Коротко про спостереження

У рамках кампанії моніторингу ОПОРА проводить довго- та короткотермінове спостереження за позачерговими виборами Президента України, проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами, залучаючи до цього спостерігачів у кожній області України. У 2014 році 190 довготермінових спостерігачів аналізуватимуть перебіг виборчої кампанії від офіційного старту та до оголошення переможців. У день голосування (в кожному з турів) до них долучиться ще дві тисячі короткотермінових спостерігачів. У Рівненській області працює 5 довготермінових спостерігачів. У день голосування до них приєднається ще 48 спостерігачів, які будуть рівномірно розподілені по всіх виборчих округах області. На основі зібраних даних ОПОРА готуватиме періодичні звіти щодо роботи комісій, висування кандидатів, агітації, використання адмінресурсу, перебігу голосування, підрахунку голосів тощо. Окрім цього, будуть оприлюднені результати швидкого статичного підрахунку (PVT), який є репрезентативним та має вкрай незначну похибку, порівняно з іншими дослідженнями.

Агітаційна активність кандидатів

Найбільш активно ведуть передвиборчу кампанію на Рівненщині Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок та Олег Ляшко. Ольга Богомолець розпочала власну агітаційну кампанію лише на початку травня. Михайло Добкін обмежився розміщенням кількох агітаційних білбордів у окремих містах області. Не надто активний в області Дмитро Ярош, агітація за його кандидатуру ведеться в основному через інформаційний бюлетень «Правого сектору». Інші 13 кандидатів не вдавалися до агітаційних заходів на території області. На цей момент найпоширенішими формами агітації є зовнішня реклама (Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Михайло Добкін), розповсюдження матеріалів через намети (Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Олег Тягнибок, Олег Ляшко, Ольга Богомолець), розміщення агітаційних матеріалів в друкованих ЗМІ (Юлія Тимошенко (!), Петро Порошенко, Олег Тягнибок, Олег Ляшко, Ренат Кузьмін), а також візити кандидатів (Олег Тягнибок, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко).

На передвиборчу кампанію суттєво впливає конфлікт з Росією та сепаратистські виступи в східних областях України. Цю тематику у своїй передвиборчій агітації використовують Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Анатолій Гриценко. Наприклад, кандидат Юлія Тимошенко ініціює створення в області штабів «Руху опору», Олег Ляшко розміщує білборди з написом «Смерть окупантам!».

Участь у виборчій кампанії посадових осіб

Втручань з боку влади у виборчий процес не зафіксовано, так само, як не виявлено явних фактів зловживань адміністративним ресурсом в інтересах окремих кандидатів чи партій. Разом з тим, виявлено випадки участі посадових осіб місцевих органів влади в агітаційних заходах окремих кандидатів. Так, нещодавно призначений на посаду голови Рівненської РДА, член ВО «Свобода» Олексій Бучинський супроводжував у робочий час кандидата у Президенти України Олега Тягнибока під час зустрічей з виборцями міста Дубровиця.

Порушення правил передвиборчої агітації

У квітні-травні на Рівненщині зафіксовано ряд випадків порушення правил ведення агітації. Зокрема, почастішали випадки поширення агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, тираж, відповідальних за випуск осіб та замовника. Так, у містах Рівне та Костопіль спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні листівки без вихідних даних кандидата на пост Президенти України Юлії Тимошенко. Листівки містили заклик до громадян відвідати зустрічі з кандидатом, що мали відбутися у цих містах.

11 травня в Рівному спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані агітаційні банери без вихідних даних кандидата на пост Президента України Олега Тягнибока. Банери містили напис «А з нашого боку – Тягнибок» й були розміщені на паркані на вул. Соборній, навпроти майдану Незалежності, та на проспекті Миру. Також в обласному центрі було зафіксовано роздачу газет «Правий Сектор», які не містили вихідних даних, з агітацією кандидата в Президенти Дмитра Яроша.

На Рівненщині також були зафіксовані випадки порушення норм виборчого законодавства, які регулюють порядок оприлюднення результатів соціологічних опитувань. Так, на початку квітня в агітаційній газеті Анатолія Гриценка були опубліковані результати соціологічного опитування, згідно з яким 20,7 % українців хочуть бачити Верховним головнокомандувачем кандидата Анатолія Гриценка. Проте, в газеті не було вказано кількість респондентів, які взяли участь в опитуванні, похибка вибірки та інші вихідні дані, які публікуються разом з результатами опитувань громадської думки. В опитуванні «Рейтинг народної довіри», яке опубліковане в агітаційній газеті кандидата на пост Президента України Ольги Богомолець «Ольга Богомолець Народний Президент», присутня лише згадка про те, що воно опубліковане за даними рейтингу tsn.ua, але відсутні будь-які відомості про те, коли і ким було проведене це опитування й скільки респондентів взяло у ньому участь.

