За підсумками спостереження за кампанією з позачергових виборів Одеського міського голови в період з 22 квітня 2014 року по 11 травня 2014 Одеська обласна організація Комітету виборців України констатує:

• За підсумками реєстрації кандидатів на посаду міського голови в передвиборній гонці бере участь 20 кандидатів. Чотирьом кандидатам відмовлено у реєстрації, реєстрація одного кандидата скасована. При цьому одного кандидата, якому Одеська міська територіальна виборча комісія відмовила в реєстрації, зобов'язав зареєструвати суд.

• З 20 кандидатів активну агітаційну кампанію веде 12: Вячеслав Азаров, Віталій Алайбов, Дарт Вейдер, Григорій Гріншпун, Едуард Гурвіц, Ігор Коваленко, Роман Мельниченко, Андрій Сидоренко, Геннадій Труханов, Сергій Хитрич, Геннадій Чекіта, Вадим Чорний.

• Зафіксовані порушення правил ведення агітації, використання непрямого підкупу виборців, адміністративного ресурсу, випадки перешкоджання веденню агітації, а також випадки використання «чорного PR».

• У складі міської виборчої комісії змінилося 30 % членів.

• Більшість одеських ЗМІ зберігає нейтралітет у висвітленні гонки з виборів Одеського міського голови, однак ряд медіа-ресурсів, афілійованих з кандидатами, віддають пріоритет своїм кандидатам.

Висування і реєстрація кандидатів

До 30 квітня, включно, потенційні кандидати на пост Одеського міського голови подавали документи для реєстрації в Одеську міську територіальну виборчу комісію. За підсумками розгляду документів Одеська ТВК 1 травня зареєструвала 19 кандидатів[1].

Відмовлено в реєстрації було чотирьом потенційним кандидатам[2]. Крім того, одному кандидату комісія реєстрацію пізніше скасувала (Олег Марков подав документи як самовисуванець, а також його висунула партія), а ще одного кандидата - Вадима Чорного Одеську ТВК зобов'язав зареєструвати суд (політик зумів довести, що йому неправомірно відмовили у реєстрації).

Таким чином, участь у передвиборній гонці на посаду Одеського міського голови приймають 20 кандидатів.

Агітація

З 20 зареєстрованих кандидатів у звітний період вели активну агітаційну кампанію лише 12 : Вячеслав Азаров, Віталій Алайбов, Дарт Вейдер, Григорій Гріншпун, Едуард Гурвіц, Ігор Коваленко, Роман Мельниченко, Андрій Сидоренко, Геннадій Труханов, Сергій Хитрич, Геннадій Чекіта та Вадим Чорний.

Вячеслав Азаров зосередився на проведенні антиагітаційних заходів проти Едуарда Гурвіца, Віталій Алайбов на розміщенні зовнішньої агітації (біл-борди), Дарт Вейдер - зовнішня агітація (біл-борди), Григорій Гріншпун - зовнішня агітація (біл-борди), Едуард Гурвіц - зовнішня (біл-борди) і вулична (намети, які розповсюджують друковану продукцію) агітація, розміщення матеріалів у ЗМІ, Ігор Коваленко - зовнішня агітація (біл-борди), Роман Мельниченко - графіті, Андрій Сидоренко - зовнішня агітація, Геннадій Труханов - зовнішня агітація (біл-борди, сіті-лайти), вулична агітація (розповсюдження друкованої агітаційної продукції), зустрічі з виборцями, агітація в ЗМІ (місцеве ТБ, радіо, банерна реклама в Інтернеті), Сергій Хитрич - зовнішня агітація (біл-борд розміщений за межами м. Одеса, біля промринку «7 км»), Геннадій Чекіта - зовнішня агітація (біл-борди), зустрічі з виборцями, розміщення матеріалів у ЗМІ, Вадим Чорний - зовнішня агітація (біл-борди).

