянська мережа ОПОРА провели спостереження за діяльністю кандидатів у Президенти України, формуванням і початком роботи дільничних виборчих комісій в Одеській області, діяльністю органів місцевої влади та місцевого самоврядування щодо належного забезпечення проведення виборчої кампанії.

За підсумками спостереження Одеська обласна організація Комітету виборців України та Громадянська мережа ОПОРА констатують:

• 1 травня двоє учасників передвиборчої гонки - Наталія Королевська та Олег Царьов відкликали свої кандидатури. В результаті у виборчій кампанії бере участь 21 кандидат. Також про свій намір вийти з президентської гонки заявив і кандидат Зорян Шкіряк. Однак, поки ця заява не підкріплена жодними юридично значущими діями.

• На початку травня значна частина кандидатів активізувалася у проведенні агітаційних заходів. Однак 11 кандидатів як і раніше не ведуть в Одеській області активної агітаційної кампанії.

• Кандидати найчастіше використовують зовнішню агітацію (білборди, сітілайти) та вуличну агітацію (агітаційні намети, розповсюдження листівок, газет). Менш активно використовується агітація в місцевих ЗМІ. Лише один кандидат почав використовувати поквартирні обходи виборців з метою агітації.

• Одеські ЗМІ не здійснюють активного висвітлення президентської кампанії і залишаються відносно збалансованими в подачі таких матеріалів. В той же час в деяких друкованих ЗМІ неодноразово було відмічено появу прихованої політичної реклами кандидатів у Президенти.

• В Одесі та області були зафіксовані випадки перешкоджання агітаційній діяльності, а саме: псування зовнішньої агітації низки кандидатів.

• Зафіксовано одиничний випадок непрямого підкупу виборців та використання адміністративного ресурсу у в.о. № 139 (м. Котовськ).

• 6 травня закінчився процес формування дільничних комісій. Процес внесення подань в області пройшов без конфліктів. П'ять кандидатів не скористалися правом включення своїх представників до жодної ДВК області. Ще ряд кандидатів у Президенти не змогли подати потенційних кандидатів на включення до складу ДВК в частині округів Одеської області.

• Зафіксовані поодинокі випадки подання до складу ДВК «двійників», неповнолітніх осіб та кандидатур без відповідного пакету необхідних документів. У деяких подібних випадках ОВК області приймали рішення, що йдуть в розріз із чинним законодавством.

• При створенні дільничних комісій окружні комісії зіткнулися з істотною недостачею кандидатур для їх формування. У всіх виборчих округах Одеської області, крім м. Одеса, спостерігалися масові випадки включення кандидатур до складу ДВК за поданням голів окружних виборчих комісій.

• Визначення квот керівного складу в ДВК області відбувалося за допомогою комп'ютерної системи «Вибори Президента України». Приблизна територіальна рівномірність розподілу дотримана.

• По всій Одеській області зафіксовані проблеми з проведенням перших засідань ДВК у зв'язку з відсутністю кворуму. Деякі комісії провели свої засідання після встановленого терміну. В Одесі у деяких випадках зафіксовані проблеми з доступом до приміщень, наданих для роботи ДВК.

• Проблеми з проведенням перших засідань пов'язані з наявністю «мертвих душ» (осіб, які не давали згоди на роботу в складі комісії, або осіб, з якими відсутній зв'язок), а також відмови від роботи в ДВК у зв'язку з недостатньою компетенцією.

• В Одесі поширеною причиною відмови став також страх загрози особистій безпеці членів ДВК після подій 2 травня.

• Потенційні ротації у складах ДВК Одеської області можуть скласти від 30 до 50 відсотків, що не може не позначитися на якості їх роботи.

• В Одеській області зафіксовані масові випадки передачі списків виборців ДВК після встановленого терміну - 8 травня. Крім того, значна частина дільничних виборчих комісій досі не почала свою роботу: дільниці закриті. Це порушує права виборців на ознайомлення зі списками виборців.

