Не всі члени окружної виборчої комісії № 138 залишилися задоволені результатами розподілу квот для формування дільничних виборчих комісій. Найбільш активні з них наполягали провести додаткове жеребкування «вручну», щоб дотримати принцип приблизної рівномірності територіального розподілу посад при формуванні ДВК.

ОВК № 138 знадобилося два засідання, замість одного, щоб створити дільничні виборчі комісії в строк.

Основна проблема, з якою зіткнулася комісія - неузгодженість інтересів її членів у розподілі отриманих квот на конкретних виборчих дільницях. За словами усіх членів ОВК № 138, в достовірності результатів розподілу квот за допомогою інформаційно-аналітичної системи «Вибори Президента України» вони не сумніваються.

Однак деякі члени комісії (від Олега Ляшка, Михайла Добкіна, Юлії Тимошенко) неодноразово заявляли, що ця система гарантує лише справедливий розподіл квот, однак не дотримання принципу територіальної рівномірності розподілу посад. Відповідно, вважають вони, цілком ймовірно, що всі квоти, отримані певним кандидатом, можуть виявитися сконцентрованими в окремому районі округу, тим самим не дозволяючи мати присутність представників кандидата в інших його частинах. Ця ситуація, вважають вони, посилюється ще й тим, що квоти були розподілені по дільницях окремими членами комісії, у чесності та справедливості яких вони сумніваються.

Для того щоб вирішити проблему член комісії від кандидата в президенти Михайла Добкіна запропонував використати метод жеребкування, однак підтримав його пропозицію лише член комісії від Олега Ляшка.

Відзначимо, що обидва засідання супроводжувалися конфліктними ситуаціями між членами комісій, суперечками і взаємними образами. Члени комісій відкрито називали один одного представниками «технічних кандидатів», ділили комісію за принципом «основних і неосновних кандидатів», заявляли про «зацікавленість своїх кандидатів мати керівні посади на конкретних виборчих дільницях». При цьому присутні офіційні спостерігачі від кандидата Михайла Добкіна неодноразово втручалися в хід засідання, пропонували свої коментарі та наполягали на запропонованому жеребкуванні.

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.