Спостерігачі ОПОРИ зафіксували на факт розміщення агітації кандидата на посаду Чернівецького міського голови Олексія Каспрука на чернівецьких маршрутках (маршрути 1А, 18, 7), що є порушенням закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".

Адже згідно п.6, ч.11, ст.53 закону про місцеві вибори: Забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів.

Окрім того останнім часом деякі кандидати на посаду Чернівецького міського голови проводять зустрічі з виборцями в приміщеннях навчальних і медичних закладів.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що, відповідно до ч.4 ст.48 закону про місцеві вибори, будинки і приміщення орендуються на договірній основі. Забороняється встановлення різних умов договору оренди приміщень. Відповідно до ст.626 Цивільного кодексу договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обов'язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків. Тобто, договір може бути укладений і усний, але навчальний, медичний заклад повинен виставити рахунок, а розпорядник виборчого фонду оплатити його. Адже, відповідно до ч.4 ст.62 закону про місцеві вибори, використання коштів з рахунку виборчого фонду здійснюється у безготівковій формі, а підприємства, установи, організації мають вести бухгалтерський облік. Власне усна домовленість, виставлення рахунку та оплата рахунку означають, що договір укладений. Надання приміщення та його використання для проведення зустрічі означає виконання договору, а отже повинна бути відповідна оплата з виборчого фонду.

Отож, якщо організовується зустріч кандидата із виборцями, то, в будь-якому випадку, має здійснюватися проплата за приміщення, що використовувалося для цієї зустрічі, з виборчого фонду.

Принагідно повідомляємо, що в Чернівецькому представництві Громадянської мережі ОПОРА запрацювала гаряча лінія, на яку виборці можуть залишати повідомлення про факти порушень виборчого законодавства 099 010 6551.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.