Після визначення кандидатів у депутати по одномандатних виборчих округах у місті почали активно розповсюджувати агітаційні матеріали. Чимало з них – без вихідних відомостей.

Так, на агітаційних листівках кандидата в депутати до Черкаської міської ради Ярослава Коваленка (партія «За Україну!») для гасла використана цитата Тараса Шевченка «Борітеся ­­– поборете». На листівці є не всі вихідні дані, зокрема відсутні відомості про відповідального за друк.

На свято Дня Перемоги в черкаській Долині троянд був помічений агітаційний плакат від кандидата в депутати по одномандатному виборчому округу № 24 Олексія Мельника (партія «УДАР Віталія Кличка»). Він закликає «голосувати за реальні зміни», утім жодних вихідних даних на плакаті не було.

Так, на дошках оголошень біля підїздів у мікрорайоні «Митниця» було помічено агітаційні плакати від кандидата в депутати по одномандатному виборчому округу № 22 Владислава Оніщенка (партія ВО «Солідарність»). Плакат, окрім портрету кандидата, містить лозунг партії «Жити по-новому», а також 7 пунктів передвиборчої програми. Агітація Владислава Оніщенка не містила вихідні дані, проте, як вдалося з’ясувати, ці плакати надруковані на дві сторони. Після приклеювання фізично можна ознайомитися із інформацією лише на одній стороні, а от на другій (на яку приклеювали) і були розміщені необхідні вихідні дані. Проте таке приклеювання унеможливило ознайомлення виборців із даними щодо замовника, місце друку, відповідального за друк і тираж.

Окрім цього, на фасаді палацу культури «Дружба народів» помічений великий банер без вихідних даних від Валентини Жуковської, яка агітує голосувати за партію «Рідне місто».

Відсутність вихідних даних на агітаційних матеріалах суперечить статті 49, пункту 8 Закону: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Варто зазначити, що відповідно до ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

jukovskaya1

Kovalenko1
 
 
Poroshenko1
 
Udar1
 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.