6 травня пройшли засідання окружних виборчих комісій №№ 184-189, що у Херсонській області. Головним питанням  було створення дільничних виборчих комісій.

Процес створення ДВК в усіх шести округах пройшов згідно з законодавством (ст. 24 Закону «Про вибори Президента України»), проте не без складнощів. Головним каменем спотикання стало те, що не всі кандидати скористалися своїм правом робити подання на своїх представників до складу дільничних виборчих комісій. І в багатьох випадках ОВК змушені були скористатися своїми резервами, щоб доповнити склади ДВК до мінімальної кількості – 12 членів.

6 травня задача дещо спростилася: Верховна Рада проголосувала Закон "Про внесення змін до статті 24 Закону України "Про вибори Президента України" щодо зменшення мінімальної кількості членів дільничних виборчих комісій"  № 1245-VII, яким мінімальну кількість членів ДВК зменшено з 12 до 9 членів.

Таким чином, на тих дільницях, де не могли сформувати комісії за відсутності необхідної кількості подань, ДВК були сформовані, виходячи з нової квоти.

Розподіл керівних посад у дільничних комісіях на цих виборах відбувається автоматично, його робить інформаційно-аналітична система «Вибори», в ОВК №№ 184, 185, 186, 187 та 189 цей процес пройшов нормально – посади розподілені.

А от в ОВК № 188 є проблеми з комп’ютерним забезпеченням, і наразі розподіл керівних посад поки що не відбувся. Це несе в собі загрозу зриву графіка проведення планових заходів за планом ЦВК.

ДВК мають вже сьогодні провести перше засідання, на якому повинні прийняти присягу більшість членів комісії від її складу, щоб комісія набула своїх повноважень і могла розпочати роботу (ч. 2 ст. 27 Закону «Про вибори Президента України»).

kkfsdfv

Детальніше:
Прес-служба Громадської мережі ОПОРА по Херсонській області
ks.opora.2014@gmail.com

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.