Також з порушенням правил ведення передвиборчої агітації відбулася зустріч кандидата на пост Президента Юлії Тимошенко з військовослужбовцями мобілізованих до лав Збройних Сил України. Зустріч відбулася на Рівненському військовому полігоні. Під час візиту кандидата на Рівненський полігон керівництвом ОК «Північ» були організовані навчальні стрільби з систем залпового вогню «Град». Відповідно до норм виборчого законодавства у військових частинах (формуваннях) передвиборча агітація обмежується. Зустрічі з військовими організовуються відповідними ОВК разом з командирами військових частин з обов'язковим повідомленням не пізніш як за три дні до дня зустрічі усіх довірених осіб кандидатів на пост Президента України у відповідному територіальному окрузі. Це потрібно, щоб забезпечити доступ на зустріч інших кандидатів. Проте, цього зроблено не було.

Почастішали випадки пошкодження та знищення агітаційних матеріалів. Білборди кандидата в президенти Михайла Добкіна у Рівному, Здолбунові та Острозі були облиті фарбою. Також у місті Рівне було зіпсовано фарбою білборди Олега Ляшка.

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із виборчою кампанією

На початку квітня на Рівненщині розгортається конфлікт між лідером регіональної організації ВО «Батьківщина», народним депутатом України Миколою Кучеруком та головою Рівненської обласної ради Михайлом Кириловим. Останній вийшов з лав ВО «Батьківщина», заявивши про антидемократичні принципи управління обласною партійною організацією з боку Миколи Кучерука. Прикладу Кирилова послідували чотири депутати обласної ради та член виконкому Рівненської міської ради.

Також у квітні голову Рівненської обласної організації Партії регіонів, екс-губернатора Василя Берташа Політрада Партії регіонів усунула від керівництва партійної організацією і виключила з лав партії. Причина – підтримка кандидатури Сергія Тігіпка на позачергових президентських виборах, а не Михайла Добкіна, якого підтримала ПР на своєму з’їзді. Раніше, місцева Політрада Партії регіонів вирішила підтримати кандидатуру саме Сергія Тігіпка.

Перешкоджання політичній діяльності кандидата і партій

Достатньо утрудненим для кандидатів є ведення агітаційної кампанії насамперед у східних областях України. Проте, для політичних сил, що належали чи продовжують представляти Партію регіонів, а також для представників Комуністичної партії складніше вести агітаційну кампанії в центральних, західних та частково південних регіонах України В Рівному активісти «Правого сектору» опломбували офіс Комуністичної партії, попередньо змусивши працівників покинути приміщення.

Діяльність ЗМІ у виборчому процесі

На Рівненщині ЗМІ не надто активно висвітлюють перебіг виборчого процесу, обмежуючись розміщенням матеріалів передвиборчої агітації та висвітленням загального контексту виборів. Матеріали, які стосуються президентської кампанії, з’являються в основному після приїзду кандидата в область і супроводжуються появою політичної реклами в місцевих медіа. Також залишається актуальною проблема розміщення в друкованих ЗМІ політичної реклами без відповідного маркування, а також в одному блоці з комерційної чи соціальною рекламою. Ця проблема особливо актуальна для друкованих ЗМІ.

Робота окружних виборчих комісій (ОВК), зміни у складі ОВК

На підставі подання кандидатів на пост Президента України щодо складу окружних виборчих комісій 14 квітня Центральна виборча комісія (ЦВК) утворила 213 ОВК, у тому числі 5 ОВК на Рівненщині. Окружна виборча комісія № 157 (центр – м. Дубровиця) та ОВК № 158 (центр – м. Сарни) мають по 18 членів, ОВК № 154 (центр – м. Рівне) та ОВК № 156 (центр – м. Дубно) мають по 17 членів, а ОВК № 155 (центр – смт Гоща) має усього 16 членів і є найменшою в Україні за складом.

Більшість кандидатів у Президенти делегували у комісії по 5 представників, і лише у Вадима Рабіновича таких представників 4, а у Рената Кузьміна – 2. Найбільше за результатами жеребкування у ЦВК пощастило представникам Наталії Королевської та Вадима Рабіновича, представники яких отримали по 2 місця у керівному складі ОВК. У Королевської – голова (ОВК № 154) і заступник (ОВК № 156), у Рабіновича – два секретарі (ОВК № 156 та ОВК № 158).

Ще 11 кандидатів отримали по одному місцю у керівному складі ОВК, а представники Ю. Тимошенко, С. Тігіпка, В. Куйбіди, О. Богомолець та Д. Яроша мають представництво лише серед звичайних членів ОВК. Інші 5 кандидатів, а саме О. Царьов, М. Добкін, А. Гриненко, В. Коновалюк, В. Саранов взагалі не мають представників в ОВК Рівненщини, оскільки не делегували своїх кандидатів.

Початок роботи ОВК супроводжувався вже традиційними проблемами: відсутністю значної кількості членів виборчих комісій на перших засіданнях та складною ситуацією з матеріально-технічним забезпеченням, яка поступово виправляється. ОВК за цей час встигли провести щонайменше 5 власних засідань. На перших засіданнях члени ОВК склали присягу, прийняли рішення про затвердження розподілу функціональних обов’язків й визначили членів комісій, які виконуватимуть свої повноваження на платній основі. Також комісії звернулися до державного реєстратора з метою державної реєстрації ОВК як юридичних осіб та сформували дільничні виборчі комісії.

