Окружні виборчі комісії у Донецькій області відчувають проблеми з формуванням дільничних комісій. Головна проблема — кадрова.

Наразі найбільша проблема у роботі окружних виборчих комісій на Донеччині — відсутність необхідної кількості кадрів для формування дільничних комісій. Про це повідомляють спостерігачі спільної моніторингової кампанії ДОО ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА в Донецьку.

Більшість ОВК у Донецькій області вчасно провели засідання та прийняли рішення щодо створення дільничних виборчих комісій. Але значна частина ДВК ще не почали свою роботу, бо в окружкомах немає достатньої кількості кандидатур для комплектації комісій, а також частина людей відмовляються бути членами ДВК.

«Зараз головна наша проблема — це кадри. Нам не вистачає людей, щоб сформувати необхідну кількість дільничних комісій у нашому окрузі. Лише половина штабів кандидатів у Президенти подали кандидатури до складу ДВК, і цієї кількості нам недостатньо. Більшу частину комісій у нашому окрузі ми створили самостійно за поданням нашої ОВК. А тепер шукаємо людей», — говорить Людмила Бушуєва, голова ОВК №44 у Донецьку.

Крім того, частина кандидатів, яких штаби запропонували до складу комісій, відмовляються від цієї роботи. «В нашому окрузі є достатня кількість кандидатів до складу ДВК, яких подали штаби. Проблема полягає в тому, що багато з них відмовляються працювати у дільничних комісіях через питання особистої безпеки. Це пов’язано із напруженою ситуацією у місті, захопленням адміністративних будівель та іншими загрозами, — пояснює Віктор Ковба, голова ОВК №59 у Маріуполі. — Щоб вирішити ці проблеми ми постійно звертаємось до штабів кандидатів в Президенти, а також формуємо та використовуємо власний кадровий резерв».

Разом з цим члени ОВК позитивно оцінюють прийняті парламентом зміни до виборчого законодавства щодо зменшення мінімальної кількості членів ДВК з дванадцяти до дев’яти осіб. На їх думку, це позитивно вплине на процес формування дільничних комісій на Донеччині. «Так, нам не вистачало людей, щоб створити всі ДВК в окрузі, але завдяки прийнятим змінам тепер в нас є можливість сформувати необхідну кількість дільничних виборчих комісій. Для цього поданих кандидатур вистачає», — заявив Едуард Матюха, голова ОВК №52 у Горлівці.

Як відомо, за останній тиждень у Донецькій області окремі окружні виборчі комісії зазнали перешкод у роботі з боку сепаратистських угруповань, що займали приміщення та використовували устаткування для організації так званого «референдуму».

Про громадське спостереження за виборами

Громадське спостереження ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» — це діяльність, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня 2014 року, Мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює із 175 довготерміновими спостерігачами, що стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. У Донецькій області громадське спостереження за президентськими виборами забезпечує обласна організація «Комітет виборців України».

Контактна інформація для преси:
Олександр Іванов,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України»
(050) 569-23-05; (062) 337-63-16