Порушення правил ведення агітації, непрямий підкуп виборців, використання адміністративного ресурсу, «чорний PR»

1. Порушення правил ведення агітації

У звітний період спостерігачі КВУ та Громадської мережі ОПОРА зафіксували наступні порушення правил ведення агітації :

  • поширення агітаційної друкованої продукції без вихідних даних;

У наметах кандидата на посаду Одеського міського голови Геннадія Труханова поширювались агітаційні матеріали без вихідних даних, що заборонено законодавством України.

  • розміщення політичної реклами на поверхні транспортних засобів громадського користування;

На зовнішній поверхні автобусів маршруту № 120 нанесено слоган виборчої кампанії кандидата на посаду Одеського міського голови Геннадія Труханова «Довіряй справам».

2. Непрямий підкуп виборців

У звітний період спостерігачами КВУ та Громадської мережі ОПОРА були зафіксовані факти, що містять ознаки непрямого підкупу виборців :

Так, благодійний фонд «Довіряй справам» активно надає допомогу одеситам, постраждалим під час трагічних подій 2 травня. Зокрема, активісти фонду передали медикаменти для постраждалих в міську клінічну лікарню № 11[3]. У той же час, назва фонду збігається з гаслом одного з кандидатів у мери Геннадія Труханова «Довіряй справам», транспортні засоби, на яких переміщуються активісти фонду оформлені такими ж графічними зображеннями слогана «Довіряй справам», як і транспортні засоби, задіяні в агітаційній кампанії Геннадія Труханова, а телефонний номер гарячої лінії фонду збігається з телефонним номером гарячої лінії приймальні Геннадія Труханова. Дані збіги викликають у стороннього спостерігача стійку позитивну асоціацію між діяльністю активістів фонду та кандидатом у мери Геннадієм Трухановим, що, в свою чергу, є прихованою агітацією на користь останнього.

Комітет виборців України та Громадянська мережа ОПОРА наголошують, що згідно чинного законодавства, «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерей, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора політичної партії, місцева організація якої є суб'єктом виборчого процесу або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує п'яти відсотків мінімального розміру заробітної плати) та інших матеріальних цінностей чи робіт, або послуг».

3. Адміністративний ресурс

У звітний період були зафіксовані факти участі чиновників, а також використання комунального майна в агітаційних кампаніях кандидатів у мери.

Так, 29 квітня в будинку Одеської міської ради відбулася нарада з підготовки пляжів Одеси до курортного сезону за участю кандидата на посаду Одеського міського голови Геннадія Труханова, в. о. Одеського міського голови, орендарів пляжів, чиновників і депутатів (http://www.odessa.ua/ru/news/59114/). Дана нарада відбулася «з ініціативи народного депутата України Геннадія Труханова» і була використана низкою ЗМІ і штабом Геннадія Труханова для формування позитивного іміджу даного політика, тобто прихованої агітації. Абсолютно незрозуміла доцільність проведення даної наради саме в такому форматі, який максимально дозволяє використовувати його у передвиборчій кампанії одного з кандидатів на посаду Одеського міського голови. Адже в структурі органів Одеської міської ради є посадові особи та підрозділи, які прямо відповідальні за питання підготовки пляжів до туристичного сезону і які повинні бути здатні це зробити без безпосередньої участі народних депутатів.

У зустрічах Геннадія Труханова з потенційними виборцями беруть участь посадові особи: в. о. міського голови, секретар Одеської міської ради Олег Бриндак та інколи голова Приморської районної адміністрації Світлана Осауленко.

Наприклад, зустріч Геннадія Труханова з ветеранськими організаціями, яка відбувалася в Приморському районі м. Одеса 6 травня, відбувалася за участі голови Приморської районної адміністрації Світлани Осауленко, а також в. о. міського голови, секретаря міської ради Олега Бриндака. Крім того, на зустрічі робився акцент на тому, що міська програма підтримки ветеранів була прийнята з ініціативи та за підтримки кандидата Геннадія Труханова.

