Зранку 17 травня на під’їздах будинків в Сумах були розклеєні листівки без вихідних даних, в яких повідомляється, що ряд кандидатів на посаду міського голови мали судимості.

sumy pr

Зокрема, мова йде про Анатолія Жука, Миколу Сурженка та Євгена Косяненка. Далі в листівці йдеться більше про кандидата у мери Анатолія Жука: «Тот же Жук вкладывает в свою избирательную кампанию более одного миллиона гривен. Откуда у него, бедного чиновника, такие деньги?».

Представник «Чорного комітету» Олександр Лазаренко заявив, що організація не має жодного відношення до листівок. «На листівках купа помилок, вони виконані жахливо. Ми такого не робимо. Наша позиція - штаби кандидатів не мають права використовувати чужий бренд. Тим більше, що ми не маємо жодного відношення до виборів як місцевих, так і президентських», - наголосив пан Лазаренко.

Того ж дня з’явився чорний піар проти кандидата в мери Анатолія Жука: містом були розклеєні листівки без вихідних даних з портретом кандидата та написом: «Б’ю жінок та літніх людей. Голосуй за Анатолія Жука!»

sumy pr2

Нагадуємо, що виборче законодавство передбачає можливість агітувати «проти». Однак у зазначених випадках було виявлено декілька порушень законодавства щодо відсутності вихідних даних на листівках, розповсюдження їх невстановлених місцях (на під’їздах будинків) та застосування «чорного піару», тобто подання завідомо неправдивих даних про кандидатів, що може розцінюватися як посягання на їх честь і гідність.

 Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» вимагає: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск» (Ст.49 ч. 8), а також: «Плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування» (Ст.49  ч.10). Разом з тим «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу» (Ст. 53 ч.5).

Ірина Стегній

Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90
 
За коментарями звертайтесь:
Олександр Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.