У Хмельницькому від імені кількох організацій військово-патріотичного спрямування поширено заклик до кандидатів на посаду Президента України згорнути свої агітаційні заходи. Витрати у середньому по 3,5 тисячі гривень за хвилину телевізійного ефіру для агітації та по дві тисчі гривень за наклеювання кожного білборда на рекламних щитах виглядають блюзнірством на фоні гострих потреб військовослужбовців, які протистоять агресорам. «Замість того, аби підтримати українську армію грошима, деякі кандидати «викинуть» сотні мільйонів гривень на пустопорожні обіцянки», - вважають автори звернення.

xm-Zaklyk zhornuty agitaciju

Щоправда, спосіб підписання звернення схожий на анонімність, тому ми вирішили з’ясувати, чи справді підписували й обговорювали звернення представники організацій-підписантів.

- Усе нормально написано. Я би підписав, якби мені це раніше показали. Принаймні назва нашої організації була б точною, - сказав, ознайомившись із розповсюджуваним зверненням, отаман Хмельницького козацького курення імені І. Нечая Сергій Скоробогатий.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася й до офіцерів, які очолюють інші організації, згадані під текстом звернення. «Хотілося б познайомитися з автором, що порушує таку важливу тему. Ідея доречна і співзвучна ситуації, коли справді треба обирати між задоволенням традиційних потреб і забезпеченням національної безпеки», - відповів голова Хмельницької міської спілки ветеранів Афганістану Юрій Випирайленко. З текстом про виборчо-агітаційне марнотратство погодвся й очільник Хмельницької обласної організації ВГО «Ніхто крім нас» Микола Площинський. Вони активно співпрацюють із організацією Спілки офіцерів України та ТСОУ, але, за їхніми словами, активісти цих товариств нічого із ними не погоджували.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.