Згідно зі статтею 24 Закону України “Про вибори Президента України” 6 травня став останнім днем, коли окружні виборчі комісії (ОВК) мали утворити дільничні виборчі комісії (ДВК). У Харківській області цей процес, у цілому, пройшов без ускладнень, але мав ряд особливостей.

По-перше, жодна кандидатура, яка була подана на розгляд ОВК для включення її до складу ДВК, не була відхилена. Основна причина такого рішення — тільки 13 кандидатів з 21 скористалися своїм правом бути представленими в дільничних комісіях. Інші 8, а саме: Юрій Бойко, Андрій Гриненко, Олександр Клименко, Валерій Коновалюк, Вадим Рабінович, Володимир Саранов, Василь Цушко, Дмитро Ярош не виявили бажання мати своїх представників у ДВК.

По-друге, з тієї самої причини, що не всі кандидати подали кандидатури до складу дільничних комісій, прогалину в 2089 вільних місць у складі ДВК заповнювали голови окружних комісій на підставі пропозицій членів комісії. А це 10,1 % від загальної кількості членів дільничних комісій.

Наприклад, у  ОВК № 173 таких було 41 кандидатура, в  ОВК № 177 — 309, у  ОВК № 178 — 295,  у  ОВК № 179 — 306, у  ОВК № 182 — 375 кандидатур. Останні 4 округи є великими за кількістю ДВК.

По-третє, найбільшу квоту представництва у ДВК мають Михайло Добкін, Ренат Кузьмін, Василь Куйбіда, Микола Маломуж, Петро Порошенко, Петро Симоненко, Юлія Тимошенко і Зорян Шкіряк. Доля кожного в загальній кількості затверджених членів дільничних комісій трохи більше 8 %.

Також 7,4 % - це представники Сергія Тігіпка, 6,1 % - Анатолія Гриценка, 4,5 % - Олега Тягнибока, 3,9 % - Ольги Богомолець, 3,2 % - Олега Ляшка.

По-четверте, серед керівного складу переважають представники Михайла Добкіна (9,7 %), Юлії Тимошенко та Рената Кузьміна (у обох по 9,5 %). Близько 9 % затверджених кандидатур керівного складу ДВК отримали Зорян Шкіряк, Петро Симоненко, Петро Порошенко, Василь Куйбіда, Микола Маломуж. У інших доля представників у керівному складі така: у Сергія Тігіпка — 8 %, Анатолія Гриценка — 6,4 %, у Олега Тягнибока та Ольги Богомолець — близько 4 %. Найменше представництва у Олега Ляшка — 3,1 %. При детальному розгляді, найбільше голів ДВК за поданням від п'ятьох кандидатів — Михайла Добкіна, Рената Кузьміна, Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Зоряна Шкіряка. Частка кожного близько 10 %.

Серед заступників найбільша квота представництва у Михайла Добкіна (9,6 %). Далі йдуть Юлія Тимошенко, Зорян Шкіряк, Ренат Кузьмін, Василь Куйбіда, Микола Маломуж, Петро Симоненко, Петро Порошенко. Кількість їх представників, що будуть виконувати обов'язки заступників голови ДВК, від 9 до  9,4 %. По 9,5 % секретарів ДВК представляють кандидатів Михайла Добкіна, Рената Кузьміна, Петра Симоненка.

Зауважимо, що пропорційна частка кожної категорії керівних посад в ДВК визначалася за допомогою інформаційно-аналітичної системи “Вибори Президента України”. У процесі розподілу керівних посад це унеможливило виникнення конфліктів, непорозумінь між окружною комісією та суб'єктами подання.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.