На позачерговій сесії Хмельницької міської ради з ініціативи фракції ВО «Батьківщина» депутати прийняли звернення до громади міста. Риторика документа спрямована проти кандидата на посаду Президента України Перта Порошенка.

xm-Miskrada proty Poroshenka

У зверненні немає прямих закликів голосувати за чи проти того або іншого кандидата, але деякі вирази все ж вказують на нього. Зокрема, у негативному контексті вжито словосполучення «жити по-новому», яке є гаслом виборчої кампанії кандидата на пост Президента Петра Порошенка, головним конкурентом якого на президентських перегонах вважається лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Разом з тим жодного прізвища конкретного кандидата  у зверненні міськради не згадується. Відповідно до частини 4 статті 3 Закону «Про вибори Президента України», органи місцевого самоврядування мають неупереджено ставитися до всіх кандидатів у Президенти, однак через відсутність згадки конкретних прізвищ кандидатів не можна стверджувати про явне порушення цієї нори закону.

Із 48 депутатів, які брали участь у роботі сесії, «за» проголосувала більшість з 32 осіб (сама фракція ВО «Батьківщина» налічує 33 депутати). «Ми бачимо, як люди, що працювали в команді диктатора, перефарбувались у «демократів» та вкотре намагаються обдурити народ. На їх плечах олігархія прагне за будь-яку ціну повернутись до влади і не шкодує на це ні грошей, ні сил. З екранів телевізорів та численних білбордів вони розказують нам, як будуть жити по-новому!», – йдеться у зверненні.

Далі йдеться про те, що «… у непростий для країни час, депутати Хмельницької міської ради закликають хмельничан відповідально поставитися до виборів Президента України! Ще одного олігарха при владі країна не витримає!»

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.