• Загрозливою є ситуація з матеріально-технічним забезпеченням: жодна з відвіданих спостерігачами КВУ та Громадянської мережі ОПОРА дільниць не була забезпечена згідно нормативів, встановлених ЦВК. Також у ряді окружних виборчих комісій області досі не вистачає того чи іншого обладнання.

Зняття кандидатур

1 травня - останній термін, коли кандидати могли відмовитися від подальшої участі в передвиборній гонці. Свої кандидатури зняли О. Царьов і Н. Королевська. У результаті на пост Президента України претендує 21 кандидат. Також про свій намір вийти з президентської гонки заявив і кандидат Зорян Шкіряк. Однак, поки ця заява не підкріплена жодними юридично значущими діями.

Передвиборча агітація

Здійснення агітаційної діяльності в Одеській області протягом квітня 2014 мало ряд особливостей:

1. Загалом кандидати активізувалися у проведенні агітаційних заходів. Однак, як і раніше, не ведуть активної агітації кандидати Ю. Бойко, О. Клименко, Р. Кузьмін, В. Куйбіда, М. Маломуж, В. Рабінович, В. Саранов, В. Цушко, З. Шкіряк, Д. Ярош, П. Симоненко.

2. Найбільш поширені форми ведення агітації в Одеській області - зовнішня (білборди, сітілайти) і вулична (агітаційні намети, розповсюдження друкованої агітаційної продукції на вулицях). Також проводиться агітація в ЗМІ - політична реклама на місцевому радіо, ТБ, банерна реклама в Інтернет-ЗМІ.

Найбільш активно агітація здійснюється в м. Одеса та в містах обласного значення.

Кандидати використовують такі форми агітації :

М. Добкін - зовнішня агітація (сітілайти, білборди), реклама в місцевих ЗМІ (радіо, ТБ).

С. Тігіпко - зовнішня агітація (білборди), реклама в місцевих ЗМІ (радіо, ТБ, банерна реклама в Інтернет-ЗМІ).

Ю. Тимошенко - вулична агітація (агітаційні намети, "опитування" громадян, розповсюдження друкованої агітаційної продукції, в т.ч. газети), поквартирні обходи виборців.

П. Порошенко - зовнішня агітація (білборди), вулична (розповсюдження агітаційних газет), у ЗМІ (місцеве радіо).

О. Богомолець - вулична (розповсюдження листівок).

А. Гриценко - вулична (агітаційні намети, які розповсюджують агітаційні газети).

В. Коновалюк - зовнішня агітація (білборди).

О. Ляшко - зовнішня агітація (білборди).

О. Тягнибок - вулична агітація (розповсюдження агітаційних газет).

3. Після трагічних подій другого травня в Одесі місто відвідали кандидати Ю. Тимошенко, П. Порошенко, С. Тігіпко.

4. До нетипових форм агітації може бути віднесено проведення «соціологічного» опитування, яке проводиться від імені кандидата Ю. Тимошенко. В «опитуванні», зокрема, задаються маніпулятивні питання щодо обізнаності громадян з позицією кандидата щодо питання статусу російської мови, пропонується дати згоду/незгоду на зняття кандидатури Ю. Тимошенко в обмін на створення «Штабів національного опору». Крім того, разом з проведенням «опитування» в агітаційних наметах проводиться запис бажаючих вступити в «Рух опору».

5. Одеські ЗМІ, як і раніше, не ведуть активного висвітлення президентської передвиборчої гонки. У той же час в деяких друкованих ЗМІ зафіксована публікація прихованої політичної реклами кандидатів С. Тігіпко і Ю. Тимошенко.

Порушення правил ведення агітації, непрямий підкуп виборців, використання адміністративного ресурсу

1. В Одесі та області зафіксовані випадки перешкоджання агітаційній діяльності. Зокрема спостерігаються масові випадки пошкодження (в більшій частині, написи або кроплення фарбою), зовнішньої агітації кандидата М. Добкіна, а також поодинокі випадки пошкодження зовнішньої агітації О. Ляшко.

