На прес-конференції у Хмельницькому 16 травня регіональний координатор кампанії спостереження за виборами Президента України ознайомив місцевих журналістів з перебігом передвиборної кампанії в області. Виходячи зі спостереження Громадянської мережі ОПОРА у регіоні не спостерігається традиційного застосування адміністративного ресурсу та підкупу виборців. А найбільша небезпека здійсненню волевиявлення полягає через можливі проблеми у роботі дільничних виборчих комісій та при обробці протоколів ДВК в окружних виборчих комісіях. Перебіг прес-конференції у прямому телеефірі висвітлював Хмельницький «33 канал». У роботі прес-конференції взяли участь міжнародні спостерігачі місій ОБСЄ та ENEMO.

За словами регіонального координатора кампанії спостереження за виборами Президента України, основні порушення і фальшування народного волевиявлення відбуваються не у день голосування. Тоді спостерігачі працюють на дільницях, правоохоронці слідкують за громадським порядком. Щоправда, існує загроза саботування роботи дільничних комісій. Уже з організації виборів на дільницях видно, що подані від окремих кандидатів на посаду Президента України члени і керівники усуваються від роботи. Втім, у разі неявки на дільницю критичної кількості членів комісії в день виборів окружні комісії можуть доукомплектовувати їхній склад.  

«У ніч підрахунку голосів на  територіальному виборчому окрузі № 192, де можуть взяти участь у голосуванні понад 135 тис. виборців, до окружної виборчої комісії в м. Деражня із 293 дільниць можуть з’їхатися до тисячі чоловік, включно з членами ДВК, водіями і працівниками МВС, - зазначив координатор компанії. «Навіть якщо припустити, що кожний із протоколів оброблятиметься протягом п’яти хвилин, на всі потрібно затратити тридцять годин. Даватиметься взнаки втома, а отже будуть не передбачені законом перерви. Водночас Не передбачені умови для фізіологічного перебування такої кількості людей. Крім того, у такій обстановці посилюватиметься нервозність, а також створюватимуться умови для фальшування протоколів. З досвіду попередніх виборчих кампаній ми знаємо, що усупереч закону із дільниць привозять із собою печатки», - наголосив регіональний координатор ОПОРИ.

Відповідаючи на запитання журналістів, регіональний координатор прокоментував факти псування наочної агітації за кандидатів на пост Президента України, роботу засобів масової інформації у висвітленні програм і візитів кандидатів.

«Безпосередньо у день голосування на сімдесяти шести дільницях працюватимуть наші короткотермінові спостерігачі. Звичайно, ми не розголошуємо, на яких дільницях саме вони працюватимуть, аби не порушити природного перебігу голосування, - сказав регіональний координато ОПОРИ». Водночас спостерігачі здійснюватимуть паралельний статичний підрахунок голосів (PVT), що дасть змогу вже наступного дня після отримання результатів з інших областей оприлюднити загальні результати голосування на виборах Президента.

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.