Згідно з дослідженнями спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, виборча кампанія в області перебігає без суттєвих порушень законодавства і застосування адміністративного ресурсу або підкупу виборців. Найактивніше її проводять місцеві штаби Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Олега Тягнибока, Анатолія Гриценка та Олега Ляшка. Виборчі команди перших двох із них забезпечують членство у дільничних комісіях також від імені своїх технічних кандидатів. Наприклад, штаби й довірені особи кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко найактивніше «закрили» дільничні виборчі комісії (ДВК) від імені кандидатів Зоряна Шкіряка та Миколи Маломужа.

Тим часом велика кількість інших кандидатів, для яких Хмельницька область не є електорально привабливою, не тільки пасивні в агітаційних заходах. Їхні штаби і довірені особи, якщо такі й створені або зареєстровані, формально підійшли до комплектування ДВК. Багато комісій не змогли розпочати роботу в передбачені законом терміни через подання до їхнього складу непідготовлених людей, а також людей, з якими включення їх у склад ДВК не погоджувалося.

Крім того, мали місце факти не допуску членів комісій у приміщення, де вони мають працювати, згідно із затвердженими ЦВК адресами. Це на дільницях, що у обласному музично-драматичному театрі імені Старицького, у Хмельницькому кооперативно-економічному інституті. В селі Степанівка Чемеровецького району директор ЗОШ I-II ст. Аліна Петрівна Чорпіта не давала працювати ДВК в приміщенні школи, мотивуючи це тим, що буде порушено навчальний процес. Тому члени ДВК змушені були проводити засідання в місцевому клубі, який перебуває в аварійному стані. Після заяви про те, що керівники виборчої комісії звернуться в прокуратуру, питання вирішилось.

На відміну від виборчих кампаній 2010 і 2012 років, у поточних президентських перегонах, майже, немає впливу адмінресурсу. Участь у передвиборчій агітації посадових осіб – рідкість. Свої симпатії до певних кандидатів продемонстрували, наприклад, кам’янець-подільський міський голова Михайло Сімашкевич (говорив про те у неробочий час по місцевому телебаченню і супроводжував кандидата на пост Президента Петра Порошенка у вихідний) та хмельницький міський голова Сергій Мельник (супроводжував під час візиту кандидата на посаду Президента Юлію Тимошенко).

Також основними порушеннями правил передвиборчої агітації є розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, пошкодження агітаційних матеріалів. Не рідко поширюються матеріали контрагітації і чорного піару, виготовлені централізовано у форматі газет або плакатів за межами області. У своїх же агітаційних газетах кандидати припускаються публікації некоректних соціологічних досліджень. Так у квітні в поширюваній «Громадянською позицією» газеті були опубліковані результати опитування, згідно з яким 20,7 % українців хочуть бачити Верховним головнокомандувачем кандидата Анатолія Гриценка. Проте, в газеті не було вказано кількість респондентів, які взяли участь в опитуванні, похибка вибірки та інші вихідні дані, які публікуються разом з результатами опитувань громадської думки.

Про виявлені явища і тенденції регіональне представництво мережі ОПОРА інформує громадськість на сайті:  http://oporaua.org/oblast/222

ІІ. Формуючи об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також запобігаючи порушенням виборчого законодавства через ефективний громадський контроль, Громадянська мережа ОПОРА розробляє просвітницькі та інші продукти. При їх допомозі ці порушення можуть робити надбанням гласності не тільки постійні й тимчасові спостерігачі, а й широке коло громадян.

Серію просвітницьких роликів ОПОРИ, які вже транслюють у провідних всеукраїнських ЗМІ, а також про набір громадських спостерігачів на президентських виборах.

До просвітницьких продуктів належать соціальні відеоролики:

День виборів. Як це працює

Як змінити місце для голосування 

Також на сайті ОПОРИ працює Мапа порушень під час виборів-2014, на яку можна зайти, натиснувши кнопку у верхньому лівому кутку головної сторінки сайту. Тут же можна знайомитися зі статистикою виявлених порушень, клікаючи на банер, розміщений на сторінці.

А навчальну платформу для спостерігачів на виборах – посібник спостерігача – можна скачати тут.

 
Більше про Громадянську мережу ОПОРА: http://oporaua.org/

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.