Під час подій 2 травня в Одесі сітілайти М. Добкіна на вул. Пушкінській були повністю знищені.

В районах області спостерігаються поодинокі випадки пошкодження зовнішньої агітації М. Добкіна.

2. Зафіксовано одиничний випадок непрямого підкупу виборців та використання адміністративного ресурсу.

У виборчому окрузі № 139 (м. Котовськ) 5 травня 25 дітей були відправлені в санаторій «Лермонтовський» від імені та за фінансового сприяння кандидата П. Порошенка. Також в організації цього заходу брали активну участь представники Управління у справах сім'ї та молоді Котовської міської ради.

Формування і початок роботи дільничних виборчих комісій

У період з 2 по 6 травня включно окружні виборчі комісії області мали сформувати дільничні виборчі комісії з виборів Президента України. 7, 8 травня сформовані ДВК мали провести свої перші засідання і прийняти присягу. Крім того, 8 травня сформовані ДВК мали отримати в органах ведення Державного реєстру виборців попередні списки виборців і з 9 травня забезпечити ознайомлення виборців на дільницях з цими списками.

1. Процес внесення подань на кандидатури в усі дільничні комісії області пройшов без конфліктів. Всі окружні виборчі комісії закінчили прийом подань 1 травня. Формування ДВК у всіх окружних виборчих комісіях пройшло до 6 травня включно. На всіх засіданнях був кворум. Рішення також приймалися більшістю.

2. Не всі кандидати скористалися правом подачі кандидатів на включення до складу ДВК Одеської області. 5 кандидатів не подали своїх представників для включення в дільничні комісії області: А. Гриненко, В. Коновалюк, В. Рабінович, В. Саранов, Д. Ярош.

Необхідно відзначити, що раніше Андрій Гриненко і Валерій Коновалюк не подали своїх представників для включення до складу окружних виборчих комісій Одеської області.

Крім відзначених п'яти, деякі кандидати подали кандидатури до складу дільничних комісій не у всіх виборчих округах області, зокрема:

  • Округ № 139 відсутні представники Ю. Бойка, О. Ляшка;
  • Округ № 140 - О. Богомолець, Ю. Бойка, О. Ляшка;
  • Округ № 141 - О. Богомолець, Ю. Бойка, О. Ляшка;
  • Округ № 142 - О. Богомолець, Ю. Бойка, О. Клименка;
  • Округ № 143 - Ю. Бойка, А. Гриценка, О. Клименка, О. Ляшка;
  • Округ № 144 - О. Богомолець , Ю. Бойка , О. Клименка , О. Ляшка.
  • Округ № 145 - Ю. Бойка, О. Ляшка.

3. Більшість подань було підготовлено якісно, масових відхилень кандидатур не зафіксовано ні в одному з округів Одеської області. Проте у всіх округах були поодинокі випадки включення до подань «двійників» (осіб, включених до подання відразу декількох кандидатів), подачі неповних комплектів документів (відсутність копій паспортів) або осіб, у яких відсутні виборчі права (не виповнилося 18-ти років).

У той же час не всі окружні виборчі комісії відхиляли такі кандидатури:

  • ОВК № 135 (Київський район, Одеса) зв'язалася з кандидатами в члени комісій, які дали згоду на роботі в ДВК більш ніж одному кандидату в Президенти, і за їх побажанням включили до складу ДВК від обраного ними суб'єкта.
  • ОВК 142 (Біляївка) за порадою ЦВК подання на «двійників» були відхилені, проте пізніше були включені до складу тих ДВК, в які кандидати не подали мінімальної кількості членів - тобто 12.
  • ОВК 145 (Ізмаїл) при виявленні «двійника» від кандидатів А. Гриценка і М. Маломужа, комісія прийняла рішення прийняти подання тільки від кандидата А. Гриценка, оскільки його довірена особа першою принесла в ОВК подання.

