У Чернівецькій області дільничні виборчі комісії (ДВК) доукомлектовувались за рахунок подань голів окружних виборчих комісій (ОВК), адже не всі кандидати на пост Президента подали подання на членів ДВК, а значна частина – не в повній кількості.  

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вчора були присутні на засіданнях ОВК. Саме за рахунок внесення подань до складу ДВК головами ОВК у 204, 205, 207 округах вдалося подолати дефіцит членів ДВК, який сформувався внаслідок «бойкоту» процесу подання на члени ДВК окремими кандидатами.

Як вже повідомляла Громадянська мережа ОПОРА, вчора нагальною постала проблема з формуванням ДВК у зв’язку з тим, що кілька кандидатів не подали кандидатур на членів ДВК, а дехто подав їх не в повній кількості для покриття всіх дільниць. А тому не було можливості набрати мінімальної кількості членів для утворення комісій, а саме - 12.  Нагадаємо, згідно чинного виборчого законодавства, до 6 травня ОВК повинні були сформувати всі ДВК. Тим часом вчора, 6 травня, Верховна Рада проголосувала за внесення змін до закону "Про вибори Президента України" щодо зменшення мінімальної кількості членів ДВК до дев’яти осіб

Якщо аналізувати подання кандидатів на членів ДВК по Чернівецькій області, то загалом 14 кандидатів внесли подання, з них:

Олександр Клименко, Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Зорян Шкіряк на всі 561 ДВК, Ольга Богомолець - на 407, Юрій Бойко - 138, Анатолій Гриценко - 471, Олег Ляшко - 439, Микола Маломуж - 557, Петро Симоненко - 541, Сергій Тігіпко - 551, Олег Тягнибок - 507, Василь Цушко - 46, Дмитро Ярош - 178. Семеро кандидатів не внесли подання на членів ДВК (без врахування Олега Царьова та Наталії Королевської), а саме: Андрій Гриненко, Михайло Добкін, Валерій Коновалюк, Ренат Кузьмін, Василь Куйбіда, Вадим Рабінович, Володимир Саранов.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вчора були присутні на засіданнях ОВК. Саме за рахунок внесення подань до складу ДВК головами ОВК у 204, 205, 207 округах вдалося подолати дефіцит членів ДВК, який сформувався внаслідок «бойкоту» процесу подання на члени ДВК окремими кандидатами.

Так, головою ОВК у 204 окрузі були внесено 22 кандидата, у 205212, а в 207 – взагалі 582 кандидата. Кандидати від голів ОВК не отримували керівних посад. Жодного офіційного відхилення в усіх чотирьох округах (204, 205, 206, 207) зафіксовано не було.

Проблеми наразі є в ОВК 206 виборчого округу. Станом на 13:30 7 травня ОВК ще вносить подання на членів ДВК. Таким чином, доукомплектація дільничних виборчих комісій у 206 окрузі триває на продовженні засідання ОВК, що розпочалося ще 6 травня.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА  http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.