Секретар міської ради, який виконує обов'язки Одеського міського голови також супроводжував кандидата Геннадія Труханова й на інших «вшануваннях ветеранів», організованих Геннадієм Трухановим у всіх районах м. Одеси[4].

Також Олег Бриндак супроводжував Геннадія Труханова під час відвідин останнім лікарні швидкої допомоги на території міської клінічної лікарні № 10.

Одеська обласна організація «Комітету виборців України» вважає, що участь чиновників Одеської міської ради у заходах кандидатів у мери може створювати у виборців думку про підтримку даними чиновниками цих кандидатів, що створює нерівні умови для кандидатів у мери і однозначно може вплинути на вибір виборців.

У зв'язку з цим Одеська обласна організація КВУ закликає керівництво і чиновників Одеської міської ради надалі не брати участі у заходах кандидатів у мери (публічні заходи, зустрічі з виборцями, інспекційні поїздки тощо) і до закінчення виборчої кампанії не залучати кандидатів у заходи до участі в офіційних заходах Одеської міської ради.

4 . Перешкоджання здійсненню агітації, «чорний PR»

  • деякі біл-борди з агітацією кандидата Геннадія Труханова окроплені фарбою.
  • зафіксовані графіті «За Русь, за Труханова», а також поширення наклейок з аналогічним текстом. Штаб Геннадія Труханова заявив, що це - чорний піар проти даного кандидата.
  • зафіксовані випадки нападу на агітаційні намети кандидата Едуарда Гурвіца.
  • в Суворовському районі Одеси розповсюджуються листівки, які звинувачують у трагічних подіях, що відбулися 2 травня в Одесі, кандидата в мери Едуарда Гурвіца.

Робота міської виборчої комісії

Робота міської виборчої комісії у звітний період, в основному, пройшла під знаком реєстрації кандидатів на посаду Одеського міського голови.

Результати даного процесу вже були висвітлені в одному з попередніх розділів цього звіту. На жаль, комісії не вдалося уникнути порушень при здійсненні реєстрації кандидатів. Так, міська виборча комісія відмовила в реєстрації Вадиму Чорному, який пізніше довів у суді своє право бути зареєстрованим кандидатом на посаду Одеського міського голови.

Також у звітний період у складі комісії відбулися істотні ротації: змінилося 5 членів комісії, що становить практично 30 % її складу. Зокрема :

• 22 квітня члена комісії від Української партії Віктора Чегодаєва в комісії змінив Юрій Борщенко;

• 23 квітня члена комісії від політичної партії «Батьківщина» Ірину Гинку замінила Катерина Гусарова;

• 29 квітня замість членів комісії Наталії Ватренко та Микити Козлова від КПУ були включені Андрій Бондарчук та Олександр Праведний;

• 2 травня відбулася заміна члена комісії Тетяни Атаянц від Народної Партії на Олександра Бобикін.

Також необхідно відзначити, що діяльність міської виборчої комісії, на даний момент, є дещо більш відкритою в порівнянні з виборчою кампанією з виборів Одеського міського голови 2010 року. Постанови комісії публікуються у відкритому доступі на сайті Одеської міської ради, там же публікуються анонси про її майбутні засідання. Сподіваємося, що даний рівень відкритості збережеться і буде підвищуватися й надалі.

Звіт підготовлений Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в рамках кампанії громадського спостереження, яка на національному рівні здійснюється Громадянською мережею ОПОРА.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

 

[1]Геннадій Труханов, Віталій Алайбов, Едуард Гурвіц, Геннадій Чекіта, Вячеслав Азаров, Сергій Дубенко, Роман Віноградов, Андрій Сидоренко, Сергій Хитрич, Павло Кириленко, Олексій Албу, Андрій Кісловський, Григорій Гріншпун, Андрій Маніло, Олена Алєксєєнко, Роман Мельниченко, Ігор Коваленко, Валерій Матковський та Дарт Вейдер.

[2] Вадиму Чорному, Ростиславу Барді, Сергію Могилевському, Олександру Єрмоленку.