12 травня відбулася прес-конференція «Проміжний звіт за результатами довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА під час виборів» 2014 року в Черкаській області».

Перебіг та особливості виборів Президента України у Черкаській області

Агітаційна кампанія

Передвиборча кампанія в області порівняно із попередніми виборами проходить мляво. Основна увага ЗМІ і виборців прикута до місцевих виборів. Робота штабів в основному спрямована на формування своєї структури, набору членів ДВК. Щодо роботи з виборцями, то вона проводиться здебільшого шляхом роздачі інформаційних матеріалів у агітаційних наметах, яких останнім часом побільшало. Навіть білборди мають не усі кандидати у Президенти, а ті, що є, вже традиційно систематично обливають зеленкою, фарбою та закидують яйцями.

Має місце і агітація проти кандидатів. Так, спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано газети і плакати, які містять агітацію проти Петра Порошенка (безпартійний, самовисування). Здебільшого вихідні відомості таких матеріалів відсутні або є неповними. Так само відсутні ці відомості на зовнішній рекламі Олега Ляшка.

Окрім цього, нещодавно було здійснено ймовірне перешкоджання передвиборчої діяльності. Так, 5 травня у Смілі (округ № 201, центр – м. Сміла) по вулиці Типографська сталася пожежа в одному з офісних приміщень Районного споживчого товариства. У цьому офісі був розташований передвиборчий штаб кандидата у Президенти України Петра Порошенка (безпартійний, самовисування). На місці події рятувальники та охоронці виявили пляшку з легкозаймистою речовиною.

Робота окружних виборчих комісій

У складі ОВК постійно відбуваються заміни. Так, до сьогодні було здійснено 34 заміни, 12  із них – керівного складу. Окрім цього, перестали виконувати свої функції усі члени комісії від Олега Царьова і Наталії Королевської. Нарешті було замінено і голову 202 (центр – м. Тальне) ОВК, який не з’являвся на засідання. Увесь час його обов’язки виконував заступник голови. Замість нього було обрано зі складу комісії іншого представника – Лідію Бугу (від кандидата у Президенти Ольги Богомолець (безпартійна, самовисування). У зв’язку із такою складною кадровою ситуацією у 202 ОВК навіть перше засідання комісії було проведено без кворуму. Після зауваження ОПОРИ воно було проведено повторно із запізненням, проте вже із кворумом.

Найбільше замін здійснено від кандидата Василя Цушка (безпартійний, самовисування) – 7 осіб і Олега Ляшка (Радикальна Партія Олега Ляшка) – 6 осіб. Загалом заміни вносили від 10 кандидатів.

ovkzminy

Іноді дії членів комісії ставлять під сумнів їх фаховість. Так, новопризначений голова ОВК 198 (центр – м. Черкаси, Соснівський район) Ігор Козлов зазначений на сайті ЦВК як представник від Василя Цушка (безпартійний, самовисування). Утім, на запитання спостерігача ОПОРИ впевнено відповів – «від Тігіпка» (Сергій Тігіпко, безпартійний, самовисування). Варто зазначити, що в ОВК вже є член від Сергія Тігіпка. На уточнення, чи можлива присутність в одній комісії двох представників від одного кандидата, Ігор Козлов відповів: «Запретов нет».

Робота дільничних виборчих комісій

До цього часу лишається відкритим питання формування ДВК. Спочатку від кандидатів у Президенти була подана недостатня кількість членів комісій. Було потрібно ще 1 175 осіб, проте цю нестачу вдалося заповнити головам ОВК. Варто зазначити, що частка керівних посад для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій в межах територіального виборчого округу пропорційна до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта до складу дільничних виборчих комісій, доповідно до загальної кількості осіб, включених до складу дільничних виборчих комісій, що відповідає вимогам ст.24 п.11 профільного Закону.

dvkzminy

dvkgolova1

zastdvk

Варто зазначити, що у Черкаській області хоча б по одному представнику у кожну дільничну комісію забезпечили лише шість кандидатів, а саме: Олександр Клименко (Українська Народна Партія), Микола Маломуж (безпартійний, самовисування), Петро Порошенко (безпартійний, самовисування), Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина»),  Сергій Тігіпко (безпартійний, самовисування), Зорян Шкіряк (безпартійний, самовисування).

