У Білій Церкві прихильники встановили білборди Яроша без вихідних даних, а це серйозне порушення законодавства. Після того, як ОПОРА вказала штабу на прорахунок, проблему вирішили в оригінальний спосіб — наклеїли на рекламні носії папірці.

Білбордів станом на зараз у місті два. Один розміщенийна перетині вулиць Сквирське шосе і Київської, інший — на площі Волі. Обидва не мали вихідних даних (порушення статті 212-13 Адміністративного кодексу України), натомість супроводжувалися підписом “Рекламна кампанія Д. Яроша здійснюється з волі та на пожертви жителів Білої Церкви”, хочазгідно іззаконодавствомагітація може оплачуватися лише через виборчий фонд кандидата.

1.05.2014 vul-Kyyvska z-vyh-dan 1.05.2014 vul-Kyyvska z-vyh-dan big

У коментарі для Громадянської мережі ОПОРА керівник інформаційного відділу кандидата Борислав Береза пояснив появу агітації у такий спосіб: “До нас звернулася ініціативна група з Білої Церкви із тим, що хочуть самі повісити один чи два білборди Яроша. Оскільки це громадська ініціатива, забороняти їм щось ми не можемо”.

Опісля на білбордах вихідні дані все ж з'явилися —їх доклеїли вже безпосередньо на самі зображення. У тих даних замовником та відповідальним за друк вказаний Андрій Сєрєбрєніков — довірена особа кандидата на пост Президента Дмитра Яроша. Спостерігачі зафіксували рекламу до і після появи наліпок.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прихильники того чи іншого кандидата можуть його підтримувати і словом, і гривнею. Але в останньому випадку кошти обов'язково мають перераховуватися у виборчий фонд кандидата. Така норма передбачена законодавством, оскільки робить фінансування кампаній прозорим: надходження грошей і їх використання можна легко прослідкувати. Також варто пам'ятати, щодобровільнівнески не можуть перевищувати чотирьохсот мінімальних розмірів заробітної плати (стаття 43 ЗУ “Про вибори Президента”).

30.04.2014 pl-Voli-z-vyh-dan Voli-z-vyh-dan big

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.