В квітні-травні інтенсивно відбуваються зміни у складі всіх п’яти ОВК області. Серед основних причин: систематичне невідвідування засідань ОВК; автоматичне виключення зі складу ОВК членів комісії від Наталії Королевської, яка зняла свою кандидатуру; ротації складу комісій окремими кандидатами.

У окружній виборчій комісії № 154 (центр – м. Рівне) змінилася голова комісії. Замість Алли Дорошевої (кандидат Н. Королевська) головою ОВК став Віктор Волков (кандидат Зорян Шкіряк). Змінився й заступник голови ОВК. Кандидат В. Цушко зробив ротацію і замість Євгенія Ващука заступником став Олег Кутузов. Також через систематичну неявку на засідання членства в ОВК позбавили Оксану Марцинюк (кандидат Ю. Бойко).

У ОВК № 155 (центр – смт Гоща) змін у керівному складі не відбулося, проте двоє членів ОВК Ольга Груша (кандидат В. Цушко) та Тетяна Задорожна (кандидат Ю. Бойко) були виключені зі складу ОВК через неявку на засідання. Також місця в комісії позбувся Борис Назар (кандидат Н. Королевська).

У ОВК № 156 (центр – м. Дубно) змінилася заступник голови комісії. Замість Людмили Шах (кандидат Н. Королевська) заступником обрали Єгора Дзюбак (кандидат П. Порошенко). Отримала ОВК й нового секретаря – замість Пилипа Кручка секретарем стала Світлана Генеральчук (обидва – кандидат В. Рабінович).

У 157-му виборчому окрузі (центр – м. Дубровиця) заступник голови ОВК та секретар відмовилися працювати у комісії на постійній основі. Заступник голови ОВК Антон Петрушин (кандидат Р. Кузьмін) відмовився через те, що далеко проживає (у смт Демидівка), а секретар Євгенія Таборовець (кандидат О. Клименко) через те, що працює вчителем й у неї робота в комісії співпадає із проведенням ЗНО. Обидва залишились працювати членами комісії, а на їх місця окружна виборча комісія призначила виконуючих обов’язки. В.о заступника став Андрій Ананьєв (кандидат С. Тігіпко), в.о секретаря Ольга Чернюк (кандидат А. Гриценко).

У ОВК № 158 (центр – м. Сарни) змінилися голова та секретар комісії. Ротації в керівному складі провели кандидати Бойко та Рабінович. Замість Ярослава Головіна комісію очолив Анатолій Босюк (кандидат Ю. Бойко), а замість Жанни Шкільової секретарем стала Людмила Харечко (кандидат В. Рабінович). Втратила місце в комісії й представник кандидата Н. Королевської Оксана Горбенко.

Формування дільничних виборчих комісій (ДВК)

6 травня завершився етап формування дільничних виборчих комісій з виборів Президента України. Після формування комісії мають два дні на проведення першого засідання і складання присяги. Загалом у п’яти територіальних виборчих округах Рівненщини було сформовано тисячу дільничних виборчих комісій. Найбільше їх в межах територіального виборчого округу № 156 (центр – м. Дубно) – 263 дільниці, а найменше – в межах ТВО № 154 (центр – м. Рівне), а саме 104.

Згідно ЗУ «Про вибори Президента України» довірені особи кандидатів мали можливість внести до 1 травня подання щодо кандидатур до складу ДВК (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата), проте не всі штаби повністю використали надані законом квоти. Найбільше місць у ДВК Рівненщини подав штаб Петра Порошенка – 999 чоловік. Майже повністю заповнили свої квоти Юлія Тимошенко (997), Сергій Тігіпко (996), Зорян Шкіряк (995), Микола Маломуж (990), Василь Куйбіда (982) та Олег Тягнибок (972).

Найменша кількість членів ДВК у штабу кандидата у президенти Олега Ляшка – 569 чоловік. Восьмеро претендентів на пост президента взагалі не подали своїх кандидатур до складу ДВК: це Юрій Бойко, Андрій Гриненко, Михайло Добкін, Валерій Коновалюк, Ренат Кузьмін, Вадим Рабінович, Володимир Саранов та Василь Цушко.

Через неповну комплектацію комісії були доукомплектовані за поданням голови ОВК. Так до комісій за квотою членів ОВК потрапили 1 345 чоловік.

Варто зазначити, що 6 травня Верховна Рада прийняла зміни до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо зменшення мінімальної кількості членів дільничних виборчих комісій). Відтепер мінімальний склад комісії для забезпечення проведення виборів не менше 9 осіб, замість 12, як було раніше.

Окрім цього, в області через кратні включення ОВК № 155 відхилила 26 кандидатур, ОВК № 156 – 14 кандидатур, ОВК № 158 – 42 кандидатури.

Таблиця 1. Розподіл керівних посад у складі ДВК

image002