Усього було подань від 19 суб’єктів, а не запропонували у ДВК жодної кандидатури Андрій Гриненко (безпартійний, самовисування), Валерій Коновалюк (безпартійний, самовисування), Володимир Саранов (безпартійний, самовисування) і вже екс-кандидат у Президенти Олег Царьов (безпартійний, самовисування).

Наші спостерігачі відвідали засідання ДВК і з’ясували, що у найближчий час можна очікувати велику кількість замін членів комісій. По-перше, значна частка осіб запевняють, що не подавали свої документи і не писали заяви, щоб бути членом ОВК. Такі особи не готові йти працювати й виконувати покладені на них функції. По-друге, дехто з них запевняє, що писав заяву на звичайного члена ДВК, проте його призначили на керівну посаду, а займати її не має бажання. Часом члени ДВК навіть не знають якого кандидата вони представляють. По-третє, з багатьма призначеними членами голови комісій не можуть сконтактувати, адже їх телефони не відповідають.

Як вдалося з’ясувати в окружних комісіях, усі ДВК провели перше засідання, отримали списки виборців і розпочали свою роботу.

Проте є надія, що цю проблему можна буде подолати у зв’язку із постановою ЦВК, якою мінімальний склад комісії визначено 9 осіб.

Роль громадськості у виборчих перегонах

Варто відзначити підвищення уваги до виборів громадськості. Так, до ОПОРИ звертаються різні ініціативи, громадські об’єднання із консультаціями щодо особливостей ведення громадського контролю за виборами, бажанням проводити моніторинг виборчого процесу, долучитися до спостереження у день виборів.

Окрім того, під час засідання ОВК № 201 (центр – м. Сміла) біля приміщення, де вона розташована, зібралися  місцеві активісти, які цікавилися ходом засідання та складом ОВК. Серед них – «Смілянська самооборона» та «Народна рада». Вони висловили намір контролювати роботу комісії та інформувати офіційних спостерігачів про стан відкритості й прозорості її роботи, а також про можливі факти порушень виборчого законодавства.

А от наприкінці першого засідання ОВК № 203 (центр – м. Умань) член комісії Надія Тульчинська (від Олега Тягнибока, ВО «Свобода») запропонувала звернутися до місцевої самооборони з проханням забезпечити охорону комісії під час її роботи. Члени ОВК підтримали цю пропозицію, проголосувавши одноголосно «за».

Вибори в міську раду: основні тенденції та порушення

Кампанія з виборів голови та депутатів Черкаської міської ради, яка стартувала 5 квітня 2014 року, є більш інтенсивною, порівняно з позачерговими президентськими виборами. Регіональні ЗМІ також більше уваги присвячують саме місцевим виборам. Основні учасники електоральних перегонів фактично розпочали агітаційну діяльність раніше відведеного Законом терміну і ще не перебуваючи в статусі суб’єктів виборчого процесу. Чим порушили положення частини 2 статті 47 Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», відповідно до якої кандидати мають право розпочати свою передвиборчу агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною ТВК рішення про реєстрацію кандидата.

Кандидати активно використовують формат агітації «від дверей» та проводять зустрічі з виборцями. Однак зростає кількість антиагітації та брудної агітації, яка у вигляді листівок розклеюється на стовпах, поширюється в під’їздах будинків та через поштові скриньки. Основне виборче протистояння розгортається між кандидатами на посаду міського голови Сергієм Одаричем («Партія вільних демократів»), Анатолієм Бондаренком (ВО «Батьківщина»), Миколою Булатецьким (безпартійний).

Мережа штабів партій і кандидатів, які беруть участь у місцевих виборах, зазвичай збігається з тією, яка створена для організації президентських виборів. Найбільшу публічну активність проявляють штаби Партії вільних демократів, ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УДАР Віталія Кличка» і ВО «Солідарність». 

Попри те, що громадська увага цілковито прикута до подій, які відбуваються в південно-східних областях України, все ж зберігається зацікавлення мешканців Черкащини перебігом місцевих виборів.

Станом на 25 квітня змін в складі ТВК не відбулося, проте їх можна очікувати найближчим часом. Варто зазначити, що члени ТВК змушені самостійно шукати кошти на забезпечення необхідного приладдя, канцелярії тощо. Окрім цього, черкаська комісія скаржиться на те, що її роботі заважає декілька чинників, а саме: уже згадане відсутнє фінансування, судовий позов від ВО «Солідарність» і постійні скарги у ЦВК від кандидатів (від яких саме комісія впевнено не відповіла).

