При діючій станом на 6 травня 2014 року нормі Закону «Про вибори Президента України» про представництво в ДВК не менше дванадцяти чоловік, у Хмельницькій області на дільничну виборчу комісію припадає у середньому одинадцять членів. Оскільки не всі кандидати чи їхні довірені особи внесли подання кандидатур для роботи у ДВК, на дільницях у сільській місцевості склався відчутний дефіцит. Усі 1286 дільниць забезпечено лише виборчою командою Юлії Тимошенко. По три-чотири дільниці не охопили штаби Петра Порошенка і Сергія Тігіпка, на яких працює людський ресурс партії УДАР Віталія Кличка, «Фронт змін» і Партії регіонів.

Крім них, найповніше дільничні виборчі комісії сформовано представниками Миколи Маломужа, Зоряна Шкіряка, Олександра Клименка і Петра Симоненка. При чому штаби, організовані на базі партії Юлії Тимошенко – ВО «Батьківщина» - подавали й кандидатури від імені Миколи Маломужа і Зоряна Шкіряка. Доволі структуровані партійні організації забезпечили й непогане представництво кандидатів Ольги Богомолець (колишня «Наша Україна», Єдиний Центр). Мережа організацій Народного Руху України спромоглася представити Василя Куйбіду на третині дільниць області, а ВО «Свобода» Олега Тягнибока – на дев’яноста відсотках дільниць.

Натомість від формування ДВК в області усунулися кандидати Андрій Гриненко і Михайло Добкін, Валерій Коновалюк і Ренат Кузьмін, Вадим Рабінович і Володимир Саранов, Василь Цушко. Слабко підтвердили свої президентські амбіції в дільничних комісіях регіону Дмитро Ярош, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко і Юрій Бойко.

Тому на підставі пропозицій членів окружних комісій подання до складу ДВК вносили й голови ОВК? Так Світлана Муяссарова (подана Сергієм Тігіпком) на ТВО № 193 у Кам’янці-Подільськомуподала 480 кандидатур, Небельський Володимир (поданий Юлією Тимошенко) на ТВО № 194 у Дунаївцях подав 729 кандидатур – переважно мобілізованих штабамии Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олега Тягнибока. На ряд сільських дільниць Славутського і Шепетівського районів (ТВО № 195) таким чином було додатково мобілізовано майже півтисячі членів ДВК.

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.