Кампанія з виборів голови та депутатів Черкаської міської ради, яка стартувала 5 квітня 2014 року, є більш інтенсивною, порівняно з позачерговими президентськими виборами. Регіональні ЗМІ також більше уваги присвячують саме місцевим виборам. Основні учасники електоральних перегонів фактично розпочали агітаційну діяльність раніше відведеного законом терміну і, ще не перебуваючи в статусі суб’єктів виборчого процесу. Чим порушили положення частини 2 статті 47 Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», відповідно до якої кандидати мають право розпочати свою передвиборчу агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною ТВК рішення про реєстрацію кандидата.

Кандидати активно використовують формат агітації «від дверей» та проводять зустрічі з виборцями. Однак зростає кількість антиагітації та брудної агітації, яку у вигляді листівок розклеюють на стовпах, поширюють у під’їздах будинків та через поштові скриньки. Основне виборче протистояння розгортається між кандидатом на посаду міського голови Сергієм Одаричем («Партія вільних демократів») – з одного боку і кандидатами Анатолієм Бондаренком (ВО «Батьківщина»), Миколою Булатецьким (безпартійний),  Олександром Радуцьким (Соціалістична партія України) – з іншого.

Мережа штабів партій і кандидатів, які беруть участь у місцевих виборах, зазвичай збігається з тією, яка створена для організації президентських виборів. Найбільшу публічну активність проявляють штаби «Партії вільних демократів», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «УДАР Віталія Кличка» і ВО «Солідарність». 

Новим для Черкас учасником виборчих перегонів стала партія ВО «Солідарність». Оновився список партії Віталія Кличка «УДАР». Так само нові політичні діячі з’явилися у списках Демократичного альянсу України. І нова група політиків балотуватиметься по одномандатних виборчих округах спільно від ГО «Громадська рада Черкас» і партії «Рідне місто».

Попри те, що громадська увага цілковито прикута до подій, які відбуваються в південно-східних областях України, все ж зберігається зацікавлення мешканців Черкащини перебігом місцевих виборів. Зрештою прогнозується висока електоральна активність громадян. Згідно дослідження громадської думки жителів міста Черкаси (проведене ГО «Академія стратегічних досліджень» з 31 березня  по 7 квітня 2014 року) у виборах Черкаського міського голови готовність взяти участь у тій чи іншій мірі висловили 97,4 % черкасців.

Станом на 25 квітня змін у складі ТВК не відбулося, головою комісії залишається представник Партії регіонів. ТВК працює за рахунок коштів своїх членів, адже до цього часу не має рахунку, що спричиняє небезпеку для зриву міських виборів. Місцевими органами виконавчої влади у передбачений законом термін відведено місця для розміщення плакатів, стендів, листівок та інших друкованих агітаційних матеріалів, постійно проводиться інформування виборців через комунальні ЗМІ та сайт виконавчого комітету.

Активність кандидатів і партій

Протягом останнього місяця передвиборчу роботу активізували ВО «Батьківщина», «УДАР Віталія Кличка», «Демократичний альянс», ВО «Свобода» і Партія вільних демократів. А також кандидати в депутати від ГО «Громадська рада Черкас» і партії «Рідне місто». Серед кандидатів на посаду міського голови активізували свою роботу Анатолій Бондаренко (ВО «Батьківщина»), Сергій Одарич (Партія вільних демократів), Микола Булатецький (безпартійний).

У місті наявні агітаційні намети ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Партії Вільних демократів, ГО «Громадська рада Черкас», у яких розповсюджують інформаційні матеріали. Аналогічну друковану агітацію розносять по поштових скриньках. Самі ж кандидати у депутати від ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» і ГО «Громадська рада Черкас» долучаються до проведення суботників. Варто зауважити, що прибирання міста, схилів Дніпра та прибережної зони Черкас стали вже традиційними заходами у передвиборчий період. Окрім цього, агітатори кандидатів у депутатів від ВО «Батьківщина», Партії вільних демократів, ГО «Громадська рада Черкас» проводять зустрічі з виборцями, ходять «від квартири до квартири», публічно лобіюють вирішення соціально-побутових проблем виборців (ремонт ліфтів тощо). Партія «Демократичний альянс» регулярно проводить різноманітні публічні заходи, основну увагу приділяючи кампанії з закликом бойкотувати російські товари.

Спостерігачами зафіксовані випадки роздачі інформаційних матеріалів та пасок від голови Черкаської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анатолія Бондаренка до моменту його офіційної реєстрації кандидатом. Окрім цього, агітаційні плакати цього ж кандидата було помічено на склі міських таксі, що є порушенням п.6 ч.11 ст.62 Закону. Друге порушення стосується форми розрахунку з власниками авто, адже після наклеювання агітації на скло машини їх власникам одразу давали готівкою 100 гривень. Це суперечить нормі Закону, бо передвиборна агітація повинна здійснюватися виключно за рахунок коштів із виборчого фонду і тільки у безготівковій формі (ч.4 ст.62  та ч.6 ст. 47 вищезазначеного Закону). Окрім цього, до першотравневих свят кандидат Анатолій Бондаренко (ВО «Батьківщина») організував захід для дітей, яким безкоштовно роздавали морозиво, солодку вату. Також тут працювали аніматори, був безкоштовний батут, аквагрим та відбувалися різноманітні конкурси. На заході були присутні представники від ВО «Батьківщина», які балотуються в міську раду, як у одномандатних, так і багатомандатному округах. Такі дії є порушенням ст. 53, п. 4 Закону України «Про вибори депутатів…»: «Забороняється проводити передвиборчою агітацією, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерей, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує п’яти відсотків мінімального розміру заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг».

Окремі кандидати у депутати (Артур Савін, Володимир Халай) допомагають виборцям у ремонті під’їздах і прибудинкової території, що також порушує норму п.4 ст.53 Закону про вибори депутатів.

Також Сергій Одарич (Партія вільних демократів) розповсюдив агітаційні листівки, в яких анонсував свою участь у виборах 25 травня, не перебуваючи в статусі суб’єкта виборчого процесу. Ці ж агітаційні листівки не містили відомостей про установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, що суперечить частині 8 статті 49 Закону.  У виборчому окрузі № 23 (м. Черкаси) через поштові скриньки поширювали агітаційні листівки від ще незареєстрованого в ТВК кандидата у депутати міськради Ігоря Кривошеєва, з його автобіографією та передвиборчою програмою. На листівці розміщено логотип ГО «Громадська Рада Черкас».

З’являються випадки використання агітації проти кандидатів і політичних партій. Зокрема, біля міського торгово-розважального центру на сітілайті спостерігачі виявили саморобну листівку з гаслами «Злити в унітаз місто Черкаси Одаричу не дамо», «Одарич у корита», «Одарич готовий до нового дерибану» тощо.Агітацію проти цього ж кандидата спостерігачі ОПОРИ помітили у приватній газеті «Антенна», яку було розміщено у фойє приміщення Черкаського міського виконавчого комітету на стенді для преси. Так, на першій сторінці випуску заголовок «Чи варто голосувати за Одарича?», розворот газети має тему «Голосуєте за Одарича – отримаєте Бродського», окрім цього, на останній сторінці подані думки черкаських громадських діячів проти Сергія Одарича.