Місцевими органами виконавчої влади у передбачений законом термін відведено місця для розміщення плакатів, стендів, листівок та інших друкованих агітаційних матеріалів, постійно проводиться інформування виборців через комунальні ЗМІ та сайт виконавчого комітету. 

Активність кандидатів і партій. Найтиповіші порушення виборчого законодавства 

Протягом останнього місяця передвиборчу роботу активізували ВО «Батьківщина», «УДАР Віталія Кличка», «Демократичний альянс», ВО «Свобода» і Партія вільних демократів. А також кандидати в депутати від ГО «Громадська рада Черкас» і партії «Рідне місто». Серед кандидатів на посаду міського голови активізували свою роботу Анатолій Бондаренко (ВО «Батьківщина»), Сергій Одарич (Партія вільних демократів).

У місті наявні агітаційні намети ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Партії вільних демократів, ГО «Громадська рада Черкас», в яких розповсюджують інформаційні матеріали. Аналогічну друковану агітацію розносять по поштових скриньках. Самі ж кандидати у депутати від ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» і ГО «Громадська рада Черкас» долучаються до проведення суботників. Варто зауважити, що прибирання міста, схилів Дніпра та прибережної зони Черкас стали вже традиційними заходами у передвиборчий період. Окрім цього, агітатори кандидатів у депутатів від ВО «Батьківщина», Партії вільних демократів, ГО «Громадська рада Черкас» проводять зустрічі з виборцями, ходять «від квартири до квартири», публічно лобіюють вирішення соціально-побутових проблем виборців (ремонт ліфтів тощо). Партія «Демократичний альянс» регулярно проводить різноманітні публічні заходи, основну увагу приділяючи кампанії з закликом бойкотувати російські товари.

vydyp

Презентація інформаційного ролика «Не продавай свій голос»

Черкаський осередок ОПОРИ вирішив звернутися до кандидатів на посаду мера міста, депутатів до міської ради та штабістів, щоб ті звернулися до черкащан із закликом не продавати свій голос, а скористатися своїм виборчим правом і прямим впливом на долю нашого міста й України в цілому.

Презентація програми про міські вибори «25.05», яку створено спільно із Громадським телебаченням: Черкаси

ОПОРА разом із «Громадським телебаченням: Черкаси» створила вже другий випуск програми «25.05», яка присвячена перебігу виборів до міської ради та міського голови. Ідея виникла у зв’язку з відсутністю можливості виборцю ознайомитися із усіма кандидатами, зорієнтуватися у передвиборчій ситуації, її проблемах, особливостях, отримати комплексну інформацію про основні етапи кампанії та ролі у ній кожного з нас.

 
Коротко про спостереження:

У рамках кампанії моніторингу ОПОРА проводить довго- та короткотермінове спостереження за позачерговими виборами Президента України, проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами, залучаючи до цього спостерігачів у кожній області України. У 2014 році 190 довготермінових спостерігачів аналізуватимуть перебіг виборчої кампанії від офіційного старту та до оголошення переможців. У день голосування (в кожному з турів) до них долучиться ще дві тисячі короткотермінових спостерігачів. Крім того, ОПОРА забезпечить 500 короткотермінових спостерігачів 25 травня в місті Київ. На основі зібраних даних ОПОРА готуватиме періодичні звіти щодо роботи комісій, висування кандидатів, агітації, використання адмінресурсу, перебігу голосування, підрахунку голосів тощо. Окрім цього, будуть оприлюднені результати швидкого статичного підрахунку (PVT), який є репрезентативним та має вкрай незначну похибку, порівняно з іншими дослідженнями. ШСПГ (PVT) проводитиметься для президентських та столичних виборів (київського міського голови, київської міської ради за списком політичних партій).

Висновки організації базуються виключно на загальновизнаних принципах та критеріях щодо організації і проведення демократичних виборів. Ці стандарти відображено в Кодексі належних практик у виборчих справах Венеціанської комісії, Документі Копенгагенської конференції та Зобов’язаннях країн-учасниць ОБСЄ щодо організації демократичних виборів.

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.