4. При створенні дільничних комісій окружні комісії зіткнулися з істотною недостачею кандидатур для їх формування. У зв'язку з цим, у всіх виборчих округах Одеської області (крім м. Одеса, де такі випадки були поодинокими), спостерігалися масові випадки внесення подань за пропозицією голів комісій у зв'язку з відсутністю мінімальної кількості кандидатур до складу ДВК.

  • ОВК № 139 - включено 686 кандидатур (приблизно по 3 кандидати в кожну ДВК для необхідного мінімального складу);
  • ОВК № 140 - включено 307 кандидатур (1-2 кандидати в кожну ДВК для необхідного мінімального складу);
  • ОВК № 141 - включена 191 кандидатура;
  • ОВК № 142 - включено 123 кандидатури (близько 8 % від усіх членів ДВК округу);
  • ОВК № 143 - включено 240 кандидатур;
  • ОВК № 144 - включена 161 кандидатура;
  • ОВК № 145 - включено 70 кандидатур.

5. Всі ОВК Одеської області використали систему «Вибори Президента України» для визначення частки керівного складу для кандидатів по усіх дільницях. ОВК 140 почала розподіл «вручну», однак перейшла до автоматизованого способу з початком коректної роботи системи. Приблизна територіальна рівномірність витримана також у всіх округах Одеської області.

  • У деяких ОВК спостерігалися конфлікти та непорозуміння, в основному, через бажання деяких членів окружних комісій та довірених осіб/офіційних спостерігачів кандидатів вплинути на розподіл керівних посад.
  • В ОВК № 136 виникла затяжна перепалка між довіреними особами Ю. Тимошенко і П. Симоненка, які відкрито демонстрували свою зацікавленість в певній кількості керівного складу. Таку ж зацікавленість демонстрували і члени окружної комісії від зазначених кандидатів.
  • ОВК № 137 визначила частки для кожного кандидата за допомогою ІАС «Вибори Президента України», а далі кожен член ОВК розібрав подання від своїх кандидатів і займався пошуком найбільш досвідчених кандидатур для призначення на керівні посади.
  • В ОВК № 138 виник конфлікт на етапі формування ДВК: деякі члени комісії виступили з вимогою врахування «побажань їхніх кандидатів» при розподілі часток керівного складу (члени комісії від кандидатів О. Ляшка, Ю. Тимошенко, М. Добкіна і О. Богомолець). Член комісії від М. Добкіна також вимагав проведення додаткового жеребкування для дотримання принципу рівномірності територіального розподілу керівного складу.

6. По всій Одеській області зафіксовані проблеми з проведенням перших засідань дільничних комісій, а саме: відсутність кворуму на засіданнях або проведення засідань після 8-го травня.

  • У м. Одеса у визначений Законом строк не змогли провести засідання два 2 ДВК в окрузі № 135 (Київський район), 2 ДВК в окрузі № 136 (Малиновський район), 3 ДВК в окрузі № 137 (Приморський район) та 5 ДВК в окрузі № 138 (Суворовський район). В окрузі № 137 (Приморський район) незначна кількість ДВК проводили свої перші засідання за відсутності кворуму.
  • В окрузі № 139 (Котовськ) значна частина комісій не провела засідання у встановлений Законом термін.
  • В окрузі № 140 (Ананьєв) близько 10 % ДВК не провели перші засідання в строк.
  • В окрузі № 144 (Арциз) більше 10 % ДВК не провели засідання у встановлений термін.
  • В окрузі № 145 (Ізмаїл) близько 10 % ДВК не змогли провести перші засідання.
  • В округах № 141 (Іванівка), № 142 (Біляївка) та № 143 (Білгород-Дністровський) ДВК провели засідання у встановлені терміни.

Проблеми з проведенням перших засідань пов'язані з відмовами членів комісій виконувати свої обов'язки, а також наявністю «мертвих душ», тобто таких членів комісій, з якими відсутній зв'язок, або які не знали про включення їх кандидатур до складу дільничних комісій.

