Виборча кампанія міського голови Миколаєва відбувається, проте ще не набрала своїх максимальних обертів. У квітні претенденти на посаду Миколаївського міського голови найбільше приділяли увагу агітації через розміщення носіїв зовнішньої реклами. Попри те, що офіційна передвиборча кампанія тільки розпочинається, у Миколаєві вже зафіксовані деякі порушення виборчого законодавства, зокрема – розміщення кількома кандидатами рекламних білбордів до моменту своєї офіційної реєстрації, відсутність на них вихідних даних та ін. Слід зазначити, що до місцевих виборів прикута увага як місцевих ЗМІ, так і жителів Миколаєва, три чверті яких, за результатами соціологічних опитувань, готові взяти участь у виборах нового мера міста.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

У складі територіальної виборчої комісії 18 членів, з 2010 р. жодних змін в її складі не відбулося. Головою комісії є представниця ПАРТІЇ РЕГІОНІВ І. Косякова.  Забезпечені належні матеріально-технічні умови для роботи виборчих комісій, місця для агітації виділені та належно оформлені.

Активність потенційних кандидатів і партій

Кандидатами на посаду Миколаївського міського голови зареєструвалися 19 претендентів, 14 з яких є самовисуванцями. Решта п’ятеро є представниками «Демократичного Альянсу», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Комуністичної партії України та Радикальної партії О. Ляшка. Відзначимо, що серед кандидатів на посаду мера є секретар міської ради, в.о. міського голови Ю. Гранатуров.

У агітаційній роботі найбільш активним є вищезгаданий в.о. міського голови Ю. Гранатуров. Висвітлення його діяльності займає велику частку ефіру місцевого ТБ і шпальт газети міськради «Вечерний Николаев», агітаційні повідомлення цього кандидата часто публікуються у Інтернет-ЗМІ. Проявляє активність також і генеральний директор ПАО «Миколаївобленерго» Ю. Антощенко – окрім розміщення білбордів, цей претендент на високий пост намагається створювати інформаційні приводи: наприклад, оголосив, що за власний кошт відремонтує два БТР-80, запросив на екскурсію до підприємства екіпаж тральщика «Черкаси», виводив колектив «Миколаївобленерго» на суботник на старий міський цвинтар тощо. Присутньою є також зовнішня реклама на білбордах таких кандидатів, як екс-депутат міськради С. Ісаков та підприємець В. Єнтін.

Серед кандидатів, які були підтримані новими політичними силами у регіоні значиться Є. Матейчук, яка була висунута від міської організації партії «Демократичний Альянс» та є головою обласної організації цієї партії.  Разом з іншим кандидатом, представником ВО «Свобода» Д. Губским, Є. Матейчук є організаторкою миколаївського Майдану.

Виборчі штаби кандидатів ще не запрацювали у повну силу.  

Ставлення виборців до місцевих виборів

Можна стверджувати, що серед жителів Миколаєва існує підвищений інтерес до місцевих виборів, зокрема через те, що останні події в країні та у Миколаєві загострили та актуалізували проблеми єдності, національної свідомості, безпеки і політики. За даними проведеного 3 квітня 2014 р. опитування, здійсненого Миколаївським центром аналітичних досліджень, готовність миколаївців прийти на вибори – 74,9 %, що є відносно високим показником. На відкрите питання зазначеного опитування: «За кого ви б голосували, коли б вибори міського голови відбулися цієї неділі?» були отримані такі результати: Ю. Гранатуров - 18,4 %, С. Ісаков - 12,4 %, Ю. Антощенко - 1,5 %. Усі три лідери опитування зареєстровані в ТВК Миколаєва і згодом стали офіційними кандидатами на посаду міського голови Миколаєва.

Ведення передвиборчої агітації

Ведення передвиборчої агітації у Миколаєві супроводжується типовими у загальноукраїнському масштабі порушеннями виборчого законодавства. Перш за все, це стосується передчасного поширення агітпродукції та зовнішньої реклами. Як приклад, кандидат С. Ісаков має найбільшу кількість білбордів, які з’явилися за 10 днів до його офіційної реєстрації, що  заборонено виборчим законом. Інший претендент на посаду мера міста Ю. Антощенко також  встановив свої білборди передчасно та майже одночасно зі згаданим вище С. Ісаковим. Після реєстрації Ю. Антощенка і С. Ісакова, їхня вулична агітпродукція продовжує залишатися без вихідних даних.

Окрім того, непрямим підкупом виборців можна вважати те, що 27 квітня в Поминальний день кандидат Ю. Антощенко безкоштовно возив громадян на кладовища на своїх власних автобусах з передвиборчою агітацією. Раніше на під’їздах будинків міста були розклеєні об’яви, які повідомляли про цю акцію.

Діяльність ЗМІ

Миколаївські ЗМІ приділяють значну увагу місцевим виборчим перегонам. Перебіг подій висвітлюється у Інтернет-ЗМІ Миколаєва та у соціальних мережах і блогах, у  передачі «Добрий вечір» популярного місцевого каналу НІС-ТВ, а також на ТАК-ТВ на засіданнях прес-клубу у прямому ефірі. Менше ефірного часу приділяє місцевим виборам Миколаївська ОТРК.

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

26 квітня 2014 р. у Ленінському районі м. Миколаїв захисники пам’ятника Леніну чисельністю 15 осіб знищили агітаційну палатку кандидата у міські голови С. Ісакова, у якій активісти збирали підписи у рамках громадянської ініціативи С. Ісакова «Мой город За мир!». «Захисники Леніна» написали на палатці «Ленин жив!» і «Исаков вон из Николаева!». Зазначимо, що С. Ісаков вважається ініціатором демонтажу місцевого пам’ятника Леніну, який відбувся 22 лютого 2014 р.