У м. Одеса поширеною причиною відмови від виконання обов'язків членів дільничних комісій є, окрім відмови через відсутність компетенції, страх загрози особистій безпеці після подій 2 травня.

Потенційні ротації у складах дільничних комісій в Одеській області можуть скласти від 30 до 50 %, що може несприятливо позначитися на якості роботи дільничних комісій.

Крім того, в Одесі були зафіксовані випадки проблем з доступом у приміщення, які були надані для роботи дільничних комісій, в т.ч. і спеціальних дільниць. Зокрема, в окрузі № 135 (Київський район) такі проблеми виникли в пологовому будинку № 7 і в туберкульозній лікарні № 1. В окрузі № 137 (Приморський район) проблеми виникли з доступом на дільницю, розташовану в будівлі Міжнародного гуманітарного університету. А в пологовому будинку № 2 взагалі не знали про те, що в їхньому закладі повинна почати роботу дільнична виборча комісія.

7, 8 травня всі ДВК області мали отримати попередні списки виборців і почати роботу, у тому числі й по ознайомленню виборців зі списками.

На жаль, в ряді округів Одеської області передача попередніх списків виборців не відбулася у встановлений законом термін. Також спостерігаються масові випадки, коли дільничні виборчі комісії не працюють.

  • Зокрема, всі дільничні комісії в місті Одеса списки виборців отримували в строк - 8 травня, проте в окрузі № 137 (Приморський район) значна частина дільниць свою роботу так і не розпочала.
  • В окрузі № 139 (Котовськ) списки виборців ДВК отримували 10 травня, багато дільниць не почали роботу.
  • В окрузі № 140 (Ананьєв) списки виборців ДВК отримували 9 травня.
  • В окрузі № 141 (Іванівка) багато дільниць роботу не розпочали. Списки виборців ДВК отримували 8 травня.
  • В окрузі № 144 (Арциз) списки отримані у визначений законом термін, проте багато дільничних комісій ще не розпочали свою роботу.
  • В окрузі № 145 (Ізмаїл) видача списків почалася у визначений термін, однак продовжилася 9 травня. Дільниці роботу не почали.

Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» наголошує, що така робота дільничних комісій є неприпустимою і становить пряму загрозу правам виборців, зокрема, на ознайомлення з попередніми списками виборців! Ситуація ускладнюється ще й тим, що у виборців є всього тиждень на ознайомлення зі списками виборців! Після 19 травня внести зміни в списки можна буде тільки за рішенням суду, а в день виборів – взагалі буде неможливо!

Матеріально-технічне забезпечення комісій

Окремої уваги заслуговує матеріально-технічне забезпечення окружних і дільничних комісій.

В Одеській області досі є окружні комісії, в яких відсутнє що-небудь із встановленого ЦВК переліку необхідного матеріально-технічного забезпечення.

У всіх окружних виборчих комісіях міста Одеси (135, 136, 137, 138) до цих пір відсутні вивіски.

В окружній виборчій комісії № 136 відсутній легковий автомобіль та 1 телефон.

В окружній виборчій комісії № 138 відсутній легковий автомобіль та 2 телефони.

В окружній виборчій комісії № 141 відсутнє аварійне освітлення.

Крім того, жодна з відвіданих спостерігачами КВУ та Громадянської мережі ОПОРА виборчих дільниць в Одеській області не була забезпечена усім необхідним для роботи.

Одеська обласна організація КВУ підкреслює, що матеріально-технічне забезпечення ОВК приміщенням, технікою, меблями і засобами зв'язку покладено законодавцем на місцеві органи влади, а тому закликає їх в найкоротші терміни забезпечити окружні та дільничні виборчі комісії усім необхідним для роботи.

Звіт підготовлений Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в рамках кампанії громадського спостереження, яка на національному рівні здійснюється Громадянською мережею ОПОРА.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.